A MOM-piac kedvéért ma már nem csak a tudatos piacozók kelnek korán

Budapest
PUBLIKÁLÁS: 2017. augusztus 30. 14:21
Van egy hely a fővárosban, ahol a laskagombákat tenyér nagyságúra növesztik; ahol az óriás salátafejeket direkt fotózásra nevelik, és ahol minden évben versenyeztetik a legjobb biotermékeket. Mert ennek a budai piacnak a bejáratát csak bio-tanúsítvánnyal léphetik át az árusok.

És ez a hely a budai Csörsz utcában, a MOM Kulturális Központ udvarán található, ahol közel húsz üzlet és 100 hazai biotermelő portékái sorakoznak a standokon minden szombat reggel fél héttől délután egy óráig. Gyakorlatilag nincs az az ételallergia vagy táplálék-intolerancia, amely kapcsán itt ne találna valaki kímélő élelmiszereket a gluténmentes pékárutól kezdve a különböző növényalapú tejekig. A mag- és gabonatejből készült tejtermékek mellett ugyanúgy találunk bivaly- és kecsketej alapú joghurtot, sajtot, sőt, még szappant is. És bár a kis tálkákban kiporciózott csírák, a biohúsáruk, az ökogazdálkodásban termesztett zöldségek és gyümölcsök mellett egészen hosszú a listája a bioportékáknak, nem csak az organikus superfood vagy a fanatikus bioélelmiszer-vásárlók járnak ide.

Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Fotó: Pipacs Pékség Facebook
Fotó: Pipacs Pékség Facebook
Fotó: Biokultúra Ökopiac
Fotó: Pipacs Pékség Facebook
Fotó: Piszkei Öko Kft. Facebook
Fotó: Piszkei Öko Kft. Facebook
Fotó: Pali bácsi finomságai Facebook
Fotó: Pali bácsi finomságai Facebook
Fotó: Pali bácsi finomságai Facebook

Van, aki csak a kenyérért ugrik be, mert azt mondja, máshol nem kapni ilyen finom ropogósat. De amikor mi legutóbb ott jártunk, találkoztunk egy hetven körüli idős úrral, aki például segítséget kért tőlünk, hogy a hat megpakolt zacskóját valahogy préseljük már bele a gurulós kocsiba, mert menne is tovább a taxival Mátyásföldre. Azt mondta, minden második héten így tesz, és azért jár ilyen messze, mert itt mindent egy helyen talál meg, a permetezetlen zöldségekért és a házi húsáruért neki megéri ennyit utazni.

Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Fotó: Pipacs Pékség Facebook
Fotó: Pipacs Pékség Facebook
Fotó: Biokultúra Ökopiac
Fotó: Pipacs Pékség Facebook
Fotó: Piszkei Öko Kft. Facebook
Fotó: Piszkei Öko Kft. Facebook
Fotó: Pali bácsi finomságai Facebook
Fotó: Pali bácsi finomságai Facebook
Fotó: Pali bácsi finomságai Facebook

Itt árulja többek között nosztalgiát ébresztő kétkilós kovászos kenyerét a Piszkei Öko csapata, akik nemcsak a bio kakaós csigát sütik helyben, de paleo, gluténmentes bucit és élesztő nélküli biokenyeret is gyúrnak. És a legendásan finom veknijeiről híres Pipacs Pékségnek is van itt egy standja - egészen pontosan a Jagelló utcai oldalon, a lépcsőfeljáró mellett -, akiknek egyébként teljes kiőrlésű kenyerét az augusztus huszadikai Kenyérlelke fesztiválon kategóriáján belül az ország legjobbjának választották meg.

Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Fotó: Pipacs Pékség Facebook
Fotó: Pipacs Pékség Facebook
Fotó: Biokultúra Ökopiac
Fotó: Pipacs Pékség Facebook
Fotó: Piszkei Öko Kft. Facebook
Fotó: Piszkei Öko Kft. Facebook
Fotó: Pali bácsi finomságai Facebook
Fotó: Pali bácsi finomságai Facebook
Fotó: Pali bácsi finomságai Facebook

Aztán ide települ ki szombatonként a tisztán csak szőlőből készült ivóleveivel és bioboraival a Szentantalfáról érkező Dobosi Pincészet, amelynek palackjaival több, balatoni borfesztiválon, és például a fövenyesi Kalóz Strandbisztróban is lehet találkozni. De Pali bácsi is ide viszi ki finomságait a zamatos kolbászaitól kezdve a biosonkákig, amelyeket szentkirályi tanyáján nevelt mangalicáiból készít. Pali bácsi egyébként már nem csak itt, de a Klauzál téri piacon is nyitott egy kis üzletet, ahol napi menüvel és frissen sült, szaftos kolbásszal és hurkával várja látogatóit.

Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Fotó: Pipacs Pékség Facebook
Fotó: Pipacs Pékség Facebook
Fotó: Biokultúra Ökopiac
Fotó: Pipacs Pékség Facebook
Fotó: Piszkei Öko Kft. Facebook
Fotó: Piszkei Öko Kft. Facebook
Fotó: Pali bácsi finomságai Facebook
Fotó: Pali bácsi finomságai Facebook
Fotó: Pali bácsi finomságai Facebook

De a piacon külön sátra van a natúr kozmetikumoknak, és külön pultja a gondos kezekkel készített konyhai felszereléseknek. És bár a standok között bóklászva nem ritka, hogy 80 forintos tojás-, vagy nyolcszáz forintos burgonya-árakkal találkozunk, és a spenót kistestvéreként emlegetett mángold kilóját is ezer forint körüli áron mérik - a piac üzemeltetői szerint egy dologban biztosak lehetünk: szatyrainkba itt bármely pultról csak ellenőrzött, vegyszermentesen feldolgozott és termelt bioélelmiszert pakolhatunk.

Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Fotó: Pipacs Pékség Facebook
Fotó: Pipacs Pékség Facebook
Fotó: Biokultúra Ökopiac
Fotó: Pipacs Pékség Facebook
Fotó: Piszkei Öko Kft. Facebook
Fotó: Piszkei Öko Kft. Facebook
Fotó: Pali bácsi finomságai Facebook
Fotó: Pali bácsi finomságai Facebook
Fotó: Pali bácsi finomságai Facebook

Az egyébként még mindig csak MOM-piacként emlegetett, hivatalos nevén Biokultúra Ökopiac 2011-ben nyílt újra. (A teljes történet szerint az Ökopiac először 1991-ben nyitotta meg kapuit a budai Török utcában, aztán eltöltött egy kis időt a Marczibányi téri Művelődési Központ udvarán, a MOM Kulturális Központ udvarán 2005-ben viszont már zárható faházakkal, nádból épített pavilonokkal rendezkedett be, amit aztán 2010-ben felújítás miatt bezártak.)

Azóta a vásárteret akadálymentesítették, az alatta húzódó parkolót lifttel szerelték fel - így ma már kerekesszékkel és babakocsival is könnyen megközelíthető. A piac mellett van egy játszótér, ahol a kiskorúak is kipihenhetik a pultról pultra sétálást. A közelében pedig egy szabadtéri színpadot is felépítettek, amit rendezvényeken használnak, de tavasszal például a bionyuszi, télen a biomikulás is ezeket a pallókat koptatja.

Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Forrás: Travelo
Fotó: Pipacs Pékség Facebook
Fotó: Pipacs Pékség Facebook
Fotó: Biokultúra Ökopiac
Fotó: Pipacs Pékség Facebook
Fotó: Piszkei Öko Kft. Facebook
Fotó: Piszkei Öko Kft. Facebook
Fotó: Pali bácsi finomságai Facebook
Fotó: Pali bácsi finomságai Facebook
Fotó: Pali bácsi finomságai Facebook

Ha azonban már most szombatra keresnének programot, akkor pláne piacozzanak egyet közösen a családdal! Most tartják a nyárzáró Biobúcsút vásári komédiát rendező gólyalábas felvonulókkal, méhészbemutatóval, és az Év Bioterméke verseny Közönség díjra nevezett termékeinek kóstolójával. Az itteni bográcsokban persze biobabgulyás rotyog, és a mézet sem csak ízlelgetni lehet majd, hanem a Greenpeace-esek segítségével egy komplett kis méhhotel építését is meg lehet tanulni. De lesz majd muzsika és Erkély-jelenetként meghirdetett fűszernövény-bemutató, a kisebbeket pedig ÖKO KalandKert foglalkoztató játékokkal várják.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.