Ne csak szedd a levendulát! Ezeket a sütiket mind elkészítheted belőle

muffin
PUBLIKÁLÁS: 2024. június 29. 11:30
A levendula nem csak fantasztikus illatával, hanem kivételes ízével is rabul ejti a különleges aromákat kedvelőket. Összegyűjtöttük a legfinomabb desszerteket, amelyek frissülést hoznak a meleg, nyári napokban.

Levendulás muffin
 

Lavender,Muffins,With,Ingredients,-,Syrup,,Milk,And,Flowers,On
Fotó: Life morning

Elkészítési idő: 60 perc

Egy darab: 270 kcal

 

Hozzávalók (12 darabhoz):

30 g levendula

150 g vaj

150 g barna cukor

4 db tojás

300 g liszt

2 tk. sütőpor

75 g habtejszín

 

1. A levendula virágait csipkedjük le, vágjuk finomra. Keverjük habosra a vajat a barna cukorral, a levendulavirággal és 1 csipet sóval. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, és dolgozzuk bele.

2. Szitáljuk tálba a lisztet a sütőporral, a tejszínt verjük lágy habbá. Adjuk a tojásos-vajas masszához felváltva, kis adagokban a sütőporos lisztet és a tejszínhabot. Óvatosan dolgozzuk össze az egészet.

3. Osszuk szét a tésztamasszát egy 12 darabos muffintepsi papírkapszlikkal bélelt mélyedéseibe. Süssük készre a 175 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt. Vegyük ki, és hagyjuk a formában kihűlni.


 

Áfonyás-levendulás szelet

Elkészítési idő: 60 perc + hűtés

Egy szelet kb.: 253 kcal

 

Hozzávalók (16 szelethez):

Az alaphoz:

10 szem puha datolya

100 g dióbél

100 g hántolt mandulabél

A töltelékhez:

200 g kesudió

1 db banán

2 ek. citromlé

100 g kókuszzsír

200 g mascarpone

4 ek. méz

150 g áfonya + a díszítéshez

2 ek. levendulavirág + a díszítéshez

10 g zselatinlap

100 ml habtejszín

 

1. A kesudiót áztassuk hideg vízbe. Késes aprítóban vágjuk finomra a datolyát, a diót és a mandulát. Nyomkodjuk a masszát egy sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe.

2. Késes aprítóban vágjuk össze a leszűrt kesudiót a meghámozott banánnal. Adjuk hozzá a citromlét, a kókuszzsírt, a mascarponét és a mézet, majd alaposan dolgozzuk össze. Kenjük a töltelék felét a datolyás alapra.

3. Az áfonyát pürésítsük botmixerrel, keverjük a maradék krémhez a levendulával együtt. A zselatint áztassuk hideg vízbe. A tejszínt forraljuk fel, keverjük el benne a kinyomkodott zselatint. Hagyjuk kihűlni. Verjük habbá, forgassuk az áfonyás krémhez. Simítsuk a fehér krémrétegre, majd tegyük ismét a hűtőbe. Díszítsük áfonyával és levendulával.


 

Levendulás sajttorta
 

Elkészítési idő: 75 perc + áztatás + hűtés

Egy szelet kb.: 439 kcal


Hozzávalók (10 szelethez):

A krémhez:

200 ml habtejszín

5 ág szárított levendula

500 g hideg mascarpone

100 g méz

200 g krémsajt

1 db citrom

1 tasak zselatinfix

néhány csepp lila ételfesték

Az alaphoz:

50 g fehér csokoládé

40 g vaj

240 g piskóta

A mázhoz:

50 ml habtejszín

100 g fehér csokoládé

A díszítéshez:

egy marék levendulavirág

 

1. Melegítsük meg a tejszínt, de ne forraljuk fel. Tegyük bele a levendulaágakat, és hagyjuk egy éjszakán át ázni. Az alaphoz forró vízgőz felett olvasszuk fel a felaprított csokoládét a vajjal. A piskótát törjük morzsásra. Keverjük a vajas csokihoz. Nyomkodjuk a masszát egy kapcsos tortaforma aljába, és tegyük a hűtőbe, hogy megszilárduljon.

2. Keverjük habosra a hideg mascarponét a mézzel, a krémsajttal és a megmosott citrom kifacsart levével. Dolgozzuk a zselatinfixet és az ételfestéket a krémkeverékbe. Óvatosan forgassuk hozzá a leszűrt, kemény habbá vert tejszínt. Simítsuk a piskótás alapra, és tegyük néhány órára a hűtőbe, hogy megdermedjen.

3. A mázhoz forró vízgőz felett melegítsük meg a habtejszínt, keverjük hozzá a felaprított csokit és olvasszuk meg. Keverjük simára, és simítsuk a sajttorta tetejére. Tegyük vissza a hűtőbe további 3 órára, hogy megdermedjen. Tálalás előtt óvatosan vegyük ki a formából, és díszítsük a levendulavirágokkal.


 

Citromos-levendulás keksz

 


 

Elkészítési idő: 40 perc + hűtés 
Egy darab kb.: 235 kcal

 

Hozzávalók (12-14 darabhoz):

 300 g finomliszt + a deszkára

200 g hideg vaj

 3 db tojássárgája

100 g porcukor

1 tasak vaníliás cukor

1 db citrom

1 ek. szárított levendula

2 csipet só

1 marék hántolt, egész mandula

 

1. Szitáljuk tálba a lisztet, morzsoljuk el benne a hideg vajat, adjuk hozzá a tojássárgájákat, a kétféle cukrot, a megmosott citrom lereszelt héját és kifacsart levét, a levendulát és a sót. Kézzel gyúrjuk egynemű tésztává, formázzunk belőle gombócot, csomagoljuk egy darab ezüstpapírba, és tegyük a hűtőbe minimum 1 órára. 

2. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát ½ cm vastagra, és egy fánkszaggatóval vagy pohárral szaggassunk belőle egyforma köröket. Tegyük a kekszeket sütőpapírral kibélelt tepsibe, helyezzünk mindegyik közepére 1 db mandulaszemet, és süssük a süteményt a 180 fokra előmelegített sütőben 12 percig. Hagyjuk a kekszeket rácson kihűlni. Zárható konyhai edényben sokáig eláll.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.