Azonnal cseréld le a vágódeszkád, ha ez jelent meg rajta!

barázda
PUBLIKÁLÁS: 2024. október 17. 07:40
A vágódeszka elengedhetetlen eszköz a konyhában.

A vágódeszka elengedhetetlen eszköz a konyhában, rendszeresen és folyamatosan használjuk, mégsem fordítunk rá elég figyelmet. Pedig nagyon fontos lenne, hogy rendszeresen ellenőrizzük az állapotát, és amennyiben szükséges, akkor cseréljük le. Most a Mindmegette leplezte le mikor jön el ennek az ideje.

Fotó: Pexels / vágódeszka

A vágódeszkák idővel elhasználódnak, barázdák, repedések, horzsolások keletkezhetnek rajtuk. Az imént említett sérülések könnyen csapdába ejthetik az apró ételdarabkákat és a folyadékot, amelyek ideális táptalajt biztosítanak a kórokozók számára. Ezekből az apró résekből könnyen átkerülhet a mosogatószivacsra a rések tartalma, amit észrevétlenül továbbvihetünk a következő edény felületére. Rendszeresen ellenőrizzük a deszka állapotát, és ha repedéseket, mély karcokat látunk rajta, akkor azonnal cseréljük le!

Kiderült, milyen a legjobb vágódeszka! 

számos kutatást végeztek már azzal kapcsolatban, hogy kiderüljön, melyik típusú vágódeszka a jobb. A műanyag vágódeszkák esetében megállapították, hogy a kés használata során rengeteg mikroműanyag lemorzsolódik, amelyek bekerülnek az ételbe, és így bejutnak a szervezetünkbe.

Ezzel szemben a fa vágódeszka nemcsak jobb, de higiénikusabb választás is, mint a sima műanyag felületek. A kísérletek szerint a mosatlan, egy teljes éjszakára kint hagyott műanyag vágódeszkán jelentősen megnövekedett a baktériumok száma, a fán viszont alig jelentek meg kórokozók. A fa vágódeszka ugyanis képes önmagát fertőtleníteni az anyagában található csersavak miatt.

 


 


 


 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.