Aranyat ér a komposzttea! Készítsd el otthon te is

elkészítés
PUBLIKÁLÁS: 2025. március 01. 11:32
Az érett komposzttea olyan hasznos mikroorganizmusokban, illetve tápanyagokban bővelkedik, amik javítják a talaj struktúráját és hatékonyabbá teszik a vízmegkötő képességét, ami főként a száraz időszakokban fontos. Mutatjuk, hogyan lehet elkészíteni otthon.

Gyorsabban jut el a tápanyag

A komposztteát a komposztból készíthetjük el, a tápanyagok és mikroorganizmusok kioldásával. Az így nyert oldattal gyorsabban juttathatjuk el a tápanyagokat a növényeinkhez, mint a földbe dolgozott változattal - írja a Fanny magazin.

Az érett komposzttea olyan hasznos mikroorganizmusokban, illetve tápanyagokban bővelkedik, amik javítják a talaj struktúráját és hatékonyabbá teszik a vízmegkötő képességét, ami főként a száraz időszakokban fontos (Képünk illusztráció) Fotó: Pexels

Szerezzük be hozzá

Az oldat elkészítéséhez nélkülözhetetlen egy nagyobb akvárium, többméteres cső, egy szelepkészlet, három buborékoltató, a kavargatáshoz bot, kénmentes melasz, egy vödör, a préseléshez például egy régi párnahuzat, törölköző, esetleg egy nejlonharisnya.

Felejtsük el a csapvizet

A teához mindig tiszta, klórmentes vizet használjunk, lehetőleg összegyűjtött esővizet, kútvizet. Kerüljük a csapvizet, mert a keménysége és a benne lévő klór gátolja a mikroorganizmusok elszaporodását, és így kevésbé jó minőségű teát tudunk előállítani.

Dolgozzanak a baktériumok

A baktériumdúsításhoz használjunk zöldféléket a komposztba. Az ideális arány 25 százalék nitrogéntartalmú alapanyag, 45 százalék zöld alapanyag, illetve 30 százalék faanyag. Számoljunk azzal, hogy a trágya, valamint a hüvelyes növények, mint a borsó vagy a bab visszamaradt része magas nitrogéntartalommal rendelkezik.

Figyeljünk az időjárásra

A legjobb, ha körülbelül 18–23 Celsius-fok között dolgozunk, mivel ebben a hőmérséklet-tartományban aktiválódik, illetve szaporodik a legtöbb mikróba. Bár alkalmazkodnak a víz hőmérsékletéhez, ha a kijuttatási felület nagymértékben eltér ettől, a mikróbák elpusztulhatnak.

Számolva a napokat

Első lépésként tegyünk komposztot egy vödörbe, majd öntsünk rá vizet, hogy az jól ellepje, és 24-48 órán keresztül pihentessük. Ez idő alatt a víz felszívja a komposztban található tápanyagokat, mikroorganizmusokat, amelyek a növények számára mind hasznosak.

Ne áztassuk túl sokáig

Ha hosszabb ideig, például 72 órán át hagyjuk pihenni, akkor erősebb lesz a tápanyagok koncentrációja, de figyeljünk, hogy a túl hosszú áztatás során elkezdhetnek a nem kívánt baktériumok vagy a penész kifejlődni. A mérések szerint a hetedik naptól jelentősen csökken a mikróbák száma, ezért sokak szerint jobb frissen elkészíteni.

Kerüljön bele bőven levegő

Fontos, hogy gyakran kevergessük, vagy pedig használjunk akváriumi levegőztetőt a megfelelő oxigénellátáshoz. Ha ezt elhanyagoljuk, a tea káros hatással lehet a növényre

A tökéletes időzítés titka

Három nap elteltével állítsuk le a szivattyút. Ha ennél tovább hagyjuk állni, adjunk még hozzá melaszt, amely támogatja a jótékony hatású baktériumokat. Hagyjuk 10-20 percig, hogy leülepedjen a főzet. Szűrjük le, és öntsük át vödörbe vagy közvetlenül a permetezőbe.

Minél előbb, annál jobb

A gyártási ciklus befejezése után legkésőbb 24 órán belül fel kell használni. Kora tavaszi vagy hűvös őszi időszakban 36-48 órán belül ajánlott, különben a nem kívánt baktériumok elszaporodhatnak, ami károsíthatja a növényt.

Szűrjük le az oldatot

Permetezés előtt szűrjük le, hogy eltávolítsuk a nagy darabokat, mivel ezek is eltömíthetik az eszközt. A nyomás ne haladja meg a 2,5 bart, és ne legyen a fúvóka mérete túl finom, mivel ez is károsíthatja az oldatban található finom gombákat. A teát a fák és a cserjék számára így, hígítatlanul is használhatjuk beöntözésre.

A kellemetlen szag elárulja

Ügyeljünk arra, hogy sem a komposzt, sem a komposzt- tea körül ne legyen kellemetlen szag! Az egészséges, oxigéndús komposzt vagy komposzttea édeskés, földes illatú. Ha kellemetlen illata van, szivattyúzzuk át újra, vagy kevergessük gyakrabban. Levegőztessük, amíg a szag eltűnik.

Tartsuk be az arányokat

Az elkészült komposztteát hígítsuk vízzel 1:1 arányban. Ezt az oldatot locsoljuk a növényekre egy öntöző kannával. Ha az oldatunk erősebb, mert hosszabb ideig áztattuk, akkor 1:2 arányban, vagyis egy rész teához két rész vizet adjunk. Ha túl sokat öntözünk egy helyre, az akár lemosódhat a gyökérzóna alá, ahol már nem hasznosul.

Viszlát, élősködők!

A levélre permetezve elnyomja a növény egyes betegségeit is. Csökkenti a lisztharmat és a penészgomba előfordulását az epren, az uborkán, a babon és a szőlőn is, ráadásul hatásos palántadőlés vagy tőrothadás megelőzésében is. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.