Az ősz és a tél egyik legkedveltebb finomsága, amelynek illata azonnal ünnepi hangulatot varázsol. Gesztenye air-fryerben is süthető, szóval, ha eddig ódzkodtál az otthoni elkészítésétől, akkor ne habozz, ez lesz a tökéletes megoldás számodra.
A gesztenye air-fryerben pillanatok alatt elkészül, ráadásul egyenletesen sül át, puha, zamatos és isteni finom lesz. Nincs több bosszúság a túl kemény vagy félig nyers szemekkel, hiszen a forró levegő technológiának köszönhetően minden darab omlósra sül. Az előkészítés sem bonyolult: csak egy éles kés, egy kis türelem és néhány apró trükk kell. Ráadásul az air fryerben sütött gesztenye sokkal energiatakarékosabb megoldás is, mint a hagyományos sütő. A végeredmény pedig pont olyan, mint a karácsonyi vásárokon: ropogós héj, puha, édes belső. Ha eddig csak utcán vásároltad, itt az ideje kipróbálnod otthon is.
Gesztenye air-fryerben lesz a legfinomabb Fotó: Fischeron / Shutterstock
A gesztenyéket válogasd át, a hibás vagy repedt darabokat dobd ki
Egy éles késsel vágj kereszt alakú bemetszést minden gesztenye domború oldalára. Ez megakadályozza, hogy a sütés közben szétrobbanjanak
Tedd a gesztenyéket egy tál vízbe legalább egy órára, de akár egész éjszakára. Ettől a héjuk felpuhul és könnyebben lehúzható lesz.
Melegítsd elő az air fryert 180 °C-ra
Szárítsd meg a gesztenyéket, majd helyezd őket a kosárba egy rétegben
Süsd 15–20 percig, közben egyszer-kétszer rázd meg a kosarat, hogy egyenletesen piruljanak
Ha a héj szépen felnyílt és illatozik, vedd ki őket, majd takard le egy konyharuhával 5 percre – így még könnyebben hámozhatók.
Forrón, frissen hámozva a legfinomabb!
Extra ízesítési tippek és fortélyok:
Szórd meg a gesztenyét sütés előtt kevés tengeri sóval vagy fahéjjal az izgalmasabb ízért.
Egy kevés vaníliás cukros vízbe vagy rumba áztatva különleges aromát kap.
Ha szeretnéd, a kész gesztenyét locsold meg olvasztott vajjal és mézzel – mennyei desszert lesz belőle.
Tálald vörösbor mellé, sajttál részeként, vagy készíts belőle gesztenyepürét tejszínhabbal.
Bors tipp: ha már kissé kihűlt, és nehezen jön le a héja, egy pillanatra visszateheted a forró air fryerbe – újra megpuhul és könnyebb lesz pucolni.
Miért egészséges a gesztenye?
A gesztenye igazi szupersztár az egészséges nassolnivalók között.
Zsírszegény finomság: A legtöbb olajos maggal szemben a gesztenye alacsony zsírtartalmú, így sokkal könnyebben emészthető és kalóriaszegényebb alternatíva.
Természetes energia: Komplex szénhidrátjai lassan szívódnak fel, így nem hirtelen emelik a vércukrot, hanem hosszan tartó teltséget adnak.
Vitaminforrás: Kiemelkedően sok benne a C-vitamin (ami ritka a magok között!), emellett B-vitaminokat, folsavat is tartalmaz.
Ásványi anyagokban gazdag: Magnézium, kálium, vas és foszfor található benne, amelyek támogatják az idegrendszert, az izmokat és a keringést.
Szívbarát: A benne lévő rostok és ásványi anyagok segítik a koleszterinszint és a vérnyomás szabályozását.
Immunerősítő: Antioxidáns-tartalma védi a sejteket a káros szabadgyököktől.
Ha már most nekiállnál az elkészítésnek, akkor nézd meg a videót!
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.