Sok ember szeret rágózni. Akár csak időelütés képpen, akár az éhségérzet csökkentéséért, a szájszag elkerüléséért, vagy csak úgy. Van, aki egész nap rágózik, van azonban, aki csak nagyon ritkán. Hihetetlen, de ez a különbség nagy hatással tud lenni ránk és a szervezetünkre. A mindennapi rágózásnak ugyanis megvannak az előnyei és hátrányai is. Íme mindkettő kategóriából 3-3 példa...
Nézzük először az "előnyeit":
1. Bűn nélküli édes élvezet: A rágó esetében úgy élvezhető az édes íz, hogy közben nulla kalóriát viszel be, sőt, még akár némi kalória el is égethető a rágással. További plusszok? Csökkenthető vele az édesség utáni vágy, sőt, az édes íz még nyugtatóan is hat a szervezetre.
2. Higiénia, frissesség, sav-bázis egyensúly: A szájhigiénia az egyik legfontosabb a mindennapok során. Ebben pedig segítséget tud nyújtani a rágó, hiszen fogkefe nincs álladóan nálunk. Rágózással ugyanis megtisztíthatjuk fogainkat a lepedéktől, így friss lehellettel vághatunk neki egy rágó után a nap további részének. Ráadásul, mivel a rágás fokozza a nyáltermelést, a lepedék nem tud megtelepedni a fogaidon, és erősíti a száj öntisztító mechanizmusát. A nyállal kiválasztott semlegesítő molekulák pedig csökkentik a savképződést, így megőrizve a száj egészséges PH-értékét.
3. Stressz és koncentráció:
A rágózással remekül levezethető a stressz: már az I. világháború folyamán is alkalmazták a fronton harcoló katonák feszültségoldására. A folyamatos szájmozgás hatására fokozódik az agy vérellátása, ami segíti a koncentrációt. Néhány kísérlet azt is kimutatta, hogy a rágózás jó hatással van a rövid és a hosszú távú memóriára
– írja a Mindmegette.
És akkor a három pro után jöjjön most három kontra, vagyis ellenérv a mindennapi rágózás kapcsán:
1. Túl sok savat okoz, mivel becsapod a szervezetedet: A rágás ugyanis azt a hatást kelti, mintha ennél, éppen a falatot rágnád meg, amit majd lenyelsz, így elindulnak az emésztési folyamatok és elkezd termelődni a gyomorsav. Ha ez túl gyakran történik meg, fekély is kialakulhat, mert a felgyülemlett gyomorsav elkezdi marni a gyomor falát.
2. Káros anyagok: A rágógumik nagyrészt mesterséges összetevőkből állnak: glükóz-szirup, ízesítőanyagok, gyanták, aszpartám és a sokak által károsnak ítélt mesterséges édesítőszerek. Ezek az anyagok pedig a rágógumi lenyelése nélkül is bejutnak a szervezetbe, így káros hatással van ránk.
3. Ízületi gyulladás a szájban: A folyamatos rágás következtében a rágóízület elfárad, és a száj nyitásakor az állkapocs megfájdulhat. Mindez állandó rágózás esetén akár komolyabb bajt, gyulladásokat is okozhat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.