Név

Itt a lista: ezek most a legmenőbb utónevek itthon

Bors

Létrehozva: 2024.04.07.

Minden szülő igyekszik a szívének igazán kedves nevet választani újszülött gyermekének. Vannak olyan utónevek, amelyek évről évre töretlen sikert aratnak. Bemutatjuk 2023 legnépszerűbb választásait.

A Fanny magazin azt írja, hogy az Hanna név 2011 óta töretlen népszerűségnek örvend. Az előző évekhez hasonlóan ezt adták a legtöbben újszülött kislányuknak. Egészen pontosan 903 baba kapta a héber eredetű nevet, melynek jelentése kegyelem és könyörület. Érzékeny lélekre utal, aki örömmel segít másokon.

baba
Minden szülő igyekszik a szívének igazán kedves nevet választani újszülött gyermekének (Képünk illusztráció) Fotó: Pixabay

Továbbra is elől

Az Anna név nem sokkal maradt le az első helyről. Csupán két újszülöttel kevesebbnek adták ezt a nevet, ami évek óta felkerül a TOP 10-es listára. A héber eredetű utónév jelentése sok mindent magában hordoz, amik közül az egyik az Isten kegyelme. Emellett jelent még kecsességet és bájt is. Úgy tartják, az Anna nevet viselők gyakorlatiasak, akiknek erős a fantáziája.

Bronzérmes a Luca

A dobogó harmadik helyén a Luca áll. Ezt a nevet 890 kislánynak adták 2023-ban. A Lúcia régi magyar formája, ami hajnalban születettet jelent. A névnapjuk dátumát, december 13-át sokan ismerik, hiszen Luca napjához számos hagyomány kapcsolódik. Ilyenkor rengeteg programot tartanak, egyebek mellett a Luca napi vásárt.  

Eggyel lejjebb

A negyedik helyen a Zoé név áll. Ugyan az előző rangsorban a harmadik legnépszerűbb választás volt, de így is szép eredményt ért el. A görög eredetű név életet jelent, ráadásul a számmisztikában 1-es a névszáma, ami abszolút győztesre utal. Igazán merész személyekhez illik a név, akiknek mottója: 

Aki mer, az nyer!

Kellemes kisugárzás

A második helyről csúszott vissza a Léna név, bár még így is nagy népszerűségnek örvend. Eredetileg a Magdalénából származik, az évek során azonban lerövidült. Jelentése: fényes, sugárzó. Viselője gyakran optimista és bizakodó, nem megfelelő környezetben azonban könnyen letörhetik a szarvát.  

Tartja a helyét

A hatodik helyen – épp úgy, mint az előző évi rangsorban – az Emmák végeztek. A név viselőire jellemző az optimizmus és a bizakodás. Folyton az élvezetet keresik, szívesen élnek a pillanatnak. Gyakran csak rövidtávra terveznek és nem mindig számolnak a következményekkel.  

A remény képviselője

A hetedik legnépszerűbb az Olívia, ezzel megőrizve előző pozícióját. Azonban a dobogó elején szereplőkhöz képest jóval kevesebben, mindössze 606-an kapták ezt a nevet. Eredete latin és olajfát jelent, amit a béke, a bölcsesség és a remény jelképének tartottak. Ezért úgy vélik, a név viselőjéhez is ezek az értékek tartoznak.

A dobogó végén

2023-ban a legnépszerűbb nevek 10-es listáján szerepel még a Boglárka. A nyolcadik helyezést elért nevet 547 kislánynak adták. Kilencedikként követi a Lili, amit 537 újszülöttnek választottak. A tizedik helyen pedig egy új név tűnt fel, a Kamilla, amit 515 babának adtak.

Csúcstartó maradt

A legnépszerűbb férfinév a Dominik lett, ami 2022 óta tartja az első helyet. 2021-ben még csak a harmadik volt, ám egyre több szülő adta gyermekének a latin eredetű utónevet, ami a Dominicus névből származik. Jelentése: az Úrhoz tartozó. Viselői szívesen álmodoznak és nem szeretik a konfrontációt. A számmisztika szerint a 3-as számot képviseli, amely alapján az a célja, hogy felszámolja az ellentéteket.

