4 isteni pite, amit ki kell próbálnod idén ősszel

recept
PUBLIKÁLÁS: 2024. október 21. 12:00

Az évszak elmaradhatatlan kiegészítője a forró, gőzölgő pite, aminek ellenállni szinte lehetetlen, legyen akár sós vagy édes... Most a Fanny magazin legjobb négy pitereceptjét osztjuk meg veletek!

Kelbimbós-diókrémes pite 

Hozzávalók (1 darabhoz): 1 csomag konyhakész leveles tészta 

A töltelékhez: szárazbab * olívaolaj * 70 g húsos szalonna * 200 g kelbimbó * 1 csapott tk szárított, morzsolt majoránna * só, bors * 1 db tojás * 125 ml főzőtejszín * 60 g darált dió + 40 g durvára vágott dió

Kelbimbós-diókrémes pite
Kelbimbós-diókrémes pite  Fotó: Fanny magazin

Elkészítés:

  1. A (tapadásmentes) 22 cm átmérőjű piteformát béleljük ki a leveles tésztával, a lelógó széleket vágjuk le. Ha túl vastagnak találjuk a tésztát, előtte nyújtsunk rajta egy keveset. Fektessünk a tésztára sütőpapírt, és töltsünk rá szárazbabot, majd toljuk be a 175 fokra előmelegített sütőbe 10 percre. Ezután vegyük ki, és távolítsuk el róla a sütőpapírt és a babot. 
  2. Egy kevés olívaolajon pirítsuk meg a felkockázott szalonnát, majd adjuk hozzá a megtisztított, feldarabolt kelbimbót. Ízesítsük a majoránnával, sóval, borssal. A tojást habarjuk el a tejszínnel és a darált dióval. 
  3. Kanalazzuk az elősütött tésztára a pirított baconös kelbimbót, öntsük rá a diós-tejszínes krémet, végül szórjuk meg a durvára vágott dióval. Tegyük vissza a pitét a sütőbe további 20-25 percre, és süssük aranybarnára. 

Elkészítési idő: 50 perc

Almás káposztával és csirkehússal töltött pite 

Hozzávalók (1 darabhoz): 1 csomag konyhakész pizzatészta

A töltelékhez: olaj * 1 közepes fej vöröshagyma * 2 gerezd fokhagyma * 500 g csirkemellfilé * 1 csapott tk szárított borsikafű * 1 nagy csipet őrölt kömény * só, bors * 2 db közepes édes alma * 250 g szálas savanyú káposzta * 1 db tojás

Almás káposztával és csirkehússal töltött pite
Almás káposztával és csirkehússal töltött pite  Fotó: Fanny magazin

Elkészítés:

  1. Az enyhén kinyújtott tésztából vágjunk ki 2 kört a 20 cm átmérőjű piteformát mintának használva. A maradék tésztából vágjunk le egy olyan széles és hosszú csíkot, hogy ki lehessen bélelni vele a forma belsejét, amit tegyünk is meg. Helyezzük a forma aljára az egyik tésztakorongot, a széleket nyomkodjuk össze, majd toljuk be a 180 fokra előmelegített sütőbe 10 percre. 
  2. Egy kevés olajon pároljuk meg a megtisztított, finomra aprított vöröshagymát és az átnyomott fokhagymát, majd adjuk hozzá a felcsíkozott húst. Ízesítsük a borsikafűvel, az őrölt köménnyel, sóval és borssal. Kevergetve pirítsuk fehéredésig a csirkét, majd adjuk hozzá a megmosott, kicsumázott, felkockázott almát és a lecsöpögtetett savanyú káposztát. Pároljuk össze, ne maradjon alatta folyadék.
  3. Töltsük a káposztás ragut a formába, fedjük le a másik tésztakoronggal, a széleket csipkedjük össze, hogy ne nyíljon ki. Szurkáljuk meg a tetejét villával, hogy a gőz távozni tudjon, és kenjük meg az elhabart tojással. Toljuk vissza a forró sütőbe kb. 30 percre. Szeletelés előtt hagyjuk hűlni egy kicsit, hogy ne essen szét közben. 

Elkészítési idő: 70 perc

Körtés-mandulás frangipane

Hozzávalók (8-10 szelethez):

A kakaós tésztához: 160 g liszt + a nyújtáshoz * 25 g keserű kakaópor * 1 nagy csipet só * 60 g porcukor * 90 g hideg vaj * 40 g zsírosabb tejföl * 1 db tojássárgája

A töltelékhez: 150 g szoba-hőmérsékletű vaj * 100 g kristálycukor * 2 db tojás * 1 ek rumaroma * 1 nagy csipet őrölt szerecsendió * 150 g darált mandula * 2 db nagyobb, érett körte

Körtés-mandulás frangipane
Körtés-mandulás frangipane  Fotó: Fanny magazin

Elkészítés:

  1. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, majd pihentessük 30 percig a hűtőben. Ezután nyújtsuk ki enyhén lisztezett felületen kb. 5 mm vastagra, és béleljük ki vele a (tapadásmentes) piteformát. Süssük elő a 170 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt. 
  2. Közben a töltelékhez habosítsuk fel a vajat a cukorral, majd egyenként a tojásokkal. Ízesítsük a rumaromával, majd forgassuk bele kanalanként a szerecsendióval elkevert mandulát. 
  3. Kanalazzuk a tölteléket az elősütött tésztára. A tetejét rakjuk ki a felszeletelt körtével, és toljuk vissza a forró sütőbe még kb. 25 percre. 

Elkészítési idő: 45 perc + pihentetés

Tudtad?

A frangipane tulajdonképpen egy darált mandulából, cukorból, vajból és tojásból álló, sűrű krém, ami remek alapja lehet bármilyen pitének.

Szilvás-kardamosos galette

Hozzávalók (4-6 szelethez):

A tésztához: 160 g liszt + a nyújtáshoz * 30 g porcukor * 1 csipet só * 100 g hideg vaj 

A töltelékhez: 1 db tojás * 50 g darált mandula * 20 g + 30 g barna cukor * 250 g érett kék szilva * 1 csapott kk őrölt kardamom

A tetejére: 1 db tojás * barna cukor

Szilvás-kardamosos galette
Szilvás-kardamosos galette  Fotó: Fanny magazin

Elkészítés:

  1. Szitáljuk össze a lisztet a porcukorral, adjuk hozzá a sót, és Gyors mozdulatokkal morzsoljuk el a hideg vajjal. Ha szükséges, egy kevés hideg vizet adhatunk hozzá, hogy kellően összeálljon, majd folpakba csomagolva pihentessük a hűtőben 20 percig. 
  2. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 30 cm átmérőjű, 6-7 mm vastagság körré. Kanalazzuk a közepére a tojásból, darált mandulából és a 20 g barna cukorból kikevert krémet, majd kenjük el úgy, hogy a tésztakorong szélét egy 3-4 cm-es sávban üresen hagyjuk. A krémet rakjuk ki a megmosott, kimagozott, darabolt szilvával, majd szórjuk meg a kardamommal ízesített 30 g barna cukorral, végül hajtsuk fel a tészta széleit a pite közepe felé.
  3. Kenjük meg a széleket az elhabart tojással és szórjuk meg kevés barna cukorral. Toljuk be a 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük aranybarnára kb. 30 perc alatt.

Elkészítési idő: 60 perc + pihentetés
 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.