Egy átlagos felnőtt akár harminc tárgyat is megérinthet egy percen belül, köztük baktériumtól hemzsegő, forgalmas helyeket, mint a villanykapcsolók, kilincsek, telefonkagylók és távirányítók. Otthonunkban mindent megteszünk azért, hogy a baktériumoktól megszabaduljunk. De mi történik, ha kilépünk az ajtón, hogy elmenjünk vacsorázni, bevásárolni, vagy meglátogatni az orvost? Tudd meg, hol a leggyakoribbak a baktériumok - így el tudod kerülni őket.
1. Éttermi étlapok
Láttál már valaha bárkit, aki az étlapokat tisztította? Valószínűleg nem. Egy tanulmány szerint a megfázás és az influenza vírusok akár 18 óráig képesek életben maradni különböző felületeken. Ha egy népszerű étteremről beszélünk, emberek százai érinthetik az étlapokat - és adhatják át nekünk a baktériumokat. Ne engedd, hogy az étlap hozzáérjen a tányérodhoz vagy az evőeszközhöz, és moss kezet, vagy használj antibakteriális kendőt, miután leadtad a rendelésed.
2. Fűszertartók
Bár ritkán esszük meg, gyakran alkalmazzuk a fűszertartókat. És a valóság az, hogy számtalan ember nem mos kezet, mielőtt eszik. Míg te próbálsz ezekre figyelni, addig az előtted itt fagyasztó, aki megfogta a ketchupos üveget nem biztos, hogy ugyanígy tett - ami azt jelenti, hogy az ő baktériumai máris a te sült krumplidon landoltak. Használj fertőtlenítőt, mielőtt az üveghez nyúlnál. Ha szalvétával nyúlsz a ketchupért, az nem fog segíteni: a szalvéta porózus, vagyis a mikroorganizmusok szabadon áthatolnak rajta.
3. Nyilvános vécék kilincse
Nem gondolod, hogy anélkül is elhagyhatod a mosdót, hogy hozzáérnél a kilincshez, ugye? Vegyél a tenyeredbe egy papírtörlőt, miután kezet mostál és azzal nyisd ki az ajtót. Igen, a többi „vendég” bizonyára bacifóbnak tart majd - de soha többet nem fogod őket újra látni, és beteg sem leszel.
4. Szappantartók
A nyilvános illemhelyek szappantartóinak akár 25%-án találhatunk az ürülékben tenyésző baktériumokat. Bár ironikus, de a baktériumok itt könnyen szaporodnak, a tartókat nem takarítják, így a baktériumok száma úgy növekedik, akár a szappanhab a kezünkön. Ráadásul a szappanok alja, melyeket koszos kézzel érintünk meg, további élőhelyet és táptalajt biztosítanak a baktériumoknak. Bizonyosodj meg arról, hogy jól átdörzsölted a kezed, és forró víz alatt tartottad, legalább 15-20 másodpercig - és ha teheted, használj kézfertőtlenítőt is.
5. Bevásárló kocsik
Az ürülék-baktérium második-harmadik leggyakoribb lelőhelye a bevásárlókocsi. A bevásárlókocsikon több baktérium található, mint egy nyilvános illemhelyen. Fertőtlenítő kendővel töröld át a bevásárlókocsinak azt a részét, ahol hozzáérsz. És miközben a boltban körözöl, ne csábítsanak el az ingyen ételkóstolók, melyek nem többek egyszerű baktérium átvitelnél.
6. Repülőgép mosdók
Amikor repülőgépek mosdóit vizsgálták, a csaptól a kilincsig minden felületen találtak E. colit. Nem is csoda, hiszen repülés közben százszor gyorsabban fázhatunk meg. Hogy megvédjük önmagunkat, próbáljunk zöld teát inni. Egy 2007-es felmérés szerint azok az emberek, akik napi 450 milligrammnyi zöld teát ittak, kétszer egy nap, egy hónapon át, azoknak néhány nappal korábban szűntek meg a megfázásos panaszai.
7. Orvosi rendelő
Az orvosi rendelő nem az a hely, ahova akkor mész, ha el akarod kerülni a baktériumokat. Néhány tipp, hogy enyhítsd a kiszolgáltatottságodat:
Vigyél magaddal saját magazint vagy könyvet (és játékot, ha a gyereked, vagy unokád veled van).
Vigyél magaddal zsebkendőt és kézfertőtlenítőt, melyek alkoholszázaléka legalább 60.
A váróban hagyj ki legalább két széket közted és a következő beteg között, ezzel is csökkentve az esélyt, hogy átragassza rád az ő betegségeit. A baktérium „cseppecskék”, melyek tüsszentéskor vagy köhögéskor keletkeznek, képesek több, mint egy méter távolságot megtenni, mielőtt landolnának a padlón.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.