Ha még nincs bevált mézeskalács recepted, vagy ha csavarnál egyet a klasszikuson, akkor jó helyen jársz! Mutatjuk, idén mit érdemes kipróbálni!
Van bevált recepted? / Fotó: Pexels
Teljes kiőrlésű mézeskalács
Hozzávalók (40 darabhoz): A tésztához: 200 g teljes kiőrlésű zabliszt + a nyújtáshoz 80 g darált kesudió 5 tk mézeskalács-fűszerkeverék 1 tk vaníliaőrlemény 1 tk sütőpor 1 nagy csipet só 1 db tojás 60 g vaj 120 g méz A díszítéshez: 50 g egész kesudió 1 db tojás
A tészta száraz hozzávalóit keverjük össze egy tálban, ezután adjuk hozzá a tojást. Olvasszuk össze a vajat a mézzel, és csorgassuk a tésztához. Fakanállal dolgozzuk össze, és ha félig összeállt, kézzel gyúrjuk egynemű tésztává. Folpackba csomagolva tegyük be a hűtőbe 30 percre.
Vegyük ki, kicsit gyúrjuk át, lisztezett felületen nyújtsuk ki 5 mm vastagra, majd szúrjunk ki belőle tetszőleges karácsonyi figurákat. Helyezzük ezeket sütőpapírral letakart sütőtálcára, és nyomjunk a közepükbe 1-1 db kesudiót. Kenjük meg a tetejüket a felvert tojással. Süssük a 180 fokra előmelegített sütőben a középső rácson 10-12 percig. Elkészítési idő: 30 perc + hűtés Jól záródó fémdobozban két hétig puha marad.
Mézeskalácskuglóf
Hozzávalók (10-12 szelethez): 175 g puha vaj + a formához 150 g barna cukor 1 tasak vaníliás cukor 3 db tojás 2 tk sütőpor 1 nagy csipet só 3 csapott tk mézeskalács-fűszerkeverék 175 g liszt + a formához A díszítéshez: 50 g porcukor 1 csapott tk őrölt fahéj
A vajat keverjük habosra a kétféle cukorral. Adjuk hozzá a tojásokat is.
Forgassuk bele a sütőporral, a sóval és a fűszerkeverékkel elvegyített, átszitált lisztet. 3. Simítsuk a tésztát kivajazott, kilisztezett kuglófformába, és süssük készre a 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük, a közepe is átsült-e. Rácsra téve hagyjuk kihűlni. 4. A porcukrot keverjük ki a fahéjjal és egy kevés meleg vízzel, majd ha már csomómentes, csorgassuk a kihűlt, a formából kifordított kuglóf tetejére. Elkészítési idő: 60 perc + hűtés
Mézes szelet sós karamellás krémmel
Hozzávalók (10-12 szelethez): 1 db tojás 40 ml tej 150 g kristálycukor 50 g vaj 2 ek virágméz 1 tk szódabikarbóna 450 g liszt A krémhez: 150 g kristálycukor 1 kk tengeri só 75 ml cukrozatlan habtejszín 250 g mascarpone
A tésztához a tojást, a tejet, a cukrot, a vajat és a mézet egy tálba összeöntve gőz fölött habosítsuk fel. Adjuk hozzá a szódabikarbónás lisztet, keverjük el, majd deszkán gyúrjuk össze. A tésztát osszuk el 3 egyenlő részre.
Nyújtsuk ki a tésztákat egy 22 × 40 cm-es tepsinek megfelelő méretűre, majd sütőpapírral kibélelt tepsiben egyesével süssük meg a 170 fokra előmelegített sütőben 5-10 perc alatt. Legyünk résen, mert ez a tészta gyorsan megsül és kiszárad! Akkor jó, ha sütés után világos mézszínű.
A krémhez a cukrot terítsük szét a tapadásmentes serpenyőben, adjuk hozzá a sót és 10 ml vizet. Kis lángon, kevergetés nélkül, néha megrázva hagyjuk karamellizálódni. Ha teljesen felolvadt, és már mindenhol szép barna, öntsük hozzá a felmelegített tejszínt – vigyázzunk, ilyenkor nagyon bugyog! Habverővel keverjük homogénre, majd húzzuk le a tűzről. Hagyjuk szoba-hőmérsékletűrehűlni. A mascarponét habverő segítségével keverjük ki, majd adjuk hozzá a kihűlt sós karamellát.
A kihűlt tésztalapokat vékonyan kenjük meg a krémmel, majd tegyük őket egymásra. Hűvös helyen hagyjuk legalább 2 órán át állni a, mielőtt fel szeletelnénk. Elkészítési idő: 45 perc + hűtés A tészta ízesíthető őrölt fahéjjal és szegfűszeggel is, hogy még inkább mézeskalácsízű legyen - írja a Fanny magazin.
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.