Ezeket egye, hogy megőrizze a nyári barnaságát!

wellness
PUBLIKÁLÁS: 2017. szeptember 11. 14:04
Az időjósok szerint a héten le is zárhatjuk erre az évre a nyarat, sokan azonban még csak most indulnak last minute külföldi útjaikra. Ha utóbbihoz tartoznak, szerencsések; ha viszont már mindez csak emlék, akkor pláne görgessék végig dietetikus szakértőnk gyűjtését, amiben kiderül, mit kell ennünk a már megszerzett barnaságunk megőrzése érdekében. Slágervitaminok, sárgarépa és sárgabarack sziasztok!

Persze a napon töltött időt lehetetlen még a legjobban összeállított étrenddel is pótolni, de a bőrünk egészsége és a napbarnított bőrszín megőrzése érdekében érdemes még jobban odafigyelni arra, hogy utazásaink alkalmával mit eszünk, mit iszunk. Együnk változatosan, kiegyensúlyozottan, hogy minden szükséges tápanyagot a testünk aktuális szükségleteinek megfelelő mennyiségben és arányban fogyasszuk el - de ne csak nyáron, és ne csak a szexi barna bőrszín érdekében.

Az alábbi lista azokra a főbb tápanyagainkra és forrásaikra összpontosít (valójában szinte mindet felsorolhatnánk, de ettől most eltekintünk), amelyek valamilyen szinten befolyásolják az egészséges mértékű barnaságunk elérését, elősegítve a bőr melanin-termelését, a barnaság megőrzését és hozzájárulnak a leégés okozta kellemetlenségek megelőzéséhez, enyhítéséhez.

Railay West Beach, Krabi, Thaiföld Fotó: Marc Fischer / Flickr

Színre színt – a nélkülözhetetlen antioxidánsok

Ezek a vegyületek, amelyek között találunk vitaminokat és ásványi anyagokat is egyaránt, a sejtkárosító hatású szabadgyökök képződése ellen lépnek fel, ezáltal csökkentik a bőr leégését és a bőrrák kockázatát. Ugyanakkor nem helyettesítik a megfelelő bőrvédelmet, ami a megfelelő napszakban történő napozásban vagy napon tartózkodásban, és a bőrtípusunkhoz illeszkedő fényvédő krém helyes használatában nyilvánul meg. Az antioxidánsokra amúgy is napi szinten szüksége van a szervezetünknek, de nyáron különös figyelmet fordíthatunk az ezeket tartalmazó élelmiszerek, italok fogyasztására. A bőrünk mellett minden más szervünk is hálás lesz érte.

Ott van például az A-vitamin és béta-karotin. Ezt a két anyagot együtt célszerű említeni, tekintve, hogy nincsenek meg egymás nélkül: az A-vitamin előanyaga a béta-karotin. Utóbbi amellett, hogy antioxidánsként is hat, csökkenti a daganatos, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is. Hozzájárul a bőr színéhez is, mivel a benne található sárgás-barnás festékanyag lerakódik a bőrben. Közismert az a hatás, hogy ha valaki túl sok sárgarépát eszik, az a bőrszínét is sárgássá teszi. Ez nem más, mint a karotin túladagolása, ami szerencsére nem káros, mivel a szervezet csak annyit használ fel belőle az A-vitamin képzéséhez, amennyire szüksége van.

A sárgarépa mellett azonban más narancssárga, sárga vagy éppen zöld színű zöldségünk, gyümölcsünk is tartalmazza a karotint. Így például a sárgadinnye, a sárgabarack, az őszibarack, az édesburgonya, a sütőtök, az egzotikus mangó, de a spenót és petrezselyemzöld is. Önmagában mégsem elegendő, ha csak salátákat eszünk a bőrszínünk megőrzéséhez, hiszen a béta-karotinból keletkező A-vitamin egyike a zsírban oldódó vitaminoknak, vagyis a felszívódásához viszont zsiradékra van szükség. Ezért is érdemes például a salátáinkat valamilyen hidegen sajtolt növényi olajjal meglocsolni, vagy kevés olajban párolva elkészíteni. De az olajos magvak rágcsálása is hasznos, akár a gyümölcsök mellé is (ez a kombináció még a tengerpartra, strandra is gond nélkül elvihető).

Sokan pont annyira tudják strandkajaként elképzelni a sárgarépát, mint ennek a látványnak az esélyét a tengerparton Fotó: Tambako The Jaguar / Flickr

A-vitaminhoz persze nem csak az előanyaga révén juthatunk hozzá, hanem például akkor is, ha tejet, tejtermékeket, tengeri halakat, májat, tojásfehérjét is rendszeresen (persze mértékkel) fogyasztunk.

De hasonlóan működik a likopin is. Ez felelős a zöldségek, gyümölcsök piros, rózsaszín színéért, és fontos szerepe van a bőrünk egészségének megőrzésében is, ami antioxidáns hatásai révén az UV-sugárzás elleni védelemben, és a bőrrák kockázatának csökkentésében is megnyilvánul. Legismertebb forrása a paradicsom, de emellett a grapefruit, a vérnarancs, a pirospaprika, a csipkebogyó is idesorolható.

