Ezzel a trükkel hónapokig is elállhatnak a hagymák rohadás és csírázás nélkül

konyhai trükkök
PUBLIKÁLÁS: 2025. április 05. 11:00
Nagyon frusztráló tud lenni, amikor a hagymák elkezdenek kihajtani és rohadni néhány nappal azután, hogy hazavittük őket a boltból. Azonban egy szakértő felfedte a megoldást arra, hogyan lehet megelőzni azt, hogy ez megtörténjen.

Egy gyakori bosszúság az, amikor a hagymák hamar elkezdenek romlani, miután megvásároltuk őket, azonban előfordulhat, hogy a probléma a tárolási módszerünkben rejlik. A hagymákat, mint az összes allium családba tartozó növényt, érdemes olyan helyen tárolni, ahol nem kezdenek el saját életre kelni vagy esetleg megromlani. Ilyenkor jogosan merülhet fel az a kérdés, hogy pontosan hova kellene őket akkor rakni?

Egy szakértő minden hagyma tárolással kapcsolatos kérdésre elhozta a választ.
Egy szakértő minden hagyma tárolással kapcsolatos kérdésre elhozta a választ (Képünk illusztráció) Fotó: UNSPLASH

A konyhai szakértő és a Little House Living alapítója, Merissa kiemelte, hogy ha a hagymákat helyesen, hűvös, száraz helyen tárolják, akár három hónapig is frissek maradhatnak a vásárlás után. Természetesen azt is elárulta, hogy néz ki ez a helyes tárolás.

Íme a hagyma tárolás aranyszabályai

Az aranyszabály a hagymák tárolására az, hogy kerülni kell a nedvességet és a szélsőséges hőmérsékleteket, ezért a legjobb, ha egy szekrényekben vagy egy fiókokban tároljuk őket. Melissa azt tanácsolja, hogy a hagymákat száraz helyen tartsuk, ahová nem szivárog be a nedvesség, hogy ne romoljanak meg. A meleg helyen való tárolás kiszárítja őket és hajtásokat eredményezhet, míg a túl hideg környezetben a hagymák megpuhulnak, elveszítik frissességüket, elszíneződnek, és akár még be is penészedhetnek.

Ha csak simán a konyhapulton tárolod őket akkor sem lesz probléma, de fontos, hogy védjük őket a napsugárzástól, hogy elkerüljük a csírázást és romlást. Mikor hazavisszük őket a boltból érdemes őket minél hamarabb kivenni a műanyag zacskóból, vagy inkább papír vagy hálos tasakba rakni őket már eleve, mivel a műanyag gyorsítja a romlás folyamatát.

Ha pedig már megvágtunk egy fej hagymát nem szabad visszadobni a többi közé, hanem hűtőbe kell rakni fóliába csomagolva vagy ételtároló dobozba, így még pár napig felhasználhatóak.

Arra is ügyelni kell, hogy a hagymák nem túl jó barátok más zöldségekkel, etilén-gáz szabadítanak fel magukból, ami más ételek gyors romlásához vezethet, így érdemes őket külön tárolni - írta a Mirror.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.