Hozzávalók (12 szelethez):
A tésztához:
150 g liszt
100 g darált törökmogyoró
½ tk szódabikarbóna
120 g vaj + a formához
100 g kristálycukor
2 db tojás
125 ml portói vörösbor
A töltelékhez:
100 g mézeskalács
500 g szilva
3 ek kristálycukor
1 tk őrölt fahéj
A mázhoz:
2 ek tej
1 ek sütőrum
6 ek porcukor
1. Szitáljuk egy nagyobb tálba a lisztet, keverjük hozzá a mogyorót és a szódabikarbónát. Adjuk hozzá a vajat, a cukrot, a tojások sárgáját és a bort. Dolgozzuk sima tésztává, csomagoljuk folpakba, és pihentessük 120 percig a hűtőben.
2. A tészta egyharmadát tegyük félre, a kétharmadát nyújtsuk ki vastagabb körré, és béleljünk ki vele egy mélyebb, vajjal kikent kerek kapcsos formát. Az alját szórjuk meg a lereszelt mézeskaláccsal, és villával szurkáljuk meg. Rendezzük el rajta a kimagozott szilvát, hintsük meg a cukor és a fahéj keverékével.
3. A maradék tésztát nyújtsuk ki, vágjuk csíkokra. Rácsformában helyezzük a szilvára. Végül kenjük meg a felvert tojásfehérjével. Süssük aranybarnára a süteményt 165 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt.
4. A felmelegített tejet keverjük ki a rummal és a porcukorral, kenjük meg vele a süteményt, és hagyjuk kihűlni.
Elkészítési idő: 80 perc
Egy szelet: 258 kcal
Hozzávalók (14 darabhoz):
A tésztához:
1 db nagyobb burgonya
10 g instant élesztő
200 ml tej
350 g liszt
1 csipet só
2 ek kristálycukor
100 g vaj + a kenéshez
A töltelékhez:
100 g darált mák
1 tk őrölt fahéj
40 g kristálycukor
600 g szilva (friss vagy fagyasztott)
A mázhoz:
80 g vaj
4 ek méz
4 ek rum
1. A megmosott burgonyát héjában főzzük puhára, még melegen hámozzuk meg, reszeljük le. Az élesztőt szórjuk a meglangyosított tejbe, és 10 percig hagyjuk állni. A tejet adjuk a reszelt burgonyához, adjuk hozzá a sóval és cukorral összekevert lisztet, végül pedig csorgassuk hozzá a megolvasztott vajat. Dolgozzuk sima tésztává, és pihentessük meleg helyen.
2. A tésztát osszuk 14 egyenlő darabra, formáljunk belőlük golyókat, majd lapítsuk el mindet. Helyezzük őket egy vajjal kikent nagy tepsibe.
3. A töltelékhez a darált mákot keverjük össze a fahéjjal és a cukorral. A keverék kétharmadát szórjuk a tésztakörökre. Rendezzük el rajtuk a megtisztított, kimagozott és felaprított szilvát, valamit egy újabb réteg mákos keveréket.
4. A mázhoz a vajat olvasszuk meg, keverjük el a mézzel és rummal. A máz felével kenjük meg a süteményeket. Végül süssük aranybarnára 170 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt. A még meleg ökörszemeket kenjük meg a maradék vajas-rumos mázzal, végül hagyjuk hűlni.
Elkészítési idő: 75 perc
Egy darab: 289 kcal
Hozzávalók (8 szelethez):
150 g vaj + a formához
90 g barna cukor
2 db tojás
½ tk szódabikarbóna
1½ tk őrölt gyömbér
só
150 g mandulaliszt + a formához
8 db nagyobb szilva
60 g aprított mandula
1. Egy nagyobb tálban keverjük habosra a vajat a barna cukorral. Egyenként dolgozzuk bele a tojásokat. A mandulalisztet vegyítsük el a szódabikarbónával, a gyömbérrel és 1 csipet sóval, majd forgassuk bele a vajas keverékbe. Simítsuk a masszát kivajazott, mandulaliszttel megszórt, 18 cm-es, kapcsos tortaformába. A tetejét rakjuk ki a megmosott, félbevágott, kimagozott szilvával a képen látható módon, majd szórjuk meg az aprított vagy szeletelt mandulával.