A bőrünk mellett a prosztata-, tüdő- és gyomorrák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is csökkenti. Érdekes, hogy például a nyersparadicsomból kevesebb likopin hasznosul, mivel ez az összetevő a főzés, párolás során aktiválódik igazán, így a paradicsomsaláta és a gazpacho mellett az olaszos, mediterrán ételek paradicsomszósza is jól megfér a nyári étrendünkben.

És ilyen az E-vitamin is. Az A-vitamin mellett ez a másik fontos antioxidáns, ami segíthet a napsugárzás okozta bőröregedés késleltetésében és védi a bőrt a kiszáradástól - nem véletlenül található meg a legtöbb kozmetikum, krém összetevői között. A szükséges mennyiséget legkönnyebben a különféle növényi olajak, olajos magvak, csírák és avokádó formájában vihetjük be a szervezetbe.

De a különféle növényi olajokat (például a mandula-, vagy szőlőmagolajat) akár magunkra is kenhetjük. Azzal azonban számoljunk, hogy kevésbé gyorsan szívódnak fel, mint a testápolók, így nyomot hagyhatnak a ruhán.

Jó kis C-vitamin. Az egyik legismertebb vitaminunk, amiből a vegyes, kiegyensúlyozott étrend esetén, különösen nyáron, biztos, hogy nem szenvedünk hiányt. Sőt, inkább a tablettákban, kapszulákban történő túladagolásával számolhatunk, különösen akkor, ha többféle étrend-kiegészítőt is szedünk. Ez a vitamin szintén antioxidáns hatású, emellett az UV-sugárzás elleni védelemben is hasznosnak bizonyult.

Gondolták volna, hogy még a spenótnak is köze van a témához? Fotó: Pen Waggener / Flickr

De az igazán jolly jokerek az ásványi anyagaink! A vitaminok mellett ugyanis ezek az anyagok is hozzájárulnak a bőr egészséges működéséhez és akár a bőrszínünk kialakításához. Elsősorban a cink, réz, vas, kobalt, nikkel sorolható ide. A sokat emlegetett vegyes, kiegyensúlyozott - vagyis a zöldségeket, gyümölcsöket, gabonákat és húsokat, halakat, állati eredetű élelmiszereket, gabonákat, olajosmagvakat, tejtermékeket, tojást is tartalmazó - étrend esetén ezekből általában nem jellemző a hiányos fogyasztás. Inkább akkor célszerű a fokozott odafigyelés, adott esetben az étrend-kiegészítővel történő pótlás, ha valaki egyoldalú diétát, szigorú, vegetáriánus étrendet folytat. Bár utóbbi esetekben nem csak a bőrünk állapota sínyli majd meg ezen ásványi anyagok hiányát.

A napfény vitaminja. Vagyis közismertebb nevén a D-vitamin, amely elővitaminjából a napfény hatására a bőrünkben alakul át aktív, a testünk számtalan működését elősegítő, napjaink slágervitaminjává. Bár az étrendünk is tartalmaz belőle valamennyit (elsősorban tej, tejtermékek, halak, olajos magvak, tojásformájában), az így nyerhető mennyiség azonban többnyire alulmarad a napi szükségletünknek. Éppen ezért a rendszeres, legalább 10-15 perces, arcokat és végtagokat is érő napsugárzás (nem a tűző napon persze) is szükséges a megfelelő szint eléréséhez.

Abban az esetben, ha valaki nincs eleget a napon, nem jut el nyaralni, vagy mondjuk csak borúsabb tájakra utazik, akkor akár nyáron is érdemes kapszula, tabletta, vagy csepp formájában pótolnia a szükséges mennyiséget. Napozással és az étrenddel nem adagolhatjuk túl, kivéve ezen készítményekkel, éppen ezért a szedést megelőzően konzultáljunk orvosunkkal, dietetikusunkkal!

Ők például a Naxosra tartó kompon alapoznak Fotó: Bloomberg / Europress / Getty

És amit nem eleget emlegetni: hidratáljunk! Az evés mellett a bőrünk hidratáltságára is fontos odafigyelnünk, még az esősebb, felhősebb napokon is. Hiába kenjünk magunkat napozás utáni testápolóval, ha nem iszunk elég folyadékot, elsősorban vizet. Bár a poharak számának méricskélése mellett a levesek, mártások, főzelékek, turmixok, smoothie-k és a nyersen megevett lédús zöldségek, gyümölcsök fogyasztása is hozzájárul a napi folyadék-szükségletünk kielégítéséhez. És ez azoknak jó hír, akik úgy érzik, képtelenek lennének napi 2-2,5 liter vagy hőség idején akár ennél is több víz megivására (ami a nemüktől, koruktól, fizikai aktivitásuktól függően lenne egyébként indokolt).

Cikkünk szerzője Schmidt Judit dietetikus.

Őszi wellness pihenés

A Napfényfürdő Aquapolis Szeged élményfürdőjében a kalandra hívó óriáscsúszdák mellett fantasztikus őszi feltöltődést nyújt Csendes wellness részlegünk, amely közvetlen összeköttetésben van a négycsillagos Hunguest Hotel Forrás superior szállodával. Kínálatunk: frissítő masszázsok, változatos szauna szeánszok, wellness fürdők, egyedi private-spa csomagok, melyek akár párban is igénybe vehetőek!

További információ itt!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.