praktika

Szuper trükkök a tavaszi nátha kikúrálására

Létrehozva: 2024.03.16.

Seperc alatt elbúcsúzhatunk a náthától.

Nyakunkon az influenza szezon, amikor kisebb vagyonokat költünk a patikában különböző megfázás elleni készítményekre. Dr. Kovács Barbara szakgyógyszerészt kérdzte a Fanny Magazin, mire figyeljünk vásárlás során, hogy tényleg csak azt vásároljunk, amire valóban szükségünk van

nátha, betegség, láz
A náthának a fele sem tréfa / Fotó: Pexels

 

1. A márkának ára van 

A nátha vagy az influenza által okozott megbetegedéseket vírusfertőzés okozza, amelyre hatástalanok az antibiotikumok. A tünetek enyhítésére érdemes olyan készítményt választani, ami a láz- és fájdalom csillapítása mellett csökkenti a gyulladásos tüneteket is. Az ismert márkanevek helyett generikus gyógyszereket is vásárolhatunk, melyek azonos hatóanyagúak, de akár 20-60 százalékkal olcsóbbak. 

  

2. Könnyű őket túladagolni/Könnyű túladagolni! 

Kevesen tudják, hogy a megfázás és influenza elleni, vény nélkül kapható komplex forró italporok ugyanolyan hatóanyagúak, mint a láz- és fájdalomcsillapító tabletták, így ha nem vigyázunk, könnyen túlléphetjük a napi maximális dózist. Emellett bizonyos gyógyszerek, például a magas vérnyomás vagy vérhígítók hatékonyságát is befolyásolják, ezért mindig tájékoztassuk a gyógyszerészt a rendszeresen szedett gyógyszerekről.  

 

3.  Függőséget okozhatnak 

Nátha esetén a nasális dekongesztáns hatóanyagú orrspray-készítmények hatékonyan enyhítik az orrdugulást. Csak a javasolt gyakorisággal és időtartamig, általában 7-10 napig használjuk, mivel hosszú távon károsíthatják az orrnyálkahártyát. Az ajánlott időn túl alkalmazva orrcsepp-függőséget okozhat, amely állandó orrdugulásérzettel járhat. 

 

4. Enyhítik az orrdugulást 

Ha természetes megoldásokat keresünk, a tengervizet tartalmazó orrspray-k mellékhatások és hozzászokás veszélye nélkül segítenek. Az izotóniás változat hidratálásra, regenerálásra és átöblítésre ajánlott, míg a hipertóniás, tengervizes orrspray-k sokkal magasabb sókoncentrációt tartalmaznak, ezáltal enyhítik az orrdugulást. 

 

5.  Kevesebb a mellékhatás 

Bár az antihisztamin az allergiás reakciók esetén segít, vannak orvosok, akik javasolják a szedését nátha esetén is. Ám nem mindegy, milyen készítményt szedünk. Az újabb generációs készítmények kevesebb mellékhatással járnak. A készítményeket érdemes időnként változtatni, a szervezetünk ugyanis idővel hozzászokhat a hatóanyaghoz. 

 

6. Árulkodik a köhögés 

A nátha és az influenza gyakran jár köhögéssel. Száraz köhögés esetén a köhögési ingert enyhítő köhögéscsillapítók, míg a hurutos köhögésnél a váladék kiürülését elősegítő köptetők használata ajánlott a későbbi súlyosabb szövődmények elkerülése érdekében. Egyes száraz köhögést enyhítő gyógyszerek hatása központi idegrendszeren keresztül érvényesül, így befolyásolhatják az autóvezetést. 

7. Gyógyszerhiány a patikában 

Világszerte, így hazánkban is egyre nagyobb probléma, hogy több gyógyszer időszakosan vagy tartósan, akár hónapokig hiánycikk a patikákban. Utánanéztünk, mit tehetünk, ha az általunk használt készítmény esetén lép fel gyógyszerhiány. 

 

8.  Ellenőrizzük a listát 

Ha nem kapható az általunk keresett gyógyszer, ellenőrizzük az OGYÉI honlapján megtalálható Gyógyszer-adatbázisban, hogy a készítmény csak az adott patikában nem elérhető, vagy általános hiányról van szó. Arról, hogy mikor lesz újra elérhető, kérhetünk tájékoztatást a gyártóknál és a gyógyszertáraknál is. 

