A savanyú káposzta a tél vitaminbombája

A savanyú káposzta a tél vitaminbombája

tél
PUBLIKÁLÁS: 2018. december 16. 15:00
Bors

Az egyik legegészségesebb ételünk télen, igazi multivitamin. Alacsony kalóriájú, de gazdag rostokban. Tartalmaz C-, A- és B1-vitamint, karotint, kalciumot, káliumot, foszfort, magnéziumot és nátriumot. Az ízesítéséhez felhasznált fűszerek, a babérlevél, kapor, bors, mustármag, torma, köménymag szintén gyógynövények, amelyek pozitív hatással vannak az emésztőszervi  és a légúti betegségekre.

Számos ízletes étel készíthe­tő belőle, de a C-vitamin-tartalmát úgy tudjuk megőrizni, ha nyersen vagy rövid ideig főzve (így még nem veszíti el teljes vitamintartalmát) fo-gyasztjuk. Erősíti immunrend-szerünket. Jó hatással van a bélrendszerünkre, segít a bél-flóránk helyreállításában, így egy antibiotikumkúra vagy fertőzés után bátran fogyassszuk. Segíti az emésztést, eltávolítja a lerakódott salakanyagokat. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, kedvezően hat cukorbetegség esetén. Antioxidánsokban gazdag, védi a bőrt és megelőzi annak öregedését. Kalóriaszegény, fogyókúrázók is fogyaszthatják.

A savanyú káposzta leve természetes béltisztító, a bélrendszer seprűjének is nevezik. Napi 1dl elfogyasztása megsemmisíti a káros baktériumokat, tehermentesíti a májat. Enyhén hashajtó hatású, megakadályozza a szorulás kialakulását, a már kialakult székrekedést is meg-szünteti. A benne lévô B12-vitamin javítja a memóriát, enyhíti az izomfájdalmakat.

Jó tudni: vese- és epebetegeknek, haspuffadásra hajlamosaknak nem ajánlott!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.