Hihetetlen: napi két adag ebből a szuperételből csodát tesz a testeddel

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2024. október 10. 15:00
Érdemes ezt beépíteni a napi étrendbe.

A szakértők szerint már két adag bab a napi étrendben csodákat tehet az alakoddal és az általános egészségi állapotoddal. Egy tanulmány ezt a hüvelyes ételt elsőrangú élelmiszer-választásként osztályozta.

étel, eszik, saláta, diéta, ebéd, Shutterstock 1798152301
Ezt az élelmiszert érdemes beépítened a napi étrendedbe Fotó: kitzcorner / Shutterstock

Kiderült, hogy mindössze napi körülbelül két adag „szignifikánsan összefügg” az alacsonyabb testtömegindexszel, a könnyebb testsúllyal és a karcsúbb derékmérettel. Az is kiderült, hogy azok, akik rendszeresen fogyasztanak babot, összességében egészségesebben is táplálkoznak, több tápanyaggal telítve - különösen azokkal, amelyeket sokan általában kihagynak. És ez csak még jobb lesz...

Ugyanis ezek a diétázók a szívproblémák, a rák és a cukorbetegség kockázatát is csökkentik.

Az adatok azt mutatják, hogy a bab, különösen a pinto és a vörös vesebab nagyszerűen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és napi 180 gramm a koleszterinszintet is kordában tartja. Ha mindezt megfelelő étrenddel párosítják, jelentősen kisebb valószínűséggel kell szembenéznünk ezekkel az egészségügyi gondokkal.

A tanulmány megállapította, hogy a babfogyasztás némileg megnövelte a nátriumbevitelt, amely összefüggésben áll a magas vérnyomással. Ezt azonban ellensúlyozta a megnövekedett káliumbevitel. Ez nemcsak a nátriumot ellensúlyozta, hanem a vérnyomás csökkentése felé billentette a mérleg nyelvét.

A kutatás azt tanácsolja, hogy azok, akik ezt az ételválasztást szeretnék alkalmazni, csökkenthetik nátriumbevitelüket, ha egyszerűen lecsöpögtetik és leöblítik a babot, mielőtt elfogyasztják azt. A babot fogyasztók csoportjában magasabb volt az olyan alapvető tápanyagok, mint az E-vitamin, a magnézium, a vas, a folsav és a kolin, valamint a kalcium, a kálium és az élelmi rostok szintje.

A tanulmányban résztvevőket öt csoportba osztották, az 1. csoportban voltak a legmagasabb a babfogyasztók, az 5. csoportban pedig azok, akik ritkán fogyasztottak hüvelyeseket az étkezéseikben. A középső csoportban volt a legalacsonyabb a babfélék kalória-hozzájárulása, míg az 1. csoport számolt be megnövekedett zöldségfogyasztásról, és a 4. csoportban volt a legmagasabb az édességek és nassolnivalók mennyisége az étrendben.

A pinto bab, a csicseriborsó, a fekete bab és a vesebab voltak a legkedveltebbek, míg a szójabab feltűnően hiányzott a listáról. A kutatás megállapította, hogy az első két csoportba tartozó felnőttek testtömegindexe (BMI), derékmérete és teljes testsúlya szignifikánsan alacsonyabb volt - írja a Mirror.

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.