Most derült ki az igazság: ezzel a finomsággal kerülheted el, hogy rákos legyél

végbélrák
PUBLIKÁLÁS: 2025. március 19. 11:57
Több mint 150.000 ember étkezési szokásait figyelembe véve jutottak erre a megállapításra a kutatók. Mutatjuk, milyen joghurtból és mennyit érdemes fogyasztani a pozitív eredmény elérése érdekében!

A rákbetegségek jelentik korunk vezető halálokát. Jelenleg már ott tartunk, hogy a fiatalok körében is egyre gyakoribbak bizonyos daganatos megbetegedések. Ezek közül az egyik a vastagbélrák, aminek a kialakulása és a megelőzése is az étkezésen múlhat. Egy friss kutatás szerint például a joghurtfogyasztás segít megelőzni a kialakulását.

joghurt krém tejföl fagyi sorbet
Mutatjuk, milyen joghurtból és mennyit érdemes fogyasztani! Fotó: itor /  Shutterstock 

Egyre fiatalabbak lesznek betegek

A vastagbélrák a harmadik leggyakoribb daganatos megbetegedés világszerte, az előfordulása pedig különösen a fiatal felnőttek körében növekszik. Szakértők szerint ennek hátterében az egészségtelen étrend, 

  • a túlzott mértékben feldolgozott élelmiszerek fogyasztása,
  • az elhízás 
  • és a mozgásszegény életmód állhat

Ezúttal ennek a betegségnek a megelőzése kapcsán végeztek kutatást, aminek a középpontjában a joghurt állt.

Tízezrek étkezési szokását vizsgálták

A bostoni Mass General Brigham kutatói több mint 150.000 fogyasztó étrendi szokásainak elemzése után arra jutottak, hogy a rendszeres joghurtfogyasztás jótékony hatással lehet a bélrák kialakulásának megelőzésére azáltal, hogy pozitívan befolyásolja a bél mikrobiomját.

Mennyi joghurtot kell megenni a pozitív hatáshoz?

Az eredmények szerint azok, akik hetente legalább 2 pohár joghurtot fogyasztottak, 20%-kal kisebb eséllyel betegedtek meg a vastagbél egy meghatározott szakaszán kialakuló ráktípusban.

A joghurt melyik összetevője a jótékony hatású?

Az úgynevezett bifidobaktérium nevű mikroorganizmus, ami a joghurtok egyik jellemző összetevője - írja a Rizikométer az angol kutatás eredményeire hivatkozva. Itt fontos megjegyezni, hogy az erősen cukrozott gyümölcsjoghurtok fogyasztása kontraproduktív lehet, vagyis inkább ártunk vele a bélnek, mint segítjük. A legjobbat akkor tesszük az emésztőrendszerünkkel, ha a lehető legtermészetesebb formájában fogyasztjuk a joghurtot.

Akkor ez azt jelenti, hogy a joghurtfogyasztás megelőzi a rákot?

Nem. A joghurtfogyasztás és a rák kialakulásának kapcsolatát még tovább kell vizsgálniuk a szakembereknek. A mostani eredmények inkább csak tovább növelik annak az álláspontnak a hitelességét, miszerint a joghurtfogyasztás jótékony hatással van a bél egészségére, ami pedig a rák megelőzésének záloga.

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.