2. Süssük készre a 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt. Mielőtt kivennénk a tortát a formából, pihentessük benne legalább 15 percig.
Elkészítési idő: 75 perc
Egy szelet: 400 kcal
Hozzávalók (10 szelethez):
270 g liszt + a nyújtáshoz
½ tasak sütőpor
1 csipet só
100 g vaj
180 g kristálycukor
2 tasak vaníliás cukor
1 db tojás
½ db biocitrom
1 ek tejföl
700 g szilva
2 ek búzadara
1 tk őrölt fahéj
5 db tojásfehérje
3 ek porcukor
1 ek citromlé
1. A tésztához szitáljuk tálba a lisztet, adjuk hozzá a sütőport, a sót, a felkockázott, puha vajat, 80 g kristálycukrot, valamint 1 tasak vaníliás cukrot, és az egészet morzsoljuk össze. Adjuk hozzá a tojást, a megmosott citrom lereszelt héját és kifacsart levét, valamint a tejfölt. Alaposan gyúrjuk össze, majd folpakba csomagolva legalább 2 órára tegyük be a hűtőbe.
2. Közben a szilvákat mossuk meg, vágjuk félbe, magozzuk ki. Egy 20 × 30 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Fektessük bele a lisztezett felületen kinyújtott tésztát, hintsük meg a búzadarával, majd a vágott felükkel felfelé osszuk el rajta a szilvákat. A maradék kristály- és vaníliás cukrot keverjük el a fahéjjal, és szórjuk a szilvára.
3. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá a porcukorral, valamint a citromlével, és simítsuk a habot a szilvákra. Süssük a sütit a 190 fokos sütőben 25-30 percig, vagy amíg a fehérjehab szép aranybarnára sül. Hagyjuk kihűlni, majd a tálalás előtt óvatosan szeleteljük fel egy hideg vízbe mártott késsel.
Elkészítési idő: 50 perc + hűtés
Egy szelet: 320 kcal
Tipp: A sütő ajtaját ne nyitogassuk, mert a tojáshab összeesik!
Hozzávalók (16 szelethez):
A tésztához:
250 g liszt
3 ek olaj
1 db tojássárgája
só
vaj a tepsihez
A töltelékhez:
750 g szilva
100 g törökmogyoróbél
100 g zsemlemorzsa
A tetejére:
50 g vaj
150 ml tej
1 db tojássárgája
50 g méz
2 ek vaníliás cukor
100 g szeletelt mandula
porcukor a tálaláshoz
1. Szitáljuk tálba a lisztet, öntsünk hozzá 125 ml langyos vizet és 3 ek olajat. Adjuk hozzá a tojássárgáját és 1 csipet sót. Dolgozzuk az egészet sima tésztává. Formázzuk gombóccá, csomagoljuk folpakba, és pihentessük meleg helyen kb. 30 percig. A töltelékhez a szilvát mossuk meg, magozzuk ki.
2. A tésztát osszuk két részre. Mindkettőt nyújtsuk ki vékony téglalappá, tegyük át tiszta konyharuhára, majd kézzel húzogassuk szét kissé. A hosszabbik oldal mentén egy csíkban halmozzuk a tésztalapokra a szilvadarabokat. Szórjuk meg a darált vagy durvára vágott mogyoróval és a zsemlemorzsával. A konyharuha segítségével, óvatosan tekerjük fel a lapokat, a végeket kissé nyomjuk össze. Tegyük mindkettőt kivajazott tepsibe, majd süssük 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig.
3. Közben a megolvasztott vajat keverjük el a tejjel, a tojássárgájával, a mézzel és a vaníliás cukorral. Locsoljuk a keveréket a rétesekre, szórjuk meg őket a szeletelt mandulával, és süssük készre további 20 perc alatt. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.