A mennyei barackos pite egy filléres összetevőtől lesz igazán különleges. Ugye megvan az az érzés, hogy megsütöd a pitét és minden rendben van, a tészta omlós, a gyümölcs édes, mégis valahogy hiányzik belőle az a bizonyos plusz, amitől nem csak jó lesz, hanem varázslatos. A jó hír az, hogy most megtudod, mi ez a plusz összetevő, amitől egészen biztos, hogy olyan isteni lesz a barackos pitéd, hogy mindenki a receptért nyaggat majd. Ez a filléres összetevő pedig a kardamom, ami a barackkal úgy működik együtt, mintha mindig is egymásnak lettek volna teremtve. Édeskés, citrusos, enyhén virágos ízével úgy dobja fel a klasszikus süteményt, hogy utána soha többé nem akarod enélkül készíteni.
Gyors mozdulatokkal morzsold el a hideg vajat a liszttel, add hozzá a porcukrot, sót, tojássárgáját és a tejfölt. Ne gyúrd túl – elég, ha éppen csak összeáll. Csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe minimum 1 órára, de még jobb, ha egy éjszakát pihen.
A barackokat mosd meg, magozd ki, vágd cikkekre. Szórd meg barna cukorral, kardamommal, vaníliával, citromlével, és szórj rá egy evőkanál keményítőt vagy vaníliás pudingport. Keverd óvatosan össze. A kardamon illata már most elvarázsol, az egészen biztos!
1 tojás a kenéshez
1 ek nádcukor vagy mandulaforgács a szóráshoz
A sütőt melegítsd elő 180°C-ra és állítsd alsó-felső sütésre. A tészta kétharmadát nyújtsd ki lisztezett felületen, bélelj ki vele egy piteformát vagy egy tepsit. Szurkáld meg villával, és szórd meg egy kis búzadarával vagy pudingporral. Halmozd rá a tölteléket.
A maradék tésztát nyújtsd ki, vágj belőle csíkokat, és rácsozd be a pite tetejét. Kend le felvert tojással, szórd meg cukorral vagy mandulával.
Előmelegített sütőben süsd 35–40 percig, amíg a tészta ragyogó aranybarna lesz.
Hagyd teljesen kihűlni a pitét, sőt valójában másnapra lesz az igazi, amikor a tészta megpuhul és az ízek tökéletesen összeérnek. Ez nehéz lesz, de kiváló lehetőség az önuralom gyakorlására. Ha nem sikerül, az is teljesen rendben van, hiszen tényleg nehéz ellenállni egy ilyen illatos finomságnak.
A kardamom a fűszerek egyik elfeledett kincse. Csak egy kevés kell belőle, mégis elképesztően karakteres. Édeskésen citrusos íze remekül harmonizál a barack savanykás édességével, tökéletesen kiemeli annak zamatát, anélkül, hogy elnyomná vagy kisajátítaná magának az ízeket. Nem csoda, hogy a közel-keleti és skandináv süteményekben is gyakori vendég.
Extra tipp:
Ha különleges vendéget vársz, akkor tálald vaníliafagylalttal vagy egy kis édesített görög joghurttal, és szórd meg frissen pörkölt tört pisztáciával. Már csak egy kotyogós kávé hiányzik mellé és a siker garantált. Te pedig bátran légy büszke magadra, hiszen fantasztikus süteményt alkottál!
Legközelebb próbáld ki az áfonyás túrótortát, ehhez itt egy kis ízelítő:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.