Hagymavágás könnyek nélkül? Ezekkel a trükkökkel lehetséges

Hagymavágás könnyek nélkül? Ezekkel a trükkökkel lehetséges

hagyma
PUBLIKÁLÁS: 2025. szeptember 14. 16:35
A magyar konyha egyik alapeleme a vöröshagyma: illata csábító, de gyakran a könnyeinket is előcsalogatja. Szerencsére van néhány bevált praktika, amivel elkerülhetjük, hogy a hagymavágás mindennapi dráma legyen.

A hagymavágás a legtöbb háziasszony számára gondot okoz a mindennapokban. Mindenki ismeri a kellemetlen csípő könnyezést, ami csak fokozódik, ha véletlenül a szemünkhöz nyúlunk. Szerencsére akadnak boszorkányos hagymavágás trükkök, melyekkel megelőzhető a kellemetlenség, ezeket a praktikákat gyűjtötte össze a Fanny magazin

hagymavágás
Érdemes megtanulni a hagymavágás fortélyait, ezzel ugyanis elkerülhető a könnyezés
Fotó: New Africa /  Shutterstock 

1. Legyen tudatos folyamat a hagymavágás 

A hagymában lévő kénvegyületek vágáskor gázként szabadulnak fel, amelyek ingerlik szemünk nyálkahártyáját. Ha azonban pucolás előtt fél órára a hűtőbe tesszük, a hideg lelassítja ezt a folyamatot.

2. Ússzunk együtt az árral

A víz igazi pajzsként működik: lemossa a felszabaduló vegyületeket, mielőtt a szemünket elérnék. Ehhez elég, ha hagymavágás közben benedvesítjük a kést vagy a vágódeszkát.

3. Éles vágás a tompa helyett

A tompa kés széttrancsírozza a hagymasejteket, így nagy mennyiségű könnyfakasztó anyag szabadul fel, míg az éles penge tisztábban dolgozik, ezért kevesebb gáz kerül a levegőbe.

4. Szellőztessük ki a helyiséget

Egyszerű, mégis hatékony megoldás, ha pucolás közben bekapcsoljuk a páraelszívót, a ventilátort, vagy kinyitjuk a konyha ablakát. A huzattal ugyanis kiszellőztethetjük a helyiséget.

5. Hagyjuk a végére a gyökeret

A hagyma legkönnyfakasztóbb része a gyökérközeli sejtekben rejlik, itt található ugyanis a legtöbb kénes vegyület. Ha ezt hagyjuk utoljára, szó szerint elvágjuk a könnyezés okainak forrását.

hagymavágás vagy hagymaszeletelés
Nem feltétlenül kell a hagymavágásnak kellemetlen konyhai folyamatnak lennie
Fotó: GCapture /  Shutterstock 

6. Pajzsként védi a szemet

A gyengénlátásnak kevés előnye van, de akad kivétel, mert a kontaktlencse pajzsként védi a szemet a hagyma támadásától, így viselői sokkal ritkábban törölgetik a könnyeiket vágás közben.

7. Meleg helyzet

Ha a gázrózsa vagy a tűzhely lángja mellett dolgozunk, a felszálló hő magával viszi a hagymából felszabaduló gázokat. Ez nem varázslat; egyszerű fizika.

8. Nagy mennyiségben gondolkodjunk

Ha nagyobb adag hagymát kell aprítani, érdemes egy részét robotgépben vagy aprítóban feldolgozni. Ez nemcsak gyorsabb, de a szemünkkel sem kell annyit küzdeni.

9. Lélegezzünk szájon át

Hagymavágás közben érdemes szájon át lélegezni: így a gáz nem a könnycsatornához jut, hanem a szájüregbe, ahol a nyál megköti, a rágózás pedig csak rásegít erre.

10. Kellő védelem a munkához

Elsőre komolytalannak tűnhet, de a teljesen záródó hagymavágó szemüveg tényleg működik. Annyi konyhatündér könnye folyt már, hogy ez a találmány igazi főnyeremény.

Szeretnéd úgy kockázni a hagymát, mint a profik? Akkor tanulj ebből a videóból:

Ezek a cikkek is érdekelhetnek: 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.