Sokan rosszul csinálják - Ezt a 3 ételt sose tartsd a hűtőszekrényben, ha jót akarsz magadnak

étel
PUBLIKÁLÁS: 2025. július 16. 12:45
Megosztó téma, hogy mit lehet, mit érdemes és mit szabad a hűtőszekrényben tárolni, ám a hiedelmekkel ellentétben nem szükséges minden élelmiszert hidegen tartani. Sokan óvatosságból tesznek be bizonyos ételeket a hűsre, a szakértők azonban néhány zöldség tekintetében óva intenek ettől a szokástól.

Sok étel tekintetében valóságos viták alakultak ki, ilyenek a különféle szószok vagy éppen a csokoládé, melyek hűtése vagy éppen nem hűtése valójában egyéni ízlés kérdése. Más dolog, ha egy-egy élelmiszer szerkezetében változások indulnak be. Az Egyesült Királyság béli Which? névre hallgató fogyasztóvédelmi szervezet a nyári meleg miatt adott ki közleményt az élelmiszerek tárolásával kapcsolatban. Ebben szerepelt az a 3 étel is, melyeket nem tanácsos a hűtőszekrényben tárolni. 

paradicsom, étel
A piros étel sokkal jobban érzi magát szobahőmérsékleten, ami nem egyenlő azzal a hőfokkal, ami éppen a lakásban van 
Fotó: larisa Stefanjuk /  Shutterstock 

1. Maradjon a hűtőn kívül a népszerű étel: a paradicsom

Talán a legvitatottabb kérdés a paradicsom hűtése, hiszen sokan kifejezetten hidegen szeretik ezt a termést fogyasztani a nagy melegben. Mégis az a szakértők tanácsa, hogy annak ellenére, hogy eltarthatóbbak lesznek, hagyjuk kint a valójában gyümölcsként számon tartott ételt, ugyanis a hűtőben megváltozhat a jól ismert és kedvelt íz. Az alacsony hőmérséklet valójában nem előnyös az ízekért felelős enzimekre nézve. Dr. Emma Davies, élelmiszer kémiából doktorált tudományos író egy 2016-os kutatással támasztotta alá mindezt, mely alapján elmondható, hogy a paradicsom egy hetes hűtőben való tárolása gátolja azoknak a géneknek az aktivitását, melyek a jellegzetes ízvilágért felelősek.

Tipp: tároljuk a paradicsomot szobahőmérsékleten, ami 20 fok körüli környezetet jelent.

uborka, étel
Az egyik legnépszerűbb zöld ételünk tovább marad friss, ha nem tesszük be a hűtőbe
Fotó: SOMMAI /  Shutterstock 

2. Nem való a hűsre az uborka sem

Meglepő lehet, de a fogyasztóvédelmi szervezet szerint a hideg miatt az uborka héja könnyen összeaszalódhat, miközben a zöldség belseje megpuhulhat. Dr. Chris Smith virológus a következővel magyarázza a folyamatot: az uborka sejtjei nem kedvelik a hideget, ettől a közegtől a zöldség anyagcseréje felborul, az érési folyamat elakad, és olyan vegyi anyagok termelődnek, melyek az ízt negatív irányba módosítják.

Tipp: elfogyasztás előtt 1 órára érdemes csupán a hűtőbe tenni az uborkát, hogy igazán friss legyen a tálaláskor. 

hagyma, étel
Megelőzhető, hogy tönkremenjen a hagyma! Tároljuk az ételt a lakás egy másik helyén
Fotó: Nishihama /  Fotó: Shutterstock

3. Tároljuk máshol a hagymát is

A hagyma kifejezetten rosszul érzi magát a hűtőben: a nedvesség nemcsak puhává, de penészessé is változtathatja ezt az élelmiszert, amit célszerűbb sötét, száraz, de jól szellőző és hűvös helyen tartani. Kivétel ez alól, ha már felvágtuk, felszeleteltük vagy félbevágtuk a hagymát, ilyenkor tanácsos légmentesen záródó edénybe, majd a hűtőszekrénybe vagy fagyasztóba tenni.

Tipp: a legjobb helyiségek a hagyma tárolására a kamra, a pince vagy a garázs.

Rendet tartanál a hűtőben? Meríts ötletet ebből a videóból: 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.