
Sok étel tekintetében valóságos viták alakultak ki, ilyenek a különféle szószok vagy éppen a csokoládé, melyek hűtése vagy éppen nem hűtése valójában egyéni ízlés kérdése. Más dolog, ha egy-egy élelmiszer szerkezetében változások indulnak be. Az Egyesült Királyság béli Which? névre hallgató fogyasztóvédelmi szervezet a nyári meleg miatt adott ki közleményt az élelmiszerek tárolásával kapcsolatban. Ebben szerepelt az a 3 étel is, melyeket nem tanácsos a hűtőszekrényben tárolni.
Talán a legvitatottabb kérdés a paradicsom hűtése, hiszen sokan kifejezetten hidegen szeretik ezt a termést fogyasztani a nagy melegben. Mégis az a szakértők tanácsa, hogy annak ellenére, hogy eltarthatóbbak lesznek, hagyjuk kint a valójában gyümölcsként számon tartott ételt, ugyanis a hűtőben megváltozhat a jól ismert és kedvelt íz. Az alacsony hőmérséklet valójában nem előnyös az ízekért felelős enzimekre nézve. Dr. Emma Davies, élelmiszer kémiából doktorált tudományos író egy 2016-os kutatással támasztotta alá mindezt, mely alapján elmondható, hogy a paradicsom egy hetes hűtőben való tárolása gátolja azoknak a géneknek az aktivitását, melyek a jellegzetes ízvilágért felelősek.
Tipp: tároljuk a paradicsomot szobahőmérsékleten, ami 20 fok körüli környezetet jelent.
Meglepő lehet, de a fogyasztóvédelmi szervezet szerint a hideg miatt az uborka héja könnyen összeaszalódhat, miközben a zöldség belseje megpuhulhat. Dr. Chris Smith virológus a következővel magyarázza a folyamatot: az uborka sejtjei nem kedvelik a hideget, ettől a közegtől a zöldség anyagcseréje felborul, az érési folyamat elakad, és olyan vegyi anyagok termelődnek, melyek az ízt negatív irányba módosítják.
Tipp: elfogyasztás előtt 1 órára érdemes csupán a hűtőbe tenni az uborkát, hogy igazán friss legyen a tálaláskor.
A hagyma kifejezetten rosszul érzi magát a hűtőben: a nedvesség nemcsak puhává, de penészessé is változtathatja ezt az élelmiszert, amit célszerűbb sötét, száraz, de jól szellőző és hűvös helyen tartani. Kivétel ez alól, ha már felvágtuk, felszeleteltük vagy félbevágtuk a hagymát, ilyenkor tanácsos légmentesen záródó edénybe, majd a hűtőszekrénybe vagy fagyasztóba tenni.
Tipp: a legjobb helyiségek a hagyma tárolására a kamra, a pince vagy a garázs.
Rendet tartanál a hűtőben? Meríts ötletet ebből a videóból:
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.