Ne edd meg őket mosás nélkül: ezekben a zöldségekben rengeteg a növényvédő szer!

növényvédő
PUBLIKÁLÁS: 2025. június 24. 16:15
Sokszor azt hisszük, egészségesen étkezünk, ha zöldségeket eszünk – de mi van, ha pont ezekben rejlik a veszély? A kutatások szerint bizonyos zöldségekben a növényvédő szer mennyisége messze meghaladja a biztonságos szintet.

Ha nem tudod, melyik zöldségek közül érdemes inkább a bio-t választani és mit kell alaposan megmosnod vagy hámoznod, akkor most figyelj! Ezek tartalmazzák a legtöbb növényvédő szert, és lehet, hogy te is mindennap fogyasztod őket. 

növényvédő szer, zöldségek, egészség
Ezekben a zöldségekben hemzseg a növényvédő szer! 
Fotó: Unsplash.com

Növényvédő szer: a láthatatlan ellenség

A növényvédő szerek célja a termés védelme a kártevőktől és betegségektől, de sok közülük erősen mérgező lehet az emberi szervezetre is, különösen, ha rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztjuk őket. A legnagyobb probléma, hogy ezek a vegyszerek gyakran a zöldség héján, vagy még rosszabb esetben, a belsejében is megtalálhatók.

A Environmental Working Group (EWG) minden évben kiadja a „Piszkos tizenkettő” (Dirty Dozen) listáját, ami azoknak a zöldségeknek és gyümölcsöknek a sorát tartalmazza, amelyek a legtöbb növényvédő szert tartalmazzák. Lássuk, melyek a legkritikusabb zöldségek!

Ezekben a zöldségekben van a legtöbb növényvédő szer 

1.Spenót

A spenótot rendszeresen listavezetőként tartják számon. Egyes mintákban több mint 90%-ban kimutattak legalább egy fajta növényvédő szert. Még a bio alternatívákat is érdemes alaposan átmosni.

2. Zeller

A zeller az egyik leggyakoribb összetevő levesekben, salátákban, viszont sajnos gyakran ugyanennyire telített növényvédő szerekkel. Mivel nincs héja, így a vegyszerek könnyen felszívódnak rajta.

3. Paprika (kaliforniai és hegyes)

A paprika csodás C-vitamin forrás, egészséges, szép és sok esetben édes. Azonban a héja könnyen megköti a permetezőszer-maradványokat. A piros színű változat különösen problémás lehet.

4. Paradicsom

A paradicsomot gyakran permetezik gombaölő szerekkel, különösen, ha nagyüzemi gazdálkodásból származik. Valószínűleg sokan furcsán néznének, ha leszednéd a paradicsom héját, azonban ez egy jó trükk lehet, hogy csökkentsd a vegyszerek mértékét.

5. Burgonya

Kevesen gondolnák, de a burgonya az egyik leginkább szennyezett zöldség: a héja alatt található vegyszermaradványokat szinte lehetetlen eltávolítani mosással. 

6. Salátafélék 

A fejes saláta, római saláta, jégsaláta és társaik kiválóan megkötik a növényvédő szereket a leveleik belsejében. A levelek szétszedése és többszöri öblítés sem mindig elég. 

Mit tehetsz ellene?

  • Alapos mosás: ne csak leöblítsd, dörzsöld át langyos víz alatt, akár ecetes vagy szódabikarbónás vízben. 
  • Hámozás: ahol lehet, hámozd meg a zöldséget – például uborkát, répát, krumplit. 
  • Bio termékek választása: ha lehet, ezeknél a zöldségeknél válaszd a bio minősítést, mert ezek termesztésénél szigorúbbak a szabályok. 
  • Szezonális, helyi termékek: a rövidebb szállítási lánc miatt gyakran kevesebb vegyszert használnak. 

A zöldségek alapvetően az egészséges életmód kulcsai, de csak akkor, ha valóban tiszták. A növényvédő szer maradványai hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek, ezért ne hagyd figyelmen kívül ezt a láthatatlan veszélyt. 

 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.