Hihetetlen: ez a reggeli kedvenc jelentősen növeli a szívroham kockázatát

stroke
PUBLIKÁLÁS: 2024. december 14. 11:30
Meghökkentő kutatás látott napvilágot ezzel kapcsolatban.

Egy új spanyol tanulmány szerint a reggeli elkészítési módjával komoly veszélynek tehetjük ki a szívedet. Ráadásul ezt sokan minden nap végzik.

front, frontok, melegfront, hidegfront, sztrók, infarktus, szív- és érrendszeri megbetegedések, vérnyomás ingadozások, meteogyógyász
Szívroham kockázatát növeli ez a reggeli készítési folyamat Fotó: Pixabay

A Nutrients című orvosi folyóiratban közzétett kutatás néhány megdöbbentő tényt tárt fel a népszerű reggeli ételekről, például a pirítósról és a kávéról. Megállapították, hogy egy jól ismert vegyi anyag, amely ezen ételek elkészítése során szabadul fel, jelentősen növelheti a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a szívroham vagy a stroke okozta halálozás kockázatát

A bűnös az akrilamid, egy olyan anyag, amely a keményítőtartalmú élelmiszereken, például a kenyéren, a burgonyán és a kávén képződik, amikor azok a főzés vagy a kávékészítés során felmelegednek. Ha ezeket az ételeket odégetjük, még magasabb lesz ennek a vegyi anyagnak a szintje.

Az akrilamid nem számít új felfedezésnek - hiszen megtalálható az ipari főzési termékekben, az ultra-feldolgozott élelmiszerekben, a cigarettában, sőt még egyes kozmetikumokban is. Ami azonban újdonság, az a kapcsolat e vegyi anyag és a szív- és érrendszeri betegségek között.

A kutatások szerint az akrilamidnak való kitettség 47% és 67% között növeli a szívbetegség kockázatát a következő évtizedben. A kutatók számos, több mint 100 ezer résztvevőt érintő tanulmány elemzése után megállapították, hogy ez a megnövekedett kockázat az olyan orvosi vészhelyzetek, mint a szívroham és a stroke nagyobb esélyét is eredményezi.

Az átlagos napi bevitelt a kutatásban 32,6 és 57 mikrogramm közé becsülték, míg egy szelet pirítós körülbelül 4,8 mikrogrammot tartalmazhat, ami megduplázódik, ha odaégetik. A tudósok még mindig nem tudják, hogy az akrilamid hogyan tesz kárt a szívben, de az egyik elmélet szerint arra ösztönzi a zsírt, hogy összegyűljön a szövetekben, növelve ezzel a szívproblémák kockázatát - írja a Mirror.

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.