Elképesztő! Ilyen hatással vannak a szervezetedre a savanyított zöldségek

savanyú káposzta
PUBLIKÁLÁS: 2024. január 24. 12:30
Rengeteg hasznos dolog található a ritka finomságokban.

Sokan csak az ünnepi asztalon találkoznak a savanyított káposztával, pedig ha tudnák, hogy milyen hatása lehet a szervezetükre, akkor lehet, hogy rendszeresen fogyasztanának savanyított zöldségeket. A sima zöldség, és a savanyított verziója között csupán annyi a különbség, hogy egy kémiai folyamat során (amelynek a neve fermentálás) enzimek hatásának teszik ki a zöldséget, amely ennek hatására hasznos baktériumokkal, gombákkal és szerves savakkal lesz tele, amelyek gátolják az étel megromlását okozó mikroorganizmusok elszaporodását. Ráadásul ettől könnyebben emészthetővé is válnak. Egy konkrét ételen, a savanyított káposztán keresztül mutatta be a Mindmegette, hogy miért érdemes gyakrabban fogyasztani savanyított zöldségeket.

savanyú káposzta
A savanyított káposzta rengeteg pozitív hatással lehet a szervezetre /Fotó: Illusztráció - Pexels

Ahogy a lap beszámolt róla, a savanyított ételek gyulladáscsökkentő anyagokat termelnek a szervezetünkben, és növelik az ásványi anyagok, vitaminok, valamint a fehérjék és a zsírok felszívódási sebességét. Ennek hatására képesek leszünk leküzdeni a különböző gyulladásos folyamatokat, sőt az allergiás tüneteink is enyhülhetnek. Az erjesztési folyamat részeként, olyan biológiailag aktív anyagok szabadulnak fel, mint a flavonoidok vagy a fitoösztrogének. Ezek jótékony hatással vannak az egész szervezetünk működésére. Emellett a fermentáció végtermékeként létrejövő szerves savaknak fontos szerepük van a bélnyálkahártya táplálásában, az anyagcsere szabályozásában és az idegrendszer működésében.

A fermentálás további pozitív következményei:

  • jobb kedvünk lesz tőle: javítja az agy és a bélrendszer kapcsolatát, és a beleinkben megnő a szerotonin és a dopamin termelődése, ami a jó hangulatért felelős
  • kedvez az alakunknak: csökkenti az étvágyat, és a nassolás utáni vágyat
  • szebbé teszi a bőrünket: rengeteg antioxidáns van benne és lassítja a sejtek öregedését, ráadásul a C-vitamin tartalma is magas. Emellett a már említett gyulladáscsökkentő hatása miatt a bélbaktériumaink rendben lesznek, és ez a bőrünkön is megfog látszani.
  • jó a szívnek és a csontoknak is: a savanyú káposzta bővelkedik K2-vitaminban, ami csökkenti a koleszterinszintet és kordában tartja a vérnyomást. Emellett segíti a kalcium felszívódását a szervezetben.

Nem mindenki számára ajánlott a savanyított káposzta, ha valaki hajlamos puffadásra, vagy emésztőrendszeri betegségben, vagy epebetegségben szenved, akkor a savanyú káposzta fogyasztása nem ajánlott!

 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.