
Sokan csak az ünnepi asztalon találkoznak a savanyított káposztával, pedig ha tudnák, hogy milyen hatása lehet a szervezetükre, akkor lehet, hogy rendszeresen fogyasztanának savanyított zöldségeket. A sima zöldség, és a savanyított verziója között csupán annyi a különbség, hogy egy kémiai folyamat során (amelynek a neve fermentálás) enzimek hatásának teszik ki a zöldséget, amely ennek hatására hasznos baktériumokkal, gombákkal és szerves savakkal lesz tele, amelyek gátolják az étel megromlását okozó mikroorganizmusok elszaporodását. Ráadásul ettől könnyebben emészthetővé is válnak. Egy konkrét ételen, a savanyított káposztán keresztül mutatta be a Mindmegette, hogy miért érdemes gyakrabban fogyasztani savanyított zöldségeket.
Ahogy a lap beszámolt róla, a savanyított ételek gyulladáscsökkentő anyagokat termelnek a szervezetünkben, és növelik az ásványi anyagok, vitaminok, valamint a fehérjék és a zsírok felszívódási sebességét. Ennek hatására képesek leszünk leküzdeni a különböző gyulladásos folyamatokat, sőt az allergiás tüneteink is enyhülhetnek. Az erjesztési folyamat részeként, olyan biológiailag aktív anyagok szabadulnak fel, mint a flavonoidok vagy a fitoösztrogének. Ezek jótékony hatással vannak az egész szervezetünk működésére. Emellett a fermentáció végtermékeként létrejövő szerves savaknak fontos szerepük van a bélnyálkahártya táplálásában, az anyagcsere szabályozásában és az idegrendszer működésében.
Nem mindenki számára ajánlott a savanyított káposzta, ha valaki hajlamos puffadásra, vagy emésztőrendszeri betegségben, vagy epebetegségben szenved, akkor a savanyú káposzta fogyasztása nem ajánlott!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.