 

9.  Intézzük telefonon 
A patikusok nem rendelkeznek információval egymás készletéről, mivel nincs egységes, központi gyógyszerlistájuk. Az egyetlen módja annak, hogy megtudjuk, elérhető-e az adott termék, ha hiánycikk esetén felhívjuk a lakóhelyünkhöz közeli patikákat. 

 

10.  Allergiások, figyelem! 

Ha a készítmény hiánycikk, bátran fogadjuk el a gyógyszerész által felajánlott helyettesítő terméket. Ezeknél a hatóanyag azonos, a segédanyagok viszont különbözőek lehetnek, ezért ha bármilyen érzékenységünk van, jelezzük azt a patikában. 

 

11.  Számítanak a részletek 

Ha olyan gyógyszert vásárolunk, amit eddig még nem használtunk, bátran kérdezzünk a patikustól. Főleg kisgyermekeseknél lehet fontos szempont az ízesítés, az, hogy a tabletta szájban oldódó, szétrágható vagy kis mérete miatt könnyen lenyelhető-e, és ne feledkezzünk el megkérdezni a gyógyszer adagolását. 

 

12.  Gyengébbtől az erősebbig 

Kérdezzük meg, hogy az eredeti készítménynek létezik-e alacsonyabb, vagy magasabb hatóanyagú változata. Tájékoztassuk erről a kezelőorvost, aki a felírt, receptköteles gyógyszereket átírja a számunkra megfelelő dózisban. 

 

13.  Teljesen más formában 

Megoldást jelenthet a gyógyszerforma váltása is. Például orrnyálkahártya regeneráló orrspray helyett választhatunk kenőcsöt, injekció helyett tablettát, lázcsillapító szuszpenzió helyett pedig kúpot. Receptköteles készítmények esetén kizárólag a kezelőorvos tudja módosítani a receptet. 

 

14.  Többször, kevesebbet 

A helyettesítő termékből nem érdemes egyszerre több havi adagot kiváltani, hiszen elképzelhető, hogy napokon vagy heteken belül újra beszerezhető lesz az eredeti készítmény. 

 

15. Határon innen és túl 

Budapesten létezik egy olyan patika, amely kizárólag gyógyszer behozatallal foglalkozik. A receptköteles termékeket a recept ellenében tudják beszerezni és kiadni, de vény nélküli termékek is beszerezhetők előzetes regisztráció után. 

 

16.  Kézről-kézre járhatnak 

Gyakran előfordul, hogy közösségi oldalakon egymás között cserélgetik a már fel nem használt gyógyszereket. Semmiképpen ne vásároljunk megbízhatatlan forrásból, mivel nem tudhatjuk, előzőleg hogyan tárolták azokat. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168919_auto_resized.jpg
origo.hu

Itt van Oroszország feltétele a békéhez!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17169722_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra Petra: “Mentálisan megviselt az egész, gyomorideggel mentem a válásra”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17167364_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Na erre mondják, hogy a nemzetközi helyzet fokozódik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166507_auto_resized.jpg
ripost.hu

A legtöbben elbuknak ezen a KRESZ-teszten: te tudod a jó választ?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17169054_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Pánik a Momentumnál: nem tudja a párt összegyűjteni az ajánlásokat, ezért levélben kért segítséget támogatóitól + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27511_resized.jpg?avcount=1714281310
origo.hu

Katasztrófával fenyegeti a NATO-t Oroszország

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164113_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714281310
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714281310
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714281310
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/DedPGjwTWQ92DoPtf7u1-S3URi4e2qCc25o1NDcl_WY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExYjI0YzUxNjI5MDQwM2ViYTk3NmEwYzI5ZWU5NTM1.webp
Telihold

Durva együttállásra figyelmeztet a magyar főboszorkány: "Hatását az egész emberiség érezni fogja"

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/_IANWog1V7IafXPzM1-tdCyMO3S6VJYzLIpcaooroAs/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk4NjM1MjVmZmZiYTQ3NGE5N2Q3Y2E4YmRiNzRlMDEw.webp
Pletykafészkek

Vigyázz velük: ez a 3 csillagjegy garantáltan kibeszél a hátad mögött