Elkészítési idő: 60 perc
Egy darab: 270 kcal
Hozzávalók (12 darabhoz):
30 g levendula
150 g vaj
150 g barna cukor
só
4 db tojás
300 g liszt
2 tk. sütőpor
75 g habtejszín
1. A levendula virágait csipkedjük le, vágjuk finomra. Keverjük habosra a vajat a barna cukorral, a levendulavirággal és 1 csipet sóval. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, és dolgozzuk bele.
2. Szitáljuk tálba a lisztet a sütőporral, a tejszínt verjük lágy habbá. Adjuk a tojásos-vajas masszához felváltva, kis adagokban a sütőporos lisztet és a tejszínhabot. Óvatosan dolgozzuk össze az egészet.
3. Osszuk szét a tésztamasszát egy 12 darabos muffintepsi papírkapszlikkal bélelt mélyedéseibe. Süssük készre a 175 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt. Vegyük ki, és hagyjuk a formában kihűlni.
Elkészítési idő: 60 perc + hűtés
Egy szelet kb.: 253 kcal
Hozzávalók (16 szelethez):
Az alaphoz:
10 szem puha datolya
100 g dióbél
100 g hántolt mandulabél
A töltelékhez:
200 g kesudió
1 db banán
2 ek. citromlé
100 g kókuszzsír
200 g mascarpone
4 ek. méz
150 g áfonya + a díszítéshez
2 ek. levendulavirág + a díszítéshez
10 g zselatinlap
100 ml habtejszín
1. A kesudiót áztassuk hideg vízbe. Késes aprítóban vágjuk finomra a datolyát, a diót és a mandulát. Nyomkodjuk a masszát egy sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe.
2. Késes aprítóban vágjuk össze a leszűrt kesudiót a meghámozott banánnal. Adjuk hozzá a citromlét, a kókuszzsírt, a mascarponét és a mézet, majd alaposan dolgozzuk össze. Kenjük a töltelék felét a datolyás alapra.
3. Az áfonyát pürésítsük botmixerrel, keverjük a maradék krémhez a levendulával együtt. A zselatint áztassuk hideg vízbe. A tejszínt forraljuk fel, keverjük el benne a kinyomkodott zselatint. Hagyjuk kihűlni. Verjük habbá, forgassuk az áfonyás krémhez. Simítsuk a fehér krémrétegre, majd tegyük ismét a hűtőbe. Díszítsük áfonyával és levendulával.
Elkészítési idő: 75 perc + áztatás + hűtés
Egy szelet kb.: 439 kcal
Hozzávalók (10 szelethez):
A krémhez:
200 ml habtejszín
5 ág szárított levendula
500 g hideg mascarpone
100 g méz
200 g krémsajt
1 db citrom
1 tasak zselatinfix
néhány csepp lila ételfesték
Az alaphoz:
50 g fehér csokoládé
40 g vaj
240 g piskóta
A mázhoz:
50 ml habtejszín
100 g fehér csokoládé
A díszítéshez:
egy marék levendulavirág
1. Melegítsük meg a tejszínt, de ne forraljuk fel. Tegyük bele a levendulaágakat, és hagyjuk egy éjszakán át ázni. Az alaphoz forró vízgőz felett olvasszuk fel a felaprított csokoládét a vajjal. A piskótát törjük morzsásra. Keverjük a vajas csokihoz. Nyomkodjuk a masszát egy kapcsos tortaforma aljába, és tegyük a hűtőbe, hogy megszilárduljon.
2. Keverjük habosra a hideg mascarponét a mézzel, a krémsajttal és a megmosott citrom kifacsart levével. Dolgozzuk a zselatinfixet és az ételfestéket a krémkeverékbe. Óvatosan forgassuk hozzá a leszűrt, kemény habbá vert tejszínt. Simítsuk a piskótás alapra, és tegyük néhány órára a hűtőbe, hogy megdermedjen.
3. A mázhoz forró vízgőz felett melegítsük meg a habtejszínt, keverjük hozzá a felaprított csokit és olvasszuk meg. Keverjük simára, és simítsuk a sajttorta tetejére. Tegyük vissza a hűtőbe további 3 órára, hogy megdermedjen. Tálalás előtt óvatosan vegyük ki a formából, és díszítsük a levendulavirágokkal.
Citromos-levendulás keksz
Elkészítési idő: 40 perc + hűtés
Egy darab kb.: 235 kcal
Hozzávalók (12-14 darabhoz):
300 g finomliszt + a deszkára
200 g hideg vaj
3 db tojássárgája
100 g porcukor
1 tasak vaníliás cukor
1 db citrom
1 ek. szárított levendula
2 csipet só
1 marék hántolt, egész mandula
1. Szitáljuk tálba a lisztet, morzsoljuk el benne a hideg vajat, adjuk hozzá a tojássárgájákat, a kétféle cukrot, a megmosott citrom lereszelt héját és kifacsart levét, a levendulát és a sót. Kézzel gyúrjuk egynemű tésztává, formázzunk belőle gombócot, csomagoljuk egy darab ezüstpapírba, és tegyük a hűtőbe minimum 1 órára.
2. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát ½ cm vastagra, és egy fánkszaggatóval vagy pohárral szaggassunk belőle egyforma köröket. Tegyük a kekszeket sütőpapírral kibélelt tepsibe, helyezzünk mindegyik közepére 1 db mandulaszemet, és süssük a süteményt a 180 fokra előmelegített sütőben 12 percig. Hagyjuk a kekszeket rácson kihűlni. Zárható konyhai edényben sokáig eláll.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.