Nem készíted többé máshogy a savanyú káposztát, miután kipróbáltad ezt az 5 receptet

savanyú
PUBLIKÁLÁS: 2024. január 16. 11:30
Igazi vitaminbomba, amire ebben a téli időszakban különösen nagy szükségünk van. Na és az sem elhanyagolható, hogy igazán laktató is!

Korhelyleves füstölt oldalassal, gerslivel

Fotó: Nemeth Andras Peter

Hozzávalók:

500-600 g füstölt oldalas

1 fej vöröshagyma

2-3 db babérlevél

500 g savanyú káposzta

4 pár virsli

zsiradék

1-2 evőkanál liszt

1 gerezd fokhagyma

1 evőkanál őrölt pirospaprika

100 g árpagyöngy

 

Elkészítés:

1. Rakjuk fel főni a füstölt húst egy meghámozott, egészben hagyott vöröshagymával, valamint a babérlevéllel. Ha már félig megpuhult, adjuk hozzá a szükség szerint átmosott és átvágott savanyú káposztát - írta a Vidék íze.

2. Amíg fő a káposzta, a virslit karikázzuk fel, serpenyőben kevés zsiradékon süssük át, tegyük félre.

3. Készítsük el a rántást: kevés zsiradékon pirítsunk meg 1-2 evőkanál lisztet, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és fél percig hevítsük kevergetve. Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá az őrölt pirospaprikát. Hideg vízzel engedjük fel, keverjük csomómentesre. Ha már majdnem puha az oldalas a levesben, rakjuk hozzá a gerslit. Kóstoljuk meg, ha szükséges, sózzuk. Pár percig főzzük együtt, majd öntsük bele a rántást, tegyük hozzá a virslit, és főzzük együtt készre. Ropogós héjú, friss kenyeret adunk mellé.

Elkészítési idő: 120 perc

1 adag: 310 kcal


Savanyú káposztás tészta pirított húsos szalonnával

 

Hozzávalók (4 személyre):

400 g savanyú káposzta

zsiradék

1 szál parasztkolbász

250 g húsos kolozsvári szalonna

400 g csuszatészta

Elkészítés:

1. A savanyú káposztát nyomkodjuk ki, ha túl savanyú, mossuk át, majd a szálait vágjuk át kicsit.

2. Egy akkora serpenyőben, amelybe majd bele fog férni a tészta is, pici zsiradékon pirítsuk meg a felkarikázott kolbászt. Vegyük ki, tegyük félre. Rakjuk a helyére a felkockázott szalonnát, kevergetve pirítsuk meg, majd ezt is szedjük ki.

3. A serpenyőben maradt zsiradékra rakjuk rá a savanyú káposztát, és sűrűn megkavarva, kis lángon pároljuk meg.

4. Közben főzzük ki a tésztát a csomagoláson látható utasítás szerint, lobogó, forró, sós vízben. Szűrjuk le és szedjük rá a megpárolt káposztára, végül keverjük hozzá a ropogósra sütött szalonnát és a kolbászt.

Elkészítési idő: 50 perc

1 adag: 650 kcal


 

Savanyú káposztás halpörkölt

 


 

Hozzávalók (4 személyre):

150 g füstölt szalonna

500 g savanyú káposzta

3 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1-2 evőkanál őrölt pirospaprika

bors

700 g szálkamentes halfilé

3 db paradicsom

3 db paprika

zsiradék

 

Elkészítés:

1. A szalonnát vágjuk fel nagyon apró kockákra, és egy lábasban süssük ropogósra. A zsír felét rakjuk át egy másik lábasba. Az egyikbe tegyük bele a savanyú káposztát (ha nagyon savanyú, akkor előtte mossuk át hideg vízben), és időnként megkeverve pároljuk. A másik lábasban pörköltalapot készítünk. 2. Adjuk a zsírhoz a finomra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, és pirítsuk halvány zsemleszínűre. Húzzuk le a tűzről, hintsük meg az őrölt pirospaprikával, öntsünk rá kicsi vizet, és kezdjük el főzni, közben sózzuk és borsozzuk. Ha elfő a leve, ismét engedjük fel egy kis vízzel, és ezt mindaddig folytassuk, míg a hagyma meg nem puhul, és szép sűrű szaftot nem kapunk.

