Lakberendezés

Ezzel az egyszerű trükkel kaphatnak új életet a bútoraink

Létrehozva: 2024.02.25.

Lecserélnéd a régi szekrényt, asztalt? Mielőtt megtennéd, olvasd el ezt a cikket! Olyan módszert mutatunk ugyanis, második életet adhat egy rég megunt bútordarabnak!

Nem csak egyre elterjedtebbek, de egyre jobb minőségűek is a bútorfóliák, amik segítségével házilag, viszonylag egyszerűen és aránylag kis pénzből adhatunk bútorainknak, és ezáltal persze az egész otthonunknak új külsőt. Ráadásul a fóliák alkalmazása sem olyan bonyolult, mint az elsőre tűnhet, kiváltképp, ha megfogadjuk azokat a tanácsokat, tippeket, amiket Zsámboki Juci, a foliasjuci.hu megálmodója árult el a Fanny magazinnak.

bútor, lakberendezés, Pexels
Fólia a szekrényre, polcra, asztalra, munkalapra: mintha kicserélték volna!  Fotó: Pexels

1. Mindenre megoldás

A bútorfólia egy olyan öntapadós anyag, amelyet a megunt vagy sérült bútoraink felújítására használhatunk. Kiváló választás bármilyen szekrény, asztal vagy polc fóliázásához, így konyhabútorokhoz is alkalmas. Előnye, hogy sokkal költséghatékonyabb és környezetbarát módszer, mintha új bútort vásárolnánk.

2. Harmónia a lakásban

A régi bútorfóliák mára már elavultak, és szerencsére napjainkban kiváló minőségű és rendkívül széles választék áll rendelkezésre: az egyszínű és mintás darabok mellett különleges anyagot is választhatunk, legyen szó márvány-, fa, magasfényű vagy 3D mintázatról. A konyhapult felújításához vastagabb, prémium minőségű anyagot válasszunk, ami jobban ellenáll a karcoknak.

3. Forduljunk befelé

Miután megtaláltuk a megfelelő mintát, fontos eldöntenünk, milyen részeit szeretnénk bevonni a szekrénynek. Ha jó technikával, eszközzel és alapanyagokkal dolgozunk, akkor elég lehet csak a külső felületet fóliázni, és nem szükséges az éleket, illetve a szekrény belső felét is bevonni.

4. Nem érdemes kicentizni

Mérjük le a felületet és számoljuk ki, mennyi fóliára lesz szükségünk. Vegyük figyelembe, hány centimétert kell visszahajtanunk a belső oldalra, illetve ne felejtsük el, hogy az illesztésekhez is érdemes 0,5-1 centiméter átfedést hagyni. Nem muszáj pontosan mérni, ha hagyunk bőven helyet mindkét oldalon, könnyebben tudunk majd korrigálni.

5. Fontos a jó alapozás

Ha a bútor egy részén már feljött a gyári fólia, távolítsuk el azt. Ha sikerült teljesen lehúzni róla, az alatta lévő natúr MDF bútorlapot érdemes alapozni, hogy a fólia megfelelően tapadjon a felületre. Ha nem tudjuk teljesen eltávolítani, egyenletessé tehetjük a felületet fakittel, ami tökéletes a hibák javítására is. Ezután célszerű lecsiszolni és portalanítani az anyagot.

6. Töröljük tisztára

A ragasztás előtt csavarozzuk le a fogantyúkat, majd alaposan tisztítsuk meg a felületet. Ehhez használhatunk nedves mikroszálas kendőt vagy nedves törlőkendőt. Kerüljük a zsírtalanító szereket, mert ezt nehéz lemosni a felületről, és könnyen megeshet, hogy a fólia egyszerűen leválik a bútorról.

7. Gyakorlat teszi a mestert!

Ha biztosra akarunk menni, hogy a fólia megfelelően tapad-e a szekrényre, érdemes először belülre ragasztani, így nem okozunk kárt a külső felületen. Először csak kisebb, 10-15 cm-es részt húzzunk le a fóliáról, majd középről a szélek felé haladva simítsuk el egy simítókéssel. Ez segít elkerülni, hogy légbuborékok maradjanak a fólia alatt. Ne használjunk bankkártyát, jégkaparót, mert megkarcolhatjuk vele a fóliát. Végül a felesleges anyagot éles pengekéssel vagy szikével vágjuk le.

8. Fújjunk rá hajszárítóval

A nem síkfelületű, bemart bútorok, például szekrényajtók fóliázása sem lehetetlen. A legegyszerűbb, ha egy vastag kartonlapot ragasztunk a szekrényre, amit aztán bevonhatunk a fóliával. Ha szeretnénk megtartani a mélyedéseket, használjunk hajszárítót a fólia formázásához.

9. Nincs veszve minden

Ha véletlenül ferdén ragasztottuk fel a fóliát, azonnal húzzuk vissza, majd újra felragaszthatjuk a megfelelő helyre. Számoljunk azzal, hogy minél több idő telik el, annál nehezebb visszaszedni a fóliát. Ha néhol buborékos maradt, szikével óvatosan szúrjuk meg, majd simítsuk ki a buborékokat.

10. A hosszú élet titka

A fólia könnyen tisztítható, de ne hagyjuk a szennyeződést rászáradni, mert a tisztításkor megsérülhet az anyag. Hagyományos tisztítószereket használjunk, mivel a vegyszerek is károsíthatják. Ügyeljünk arra, hogy a forró edények megolvasztják, a kések megkarcolják a felületet. Ha odafigyelünk ezekre, hosszú ideig megőrizhetjük a fólia jó állapotát.

https://cdn.borsonline.hu/2022/11/9tLyPtaBFfqDGrN3DqgAXYrYV6gYAB2IvHsRko7QGeg/fill/276/155/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzdjMGY4M2Y0MWVlOTQ2MjRiZjQ5ZWFkYmRkNGUzZjM0.jpg
Ezt ne hagyd ki!

Az 5 legnagyobb hiba, ami a legszebb lakást is elrontja

Ezeknek a tárgyaknak nincs helyük egy lakásban sem!

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143561_auto_resized.jpg
origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27226_resized.jpg?avcount=1713597612
origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17137545_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144655_auto_resized.jpg
vg.hu

A cégek kényszerértékesítéséről kérdezte Svájc elnöke Orbán Viktort Budapesten

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17093867_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Innen tudod, ha túl sok kávét iszol: a szervezeted jelez

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27232_resized.jpg?avcount=1713597612
origo.hu

Jákob Zoltán elárulta, miért lett sikeres

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17073172_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 23.: az Oroszlán megkönnyebbül, a Nyilasnak komoly felismerései vannak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713597612
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713597612
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17134477_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Mennyire ismered a retró tévéműsorokat? Kvízünkkel most letesztelheted a tudásodat!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145449_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Lövéshangokra riadtak fel a szegediek, a város több pontján is észlelték a különös zajt

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/v-eF43Tn5QKfYBKtKa0BWjROfBboufr4PFPCvzxzDXE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk4NjM1MjVmZmZiYTQ3NGE5N2Q3Y2E4YmRiNzRlMDEw.jpg
Pletykafészkek

Vigyázz velük: ez a 3 csillagjegy garantáltan kibeszél a hátad mögött

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/ZxyMIk1u4NE-kOTN-R6CqRnsWwvgUGUYVBlgRktxUU0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAwOTdlNTg5Njg3OTRhY2Q5ZGRhYzU3MDViNDJiNjkx.jpg
Ezo

Született vezetők és igazi egyéniségek: ez a három legerősebb csillagjegy