Ezekkel az ételekkel biztos, hogy óriási sikerélményed lesz. A pöfeteg gomba receptek gyorsan és egyszerűen elkészíthetőek, így akár vacsorára is összedobhatod egy fárasztó nap után.
A pöfeteg gomba receptek azok, amelyekre szükséged van, hiszen most van szezonja ennek a különleges finomságnak. Nyár végétől ősz derekáig terem ez óriás gombafajta, ezért érdemes megragadnod az alkalmat, hogy minél többször elkészíthesd otthon ebédre vagy vacsorára, amíg lehet. Olyat keress az árusnál, amelyik zsenge, a belseje hófehér, ugyanis az öregebb, sárgás példány már nem ehető.
Pöfeteg gomba recept, amivel nem hibázhatsz: rántott szelet Fotó: DUSAN ZIDAR / shutterstock
1. Pöfeteg gomba recept, amivel nem lehet mellé lőni: Ropogós rántott pöfeteg
Hozzávalók (4 adaghoz):
4 közepes méretű pöfeteg gomba
2 tojás
10 dkg liszt
15 dkg zsemlemorzsa
só, frissen őrölt bors
olaj a sütéshez
Elkészítés:
A pöfeteg gombákat hámozd meg, és vágd szeletekre
Szórd meg a szeleteket sóval, borssal
Hempergesd meg először a lisztbe, majd a felvert tojásba, végül a zsemlemorzsába
Bő, forró olajban süsd aranybarnára, majd szedd ki egy papírtörlővel bélelt tálra
Tálalhatod fokhagymás tejföllel, friss salátával vagy akár beledobhatod egy félbevágott zsömlébe és már kész is a mennyei vegetáriánus szendvics.
Bors tipp: Ha nem akarsz papírvékony szeleteket ropogtatni és csak a panír ízét érezni, akkor vastagabb szeletekre vágd, mert sütés közben kissé összeesik!
2. Tejszínes pöfeteg raguleves
Hozzávalók (4 adaghoz):
1 kg zsenge pöfeteg gomba
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2-3 db sárgarépa
2-3 db fehérrépa
2 liter zöldségalaplé vagy leveskocka és víz
2 dl főzőtejszín
3 evőkanál olaj vagy vaj
só, bors, petrezselyemzöld apróra vágva
Elkészítés:
A hagymát vágd apróra, majd kevés olajon pirítsd aranybarnára
Add hozzá a feldarabolt répákat, pirítsd pár percig, majd dobd rá a felkockázott gombát is.
Öntsd fel az alaplével, fűszerezd és főzd nagyjából 20 percig.
Keverd bele a tejszínt, és főzd tovább 1-2 percig
Végül szórd meg az apróra vágott petrezselyemmel és vedd le a tűzhelyről
Bors tipp: Ha savanykásabb ízt szeretnél, keverj bele egy kevés mustárt és tejfölt!
A nagyobb pöfeteg gombákat vágd vastagabb szeletekre
Keverd össze a pác hozzávalóit, majd kend be vele a gombaszeleteket
Hagyd pihenni 15 percig, hogy az ízek összeérjenek
Forró serpenyőben süsd 3-4 percig oldalanként, amíg szép aranybarna kérget kap
Bors tipp: Az őszi grillezés alkalmával is elkészítheted, süss mellé zöldségeket is és már kész is a mennyei fogás.
Ezt tudtad a pöfeteg gombáról?
A pöfeteg gomba fiatalon hófehér belsejű, ekkor fogyasztható. Ha belül már sárgás vagy barnás, már ne edd meg!
Nevét onnan kapta, hogy érett állapotban pöfögve löki ki a spóráit.
Csak biztosan azonosított, zsenge példányt szabad fogyasztani, mert könnyen összetéveszthető mérgező gombákkal. Gombaszakértő bevizsgálása mindig ajánlott!
Íze enyhén diós, állaga a csiperkéhez hasonló.
Ha szeretnél még több óriás pöfeteg gomba receptet, nézd meg a videót!
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.