Önzetlen személyiség

Az Olivér szintén megőrizte előző pozícióját, 2023-ban is ezüstérmes lett. A különleges név igazán misztikus és többrétű. Jelentései között szerepel az olajfa ültető, a tündér és a manó. A számmisztikában 9-es az értéke, amely szerint illik rá a tanítók szellemisége. Viselője önzetlen és segítőkész, aki hajlamos háttérbe szorítani a saját érdekeit azért, hogy másokat támogasson a céljaik elérésében.

Maradt bronzérmes

A dobogó legalsó fokán sem történt változás. Ezúttal is a Levente lett a harmadik leggyakoribb választás a kisfiúk esetében. A magyar eredetű név vadászt jelent. A számmisztikában 2-es névszámmal bír, e szerint viselőjét kettősségek jellemzik. Érdemes mérlegelnie, mielőtt belevág valamibe, annak eredménye ugyanis várhatóan szélsőséges lesz. Vagy hatalmas sikerre vagy óriási bukásra számíthat.  

Jobbá teheti a világot

A Máté megőrizte negyedik helyét. 1046 kisfiú kapta ezt a nevet, amely héber eredetű. A jelentése: Isten ajándéka. A számmisztika szerint 3-as névszámmal rendelkezik, ami alapján viselője folyamatosan kételkedik, emellett mindenkivel ellenkezik. Ám nem kell mindettől tartani, hiszen az ebből fakadó feszültségből képes tökéletes egységet kovácsolni. Ráadásul célja, hogy jobbá tegye a világot.

Győztes típus

Az ötödik helyen sem történt változás. Úgy tűnik a Marcellek bebetonozták magukat a pozícióba. Ugyan ők már ezer fő alatt vannak, összesen 984 kisfiú viselheti 2023 óta ezt a latin eredetű nevet. Jelentése: Mars istenhez tartozó. A számmisztikában 1-es névszámmal bír, ami alapján viselője életére jellemző az egységesség, illetve a határozottság. Vállalkozó szellemmel rendelkezik, ráadásul győztes alkat.  

Így zárul a lista

Habár a Bence név sokáig népszerű volt, 2003-tól 2020-ig mindig a dobogó legfelső szintjén végzett, az előző alkalommal a hetedik helyre csúszott vissza. 2023-ban ehhez képest eggyel jobb eredményt ért el és a hatodik helyre került. A hetedik helyen követik a Milánok, majd a Noelek és a Zalánok. Tizedik helyen a Dánielek állnak. 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179231_auto_resized.jpg
origo.hu

Oroszország bejelentést tett a háború lezárásáról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27637_resized.jpg?avcount=1714564818
origo.hu

Megszólalt a Bőnyben megkéselt diák édesanyja - ezt mondta a támadóról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174795_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Együtt buliztak a Házasság első látásra sztárjai – súlyos dolgot fedeztek fel a rajongók a fotókon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178491_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Itt egy Erdély, ott egyetlen román: a meccs, amikor kettéválik a magyar tábor

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176529_auto_resized.jpg
ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174794_auto_resized.png
hirtv.hu

Kósa Lajos Magyar Péterről: a legvadabb összeveszés alatt sem csinál ilyet az ember + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27639_resized.jpg?avcount=1714564818
origo.hu

Összeverték Németh Kristófot, kihívták a rendőrséget

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179190_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Évtizedes titokról rántotta le a leplet Poór Péter: ilyen volt az igazi Szécsi Pál

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714564818
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27640_resized.jpg?avcount=1714564818
magyarnemzet.hu

Cseh Katalin budapesti városokról beszél, belezavarodott a mondanivalójába + videó

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/HdPBLHxtNrhX-2sQVSBjjPNOMM2Lub_aEE7pGmavBK0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0ZDJmNjlkMWNlZTQ3YjNhMjc3YzUwMzcyNGYyYWI3.jpg
Ezo

4 csillagjegy, aki úgy töri össze a szíved, hogy észre sem veszi