Tényleg a gólya hozza: Gyermekáldást jelent, ha gagóval álmodik

A hűvös őszi időjárás közeledtével, augusztus végén-szeptemberben a vándormadarak az északi féltekéről délre, kedvezőbb éghajlatú vidékre költöznek. Mire véget ér az első őszi hónap, már csak az üresen maradt fészkek árulkodnak egykori lakóikról.
A hűvös őszi időjárás közeledtével, augusztus végén-szeptemberben a vándormadarak az északi féltekéről délre, kedvezőbb éghajlatú vidékre költöznek. Mire véget ér az első őszi hónap, már csak az üresen maradt fészkek árulkodnak egykori lakóikról.

A szakemberek különböző jelöléseinek köszönhetően ma már bizonyított tény, hogy a Földön élő több mint 9000 madárfaj mintegy kétharmada időről időre „lakóhelyet vált”, észak felé haladva a vándormadarak száma egyre nő. A Magyarországon legismertebb költöző madarak, a gólya és a fecske olyannyira az emberek társai, barátai lettek ittlétük alatt, hogy viselkedésükből következtetéseket vontak le, szokásaik babonák, hiedelmek tárgya lett.

Ez is érdekelheti

Vigyázat! Balszerencsét hoz, ha kávéval koccint

Az ördög bibliája választ ad a kérdéseinkre

25 stúdióból 500 tévés jós mondta a jövőt az ezotéria fénykorában

strong>

Egy fecske…

Mindenki ismeri a mondást, mely szerint „Egy fecske nem csinál nyarat” – vagyis nem lehet elhamarkodottan ítélni, egyetlen apró jelből következtetést levonni. Amikor még nem volt közismert a madarak melegebb vidékre költözése, és nem tudták mire vélni őszi eltűnésüket, a magyar néphit szerint a fecskék a hideg ellen a nádasokba húzódtak, és télire halakká változtak, majd tavasszal újra fecske lett belőlük.

Az eresz alatti fecskefészket ne verje le, mert szerencsét hoz! © Shutterstock

Hasonlóan gondolkodtak a kínaiak is, ugyanis hitük szerint a fecske a telet a tengerben kagylóként vészeli át, és tavaszszal visszaváltozik madár formájába. A fecske – a gólyához hasonlóan – jót, szerencsét és boldogságot hozó madár. Vidéken ma is azt tartják, hogy akinek az eresze alatt fecske fészkel, szerencsés lesz, éppen ezért tilos leverni a fecskefészket, mert az bajt, rontást eredményez.

A kínaiak szerint a fecske a telet a tengerben kagylóként vészeli át © UNSPLASH

Úgy vélték, ha beteg ember házába repült be a fecske, gyógyulást hozott, ha fiatal házasokéba, boldogságot, hűséget jelentett – egykor a hűség jelképe is volt ez a madár. Időjós madárként az alacsonyan röpülő fecskék esőt jeleznek. Ha tavaszszal korán érkeznek vissza a fecskék, sikeres, jó év vár ránk.

Villámhárító madár

Már kisgyerek korunkban „tudjuk”, hogy a gólya (vagy népie­sen gagó, gilice, eszterág, cakó) hozza a kisbabát… majd mást is megtanulunk erről a madárról. Egykor a család, a hűség, az anyai gondoskodás és a bőség szimbólumának tekintették, és közkedvelt, nagy tiszteletnek örvendő állat volt.

A gólyafészket nem volt szabad lerombolni, mert akkor átok sújtotta a leromboló házát © UNSPLASH

Az ókori görögök úgy hitték, hogy a gólyákban az elhunyt emberek lelkei élnek tovább, az arab világban pedig a Mekkába eljutni nem tudó elhunytak lelkét vélték felfedezni a gólyában, akiknek ezek után madárszárnyon kellett megtenniük ezt az utat. Az álmoskönyv szerint gólyával álmodni házasságot, gyermekáldást jelent. Szinte minden európai or­szágban szerencsehozót láttak a hosszú csőrű és lábú madárban, az ókori rómaiak például Vénusz istennő állatának tekintették a gólyát, aki szerelmet és áldást hoz a gólyafészekkel rendelkező házra és népére.

A régen élt magyar emberek úgy hitték, hogy akinek a házára gólya telepszik, és fészket rak a kéményre, annak a házát megvédi a villámlástól és a tűztől, gazdagságot és hosszú életet hoz a ház népére.

Az ókori görögök úgy hitték, hogy a gólyákban az elhunyt emberek lelkei élnek tovább © UNSPLASH

A gólyafészket nem volt szabad lerombolni, mert akkor átok sújtotta a leromboló házát. A legtöbb népi hiedelemben a gólyához a baba és a babavárás kapcsolódik. Egyes vidékeken az terjedt el, hogy akinek a háza udvarán vagy a háza előtti árokban békát fog a gólya, ott gyermekáldás várható.

Jósoló mondókák

Az sem mindegy, milyen testhelyzetben látjuk a gólyát. Aki először fél lábon álldogáló gólyával találkozik tavasszal, az egész évben lusta lesz, de ezt megelőzheti, ha sokszor elismétli a következő mondókát: „Gólyát látok, fél lábon állok, aki nem áll fél lábon, lusta lesz a nyáron”. Ezek után természetes, hogy a repülő gólyával való találkozás azt jelenti, hogy az illető egész évben szorgalmas lesz. A földön álló gólya azt jelzi előre, hogy az illető egész évben otthon marad, viszont az először repülő gólyát megpillantó személy sokat fog utazni.