Ha nem próbálta még a lisztkukacból készült húspogácsát, fasírtgolyót vagy a rovarburgert, itt a lehetőség: Svájcban - Európában elsőként - rovaralapú élelmiszerekkel bővül a második legnagyobb élelmiszeráruház-lánc kínálata.
A mérföldkőnek számító lépést a májusban módosított élelmiszerbiztonsági törvények alapján vezetik be - írja a The Guardian. Eszerint kizárólag olyan rovaralapú ételeket lehet értékesíteni, amelyek tücsköt, szöcskét, vagy lisztkukacot tartalmaznak. A szabályozás értelmében egyébként a rovarok csak négy nemzedéknyi - szigorú előírások mentén zajló - tenyésztés után válnak alkalmassá az emberi fogyasztásra. A helyi termelés beindulására tehát még várni kell, a svájciaknak köszönhetően azonban a gasztronómia útkeresői már a jövő héttől kóstolót szerezhetnek a Coop üzleteiben.
A lisztbogár lárvájából, a fehérjében gazdag lisztkukacból és más bogarakból készülő élelmiszerek egészen pontosan augusztus 21-étől lesznek elérhetőek a polcokon. Az Essento nevű svájci startup által gyártott termékeket az áruházlánc néhány genfi, berni és zürichi boltjában tudják majd beszerezni a fogyasztók - írja a lap.
A behozatalra is van esély, de a rovaralapú élelmiszerek más országokban történő gyártását illetve forgalmazást csak akkor engedélyezik, ha a tücsköket és bogarakat a svájci előírások mentén tenyésztik egy olyan vállalatnál, amelyet a nemzeti élelmiszerbiztonsági hatóságok ellenőriznek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.