Így gyűjtsd otthon a konyhai maradékot!

maradék
PUBLIKÁLÁS: 2024. január 21. 07:30
Eláruljuk, mire érdemes odafigyelni.

Januártól hazánkban is megkezdődik a biohulladék elkülönített gyűjtése, így ezentúl a konyhai maradékot nem lehet csak úgy kidobni a kukába. Mutatjuk, mi kerülhet az új kukákba, és mire figyeljünk a komposztálás során.

Képünk illusztráció / Pexels

1. Fokozatosan vezetik be

A MOHU januártól első körben 14 településen, Budapest, Miskolc, Debrecen, Székesfehérvár, Szolnok, Kecskemét, Cegléd, Zalaegerszeg, Békéscsaba, Nagykanizsa, Tatabánya, Kaposvár, Gyula, valamint Békés társasházi övezeteiben indítja el a szolgáltatást. A második ütemezést 2025-re tervezik, ekkor már 1,5-2 millió embertől fogják elszállítani.

2. Így kezdjünk neki!

Azok, akik korábban saját dobozban gyűjtötték a konyhai maradékot, folytathatják a gyűjtést a megszokott módon, de a regisztráló háztartások igényelhetnek erre a célra kifejlesztett, 5 literes speciális konyhai gyűjtőedényt is. Ezeket az otthonukban tarthatják majd, és ebbe gyűjthetik a biohulladékot.

3. A barna az új szín

Miután összegyűlt a hulladék a háztartásban, azt a társasházak számára biztosított 120 literes barna kukába üríthetik ki. Budapesten és a nagyvárosokban hetente kétszer, a kisebb vidéki városokban pedig hetente egyszer viszik majd el a kukásautók.

4. Kincsek a konyhából

Szinte minden, a főzés során keletkező hulladékot beledobhatunk a biokukába, beleértve a gyümölcsök és zöldségek maradékait, kávézaccot, teafüvet, fűszereket, tojáshéjakat, főtt ételmaradékokat, pékárukat, valamint feldolgozott élelmiszereket és húskészítményeket is.

5. Csomagolás nélkül

Az élelmiszerek csomagolásait ne dobjuk a hulladékgyűjtőbe, mivel a műanyagok nem komposztálhatóak és károsíthatják a hasznosítást végző gépeket. Ha a konzerv, vagy a tejföl megromlott, akkor azt öntsük ki a biokukába, de a kiöblített dobozát a szelektív vagy kommunális kukába kell tenni.

6. Csakis kicsontozva!

A csontot sem dobhatjuk a barna kukába, mivel kárt okozhatnak a feldolgozást végző gépekben. Tehát a megromlott hús csak akkor kerülhet ide, ha előtte kicsontozzuk. Emellett fontos tudni, hogy nem kerülhet a ebbe a kukába porzsák és porszűrő, papír zsebkendő, pelenka, szivacs vagy tisztítókendő sem.

7. Tilos a lefolyóba önteni 

A használt, leszűrt olajat és zsírt öntsük literes kiszerelésű flakonokba és adjuk le az erre kijelölt gyűjtőpontokon vagy a hulladékudvarokban. Az olajos flakonokat tisztítás nélkül dobjuk a kommunális kukába, mivel az olaj lefolyóba kerülve nagyobb kárt okozhat.

8. Zsákba vele!

Bár a kerti hulladék komposztálható, az élelmiszer-hulladéktól eltérően más módszert kell alkalmazni a begyűjtés és kezelés során. Ezért tilos lesz a barna kukákba fák ágait, leveleit vagy gallyakat helyezni, ezek szeletív gyűjtési rendszere továbbra is az úgynevezett zöld zsákokban történik majd.

9. Viszlát, kellemetlen szagok!

A háztartásokba és társasházakba kerülő kukák gumigyűrűvel lesznek zárva, így nem engedik át a szagokat, nem folynak ki és a rágcsálók, rovarok sem mennek rá. Fontos azonban, hogy mindig tartsuk zárva a kukák fedelét, és ne borítsuk mellé a maradékokat. A társasházi nagy kukákat a szolgáltatók havonta tisztítják majd.

10. A szemét új élete

A konyhai zöld- és élelmiszer-hulladékot biogáz üzemekben hasznosítják újra, így járulva hozzá a körforgásos gazdaság kiépítéséhez, hiszen megújuló energiaforrásként áramot és hőt állítanak elő. A biogáz üzemben képződő maradék ráadásul kiváló komposzt anyagot biztosít a mezőgazdaság számára.

(FANNY)

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.