3 fejedelmi újkrumplis recept, amit mindenképp ki kell próbálnod!

újburgonya
PUBLIKÁLÁS: 2025. június 16. 11:15
Könnyű és laktató újkrumpli receptek. Összegyűjtöttünk 3 mennyei ételt, ami nem maradhat le az étlapról. Próbáld ki őket!

Köret vagy főétel, töltelék vagy leves? Mindenhogyan zseniális az aprócska, gömbölyű újkrumpli! A Fanny magazin három nagyszerű receptjét mutatjuk be!

Petrezselymes újkrumplival töltött pulykatekercs franciasalátával

HOZZÁVALÓK (4 ADAGHOZ):

A TEKERCSHEZ: 2 ek. vaj * 250 g újburgonya * só * bors * őrölt szerecsendió * petrezselyemzöld * 500 g pulykamellfilé * 250 g szeletelt bacon * olaj

A SALÁTÁHOZ: 300 g sárgarépa * 300 g zöldborsó * só * citromlé * 250 g újburgonya * 100 g zellergumó *50 g csemegeuborka * 300 g tejföl * 3 ek. mustár * 200 g majonéz * 2 alma

Petrezselymes újkrumplival töltött pulykatekercs franciasalátával

ELKÉSZÍTÉS:
1. A megmosott és az egészben puhára főzött burgonyát először hámozzuk meg, majd keverőtálban törjük össze a vajjal. Ekkor ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval és kevés felaprított petrezselyemmel.

2. A pulykamellfilét klopfoljuk ki téglalap alakúra, vágjuk ketté, borsozzuk és sózzuk. A baconszeletek felét tegyük egy olajjal megkent alufólia-darabra úgy, hogy a széleken egy kicsit fedjék egymást. Helyezzük rá az egyik kiklopfolt hússzeletet. Ugyanígy rakjuk egymásra a maradék bacont és a másik pulykaszeletet is.

3. A burgonyás tölteléket kenjük egyenletesen a hússzeletekre. Az alufólia segítségével szorosan tekerjük fel azokat. Két végüket kössük el. Helyezzük a tekercseket sütőtálba, öntsünk alájuk kevés vizet, és így süssük a 180 fokra melegített sütőben 50 percig. Utána bontsuk ki az alufóliát, és pirítsuk meg a bacont a tetejükön.

4. A salátához a meghámozott, apróra kockázott sárgarépát és a borsót főzzük puhára enyhén sós, citromlével ízesített vízben. Egy másik lábasban főzzük meg együtt a kockákra vágott újkrumplit és zellert. Szűrjük le őket, és hagyjuk az egészet langyosra hűlni.

5. Az almát hámozzuk meg és kockázzuk fel. A lecsepegtetett uborkát karikázzuk fel.

6. A tejfölt alaposan keverjük ki a majonézzel, mustárral, egy-két evőkanál citromlével és egy kevés sóval. Forgassuk hozzá az összes zöldséget és az almát.

7. Tálalásig tegyük be a hűtőbe. Kínáljuk a behűtött franciasalátával a felszeletelt pulykatekercseket.

EXTRA TIPP: Szeletelés előtt hűtsük langyosra a húst, hogy ne essen szét.

85 perc + hűtés

1 adag 425 kcal

Pirított káposztás-újkrumplis tészta 

HOZZÁVALÓK (4 ADAGHOZ): 300 g fodros nagykocka * 300 g fejes káposzta * olaj * 1 vöröshagyma * 100 g húsos szalonna * 1 ek. édes-nemes paprika * 800 g újburgonya * só * bors * snidling

Pirított káposztás-újkrumplis tészta 

ELKÉSZÍTÉS:
1. A tésztát főzzük ki enyhén sós vízben. Jól szűrjük le.

2. A fejes káposztát mossuk meg, a külső leveleit, a torzsáját távolítsuk el, majd vékonyan csíkozzuk fel. Sózzuk be, hagyjuk állni negyedórán át, aztán jó alaposan nyomkodjuk ki.

3. Lábasban hevítsünk fel egy kevés olajat, és pároljuk üvegesre rajta a megtisztított, finomra szelt hagymát. Húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá a fűszerpaprikát, majd tegyük vissza. Dobjuk rá a meghámozott, apró kockákra vágott újburgonyát. Forgassuk össze, ízesítsük sóval és borssal, majd öntsük fel körülbelül 50 ml vízzel, és pároljuk puhára. Amikor elkészült, egy krumplinyomóval törjük darabosabbra.

4. Közben serpenyőben hevítsünk fel egy kevés olajat, és pirítsuk meg rajta a kisebb kockákra felvágott szalonnát. Majd adjuk hozzá a már előkészített káposztát is, és süssük kellően puhára. Jól keverjük át a tésztát a tört burgonyával, a sült szalonnás káposztával.

5. Még melegen, frissen felaprított snidlinggel megszórva tálaljuk. Zöldsalátát is kínálhatunk majd mellé.

60 perc

1 adag 330 kcal

Tejfölös-kolbászos újkrumplileves

HOZZÁVALÓK (4 ADAGHOZ): 2 ek. olaj * 1 vöröshagyma * 300 g kolbász * 600 g újkrumpli * 1 ek. édes-nemes paprika * só * bors * 2 babérlevél * 3 ek. étkezési keményítő * 200 g tejföl * friss petrezselyemzöld

Tejfölös-kolbászos újkrumplileves

ELKÉSZÍTÉS:
1. A nagyobb lábasban felhevített olajon pároljuk üvegesre a megtisztított, finomra szelt hagymát. Adjuk hozzá a meghámozott és felkarikázott kolbászt. Kevergetve süssük pár percig, majd húzzuk le a lábast a tűzről, és szórjuk bele a fűszerpaprikát. Jól keverjük el, majd tegyük vissza a lábast a tűzre.

2. A meghámozott, két-három darabra vágott burgonyaszemeket tegyük a lábasba. Öntsük fel 1 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk meg, és tegyük bele a babérleveleket. Forraljuk fel, és közepes lángon főzzük egészen addig, amíg a krumpli meg nem puhul.

3. A keményítőt keverjük simára kevés vízzel, és adjuk a tejfölhöz. Habverővel dolgozzuk el egy merőkanál levessel, majd lassan csorgassuk a lábasba. Állandó kevergetés mellett habarjuk be a levest. Miután elkészült, vegyük ki belőle a babérleveleket.

4. Szórjuk meg gazdagon frissen felaprított petrezselyemmel. Friss kenyeret kínálhatunk a tejfölös-kolbászos újkrumplileves mellé.

EXTRA TIPP: Ízlés szerint adhatunk még hozzá sárgarépát, zellert, zöldbabot.

45 perc

1 adag 210 kcal

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.