3. A halfilét vágjuk nagyobb kockákra vágjuk, rakjuk bele a pörköltalapba, és körülbelül öt percig együtt rotyogtassuk. Ekkor adjuk hozzá a megpárolt savanyú káposztát, jól keverjük át. Szórjuk bele feldarabolt paradicsomot és paprikát, és főzzük együtt pár percig főzzük. Köretnek nokedli illik mellé.

Elkészítési idő: 45 perc

1 adag: 350 kcal


 

Göcseji babos káposzta csülökkel

Fotó: Nemeth Andras Peter 


Hozzávalók (4 személyre):

1 kisebb, 1 kg alatti sertéscsülök (lehet füstölt is)

800 g savanyú káposzta

200 g fagyasztott fejtett bab

100 g füstölt szalonna

1 fej vöröshagyma

70 g sűrített paradicsom

1 db paradicsom

1 db paprika

1 evőkanál őrölt pirospaprika

bors

 

Elkészítés:

1. Ha füstölt csülköt használunk, akkor előző este áztassuk be. Másnap öntsük le róla a vizet. A nyers vagy áztatott füstölt csülköt tegyük egy nagy fazékba. Eresszünk rá annyi vizet, hogy épp ellepje, és kis lángon főzzük addig, míg meg nem puhul. A nyers csülök főzőlevébe sót is tegyünk, a füstöltébe valószínűleg nem kell. A húst hagyjuk a levében langyosra hűlni. Utána vegyük ki, húzzuk ki a csontot, és vágjuk nagyobb kockákra a csülköt.

2. A hideg főzővíz tetejéről szedjük le a zsírt, és főzzük meg benne a babot.

3. Közben a felkockázott füstölt szalonnán pirítsuk világosra a finomra vágott vöröshagymát. Kanalazzuk rá a paradicsompürét, ismét pirítsuk egy kicsit. Szórjuk meg az őrölt pirospaprikával, azonnal adjuk hozzá a kockára vágott paradicsomot, paprikát, valamint a szükség szerint átmosott, átvágott savanyú káposztát, s pároljuk puhára. Ha szükséges, akkor a csülök, illetve a bab főzővizéből öntsünk alá egy keveset. Végül forgassuk hozzá a puha babot és a kockára vágott húst. Tálaljuk friss kenyérrel tálaljuk.

Elkészítési idő: 180 perc

1 adag: 660 kcal

 

Debreceni káposztás csirke

Fotó: Nemeth Andras Peter 

Hozzávalók (4 személyre):

100 g füstölt szalonna

1 nagy csirke (vagy 1 kg csirke felsőcomb)

1 kg savanyú káposzta

4 gerezd fokhagyma

őrölt kömény

bors

100 ml száraz fehérbor

főtt krumpli a tálaláshoz

 

Elkészítés:

1. Egy nagy lábasban pirítsuk zsírjára a kockára vágott szalonnát. Tegyük rá a feldarabolt csirkét (vagy a csirkecombokat), és nagy lángon süssük körbe a húsokat.

2. Fűszerezzük zúzott fokhagymával, őrölt köménnyel, sóval, borssal. Öntsük alá a bort, rakjuk rá a szükség szerint átmosott, átvágott káposztát, fedő alatt főzzük készre.

3. Ha már puha a hús, vegyük le a fedőt, és nagy lángon süssük addig, amíg az alatta lévő folyadék el nem párolog, csak a szaftja marad (zsírjára sütjük). Köretként sós vízben főzött burgonya illik mellé.

 

Elkészítési idő: 55 perc

1 adag: 320 kcal

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.