fogyi

Bevezethetik: fizethet az állam a túlsúlyos embereknek, ha lefogynak

Létrehozva: 2024.05.15.

Szép kis summára tehetnek szert az elhízottak, ha teljesítik a feltételeket.

Megfigyelhető, hogy a világ két nagy szekértáborra rendeződött. Az utóbbi évtizedekben egyre nagyobb teret hódítanak a gyorsételek, az ülőmunka, az egészségtelen táplálkozás, a folyamatos stressz, éppen emiatt megugrott az elhízott emberek száma. Az elhízás pedig számtalan egészségügyi kockázatot rejt magában, és megsokszorozza a betegség miatti halálozás esélyeit. Hogy csak néhány példát emeljünk ki: cukorbetegek, szívbetegek lehetünk, megemelkedik a vérnyomásunk, és meddőséget is okozhat. Éppen az elhízás gyakorisága miatt egyre nagyobb népszerőségnek örvend a sportos életforma. Jóllehet sok olyan ember van, aki minden reggelét futással/edzőteremmel és fehérjeturmixszal kezdi, azért még mindig többségben vannak az egészségtelen életmódot folytató emberek. Erre a problémára talált jó megoldást egy skót kutatócsoport. 

Nagyszerű motiváció, ha fogyni szeretnénk

Az elhízás mint népbetegség nemcsak a túlsúllyal bíró emberek életét keseríti meg, de az államkasszáknak sem tesznek jót. Az elhízott emberek ugyanis sokkal hajlamosabbak a betegségekre, így tehát átlagosan az ő TB-ellátásuk is nagyobb összegeket emészt fel. Közhasznú volna tehát egy olyan megoldást találni, amivel a fogyást, az egészséges testsúly elérését támogathatná az állam. 

Dr. Pat Hoddinott 2010 óta működteti a Game of Stones nevű programját, most pedig végre fantasztikus eredményekkel állt a nyilvánosság elé. Kísérleteiben ugyanis a háziorvosoknak 400 fontot (179 ezer forintot) kell ígérni az elhízott páciensüknek abban az esetben, ha lefogynak. Ezt az összeget akkor kapják meg, ha a testtömegük 10 százalékát leadják. Szakaszos az ellenőrzés, így ha nem a megfelelő tempóban haladnak, vagy ha kiderül, hogy egészségtelen ételt ettek, akkor ebből a 400 fontos alapból pénzt veszítenek. A projekt hatalmas sikereket aratott: az ebben részt vevők átlagosan 4,8 százalékot vesztettek a súlyukból, és a vállalkozók 14 százaléka érte el a kívánt célt. Ez hatalmas eredményt, az orvosok ugyanis folyamatosan motiválja  betegeket a fogyásra.

A kutatócsoport vezetője most azzal érvel, hogy be kellene vezetni állami szinten ezt az eljárást, mert bár így fizetni kellene a lefogyott embereknek, hosszú távon több pénzt spórolnának meg, mert így kisebb egészségügyi rizikót jelentenének - írja a Mirror.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek