Cowboy diéta: mit ettek a vadnyugati hősök?

étel
PUBLIKÁLÁS: 2025. február 23. 11:00
Ha a régi vadnyugatra gondolunk, valószínűleg a poros ösvények, a marhahajtók és a vad cowboyok jutnak eszünkbe. De vajon milyen ételeket fogyasztottak ebben az időszakban?

Alapanyagok a „konyhában”

Bár a cowboy-diéta a mai értelemben nem mondható megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozásnak, annyi bizonyos, hogy magas fehérje- és kalóriatartalmú volt, amely biztosította az energiát a fizikailag megerőltető életmódjukhoz. Azonban gyakran hiányzott belőle a friss gyümölcs és zöldség, ez pedig hosszú utakon tápanyaghiányhoz vezetett. A cowboyok étrendje néhány kulcsfontosságú alapanyag köré épült, amelyeket könnyű volt tartósítani és magukkal hurcolni.

Bab

Gyakran fütyülős bogyónak vagy préri tápláléknak nevezték. Talán ez volt a legfontosabb alapanyag, mivel magas a tápértéke és laktató. A cowboyok gyakran lassan főzték, néha melaszt adtak hozzá az extra íz érdekében.

Marhahús

Szintén alapélelmiszernek számított, hiszen könnyen hozzáfértek. Tereléskor egy cowboy napi fejadagja 1-1,5 kiló hús volt, ehhez jött még a rizs vagy krumpli, mint köret. Amikor csak lehetett, frissen fogyasztották, de gyakran a hosszú hajtások alatt szárított formájában ették. Vékony csíkokra vágták, megsózták, és a napon vagy tűzön szárították. Ez a tartósítási módszer lehetővé tette, hogy hűtés nélkül hónapokig eltartható legyen.

Kemény kenyér

A sűrű, tartós kenyérfélék, mint a keksz és a kemény kukoricakenyér, fontos része volt a táplálkozásnak, mivel ezeket hosszú ideig lehetett tárolni. Kemény textúrájuk miatt fogyasztás előtt gyakran áztatták őket vízbe.

Disznós bab

További tipikus cowboy-ételnek nevezhetjük a hagymás, paradicsomos babot, melyet előszeretettel fogyasztottak disznóhússal. Ennek az ételnek a népszerűsége akkor vált igazán általánossá a cowboyok körében, amikor H. J. Heinz 1895-ben piacra dobta Pork and Beans konzervjét, amivel nem kellett sokat bajlódni az egész napos marhaterelés után.

Kávé

A cowboyok üzemanyaga az erős, forró kávé, amely nélkül nem indulhatott a nap. Az egész kávébabokat vitték magukkal, majd azt őrölték, így megőrizték ízüket és koffeintartalmukat.

Gyümölcsök, zöldségek és diófélék

Míg az út során kevés volt a friss termék, a cowboyok a szárított gyümölcsöket és zöldségeket beépítették étrendjükbe. Az alma volt a leggyakoribb szárított gyümölcs, de sárgabarackot, cseresznyét és őszibarackot is fogyasztottak. A diófélék, például a pekándió és a mandula népszerűek voltak hordozhatóságuk és magas tápanyagértékük miatt. A burgonya volt az egyik leggyakoribb zöldség a cowboyok étrendjében.

Egy tipikus napi menü:

Reggeli finomságok:

Szalonna (becenevén „szárazföldi pisztráng”), tojás (ha éppen volt), keksz vagy kukoricakenyér, burgonya, jó erős kávé. De kedvelt volt a pásztorok reggelije, ami egy szalonnával és burgonyával - esetleg tojással - készült egytálétel.

Gyors ebéd:

Az ebédet gyakran lóháton fogyasztották, menet közben, így olyan egyszerű ételekből állt, mint a keménykenyér vagy keksz, aszalt gyümölcs, esetleg a reggeli maradék.

Tartalmas vacsora:

Az esti étkezés volt a legkiadósabb. Ilyenkor terítékre került a bab, marhahús, kenyér, néha vadhús vagy hal, ha rendelkezésre állt. Esetlegesen desszert is került a tányérra, például barackos sütemény vagy gyümölcspástétom, ha az idő és a készlet engedte.

Mobil konyha

A chuckwagon bevezetése a 19. század közepén jelentősen javította a cowboyok étkezési szokásain marhahajtások során. Ez a mobil konyha változatosabb és frissen elkészített ételeket tett lehetővé. A chuckwagonban jellemzően egy szakács, vagyis „Süti” volt felelős az ételek elkészítéséért.

Forrás: Fanny magazin

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.