Tuti tippek

10-ből 9 ember rosszul használja a szárítógépet. Mutatjuk, hogyan csináld!

Bors

Létrehozva: 2024.01.28.

A szárítógép sem egy csodamasina, ha nem használjuk helyesen, előfordulhat, hogy a program végeztével is nedvesek maradnak a ruhák. Mutatjuk, mi a megoldás!

1. Túl sok ruha van benne

Soha ne pakoljuk tele a dobot ruhával, mert így a levegő nem tud megfelelően keringeni, emiatt a ruhák gyűröttek és nedvesek maradhatnak. A mosógéphez hasonlóan a szárítógépek kapacitását is száraz ruha mennyiségben számolják, így már a mosás elindításakor tudhatjuk, hogy mennyi ruhát teszünk majd a szárítógépbe.

szárítógép
A szárítógép sem egy csodamasina Fotó: Unsplash.com

2. Anyag szerint válogassunk!

Ha az összes ruhatípusnál ugyanazt a programot használjuk, nemcsak nedvesek maradhatnak, de megnyúlhatnak, vagy éppen összemehetnek a ruháink. Ezért fontos, hogy mindig válogassuk szét a textíliákat az anyaguk szerint. Ha már a mosáshoz így válogatunk, akár az egész töltetet egyszerre átrakhatjuk.

3. Vékonytól a vastagig

Ha különböző vastagságú ruhákat mosunk együtt, a szárítás előtt válogassuk szét az azonos, vagy hasonló vastagságú textileket. Erre azért van szükség, mert ha a gép azt érzékeli, hogy az egyik ruhadarab megszáradt, a program automatikusan leáll, ezzel megelőzve a túlszárítást.

4. Számít a nedvesség

Nem jó ötlet a nedves ruhák mellé félszáraz ruhákat is bedobni, mivel így a ruhák egy része nem szárad meg rendesen, míg más darabok túl lesznek szárítva. Ezt megelőzhetjük, ha az azonos típusú ruhadarabokat ugyanazon a fordulatszámon, és lehetőleg minél erősebben centrifugáljuk ki. A szárítógép ugyanis sokkal hatékonyabban dolgozik, ha nem csuromvizes ruhákkal van tele.

5. Hanyagoljuk az öblítőt!

Ha szárítógépben szeretnénk szárítani a kimosott ruhákat, ne használjunk öblítőt. Az öblítő eltömítheti a szűrőket, ami akadályozhatja a levegő áramlását, ezáltal több időt vesz igénybe a szárítás. Ha ragaszkodunk a finom illathoz, helyettesítsük az öblítőt szárítógépbe tervezett illatkendővel.

6. Összegabalyodott darabok

Ne tegyük a ruhákat közvetlenül a mosógép dobjából a szárítóba. Gyakran előfordul, hogy a textilek összegabalyodnak mosás során, ami szintén ronthatja a szárítás minőségét. A megoldás az, hogy mielőtt a szárítóba tennénk, érdemes az összes ruhát kézzel kirázni.

Ezek még szintén segíthetnek: 

1. Trükkök a szárításhoz

Húzzuk össze az összes cipzárt, és kapcsoljuk be a gombokat, hogy ne akadjanak bele a többi holmiba. A nagyobb darabokat, például a farmereket és a kapucnis pulóvereket fordítsuk ki, így védjük a gombokat, nem mellesleg megelőzzük, hogy hamar kifakuljanak.

2. Nincs többé kellemetlen szag!

Ha egy étteremből hazaérve kellemetlen étel- vagy füstszagot érzünk a ruhánkon, ahelyett hogy rögtön bedobnánk a mosógépbe, indítsuk el a frissítő programot a szárítógépen. A szövetre fújt friss levegő segít eltávolítani a szagokat, és csökkenti a gyűrődést anélkül, hogy szükség lenne a ruhák kimosására.

3. Labdák a dobban

Ha elegünk van a vasalásból, érdemes beszerezni egy szárítólabdát. Ezzel nem csak búcsút inthetünk a gyűrött ruháknak, de rövidebb idő alatt teljesen szárazzá varázsolhatjuk a ruhákat. Kiválóan működik tollkabátok és tollpárnák esetén is, mivel fellazítja a töltetet, így a bélés nem tapad össze.

4. Törölközőbe csavarva

Egy kiadós eső után elázott cipőt jó lenne pikk-pakk megszárítani, de sajnos a hő csökkenti a gumi rugalmasságát, tönkreteheti a párnázást és gyengítheti a ragasztó hatását. Ha mégis muszáj, akkor hideg levegős ciklusban, egy törölközőbe bebugyolálva dobjuk be, így az ütődéseket is tompíthatjuk.

5. Menjünk át rajta vasalóval

Nem szükséges teljesen kiszárítani a ruhát, ha azt utána még vasalni fogjuk. Különösen az ingekhez és az ágyneműhöz praktikus a vasalásnedves funkció. Ezzel a módszerrel a még nedves ruhákat a vasaló melege teljesen megszárítja, és a gyűrődések is könnyebben kisimulnak.

6. Számít a gyorsaság

A készülékben hagyott ruhák egy idő után kihűlnek, és ilyenkor könnyebben gyűrődnek. Emiatt lehetőleg minél hamarabb szedjük ki a dobból és összehajtogatva tegyük a szekrénybe. Ha már előre tudjuk, hogy nem lesz időnk erre, a gyűrődésmentes programon szárítsuk a ruhákat.

7. Vegyesen van minden

Nem tesz jót a gépnek, ha kevés ruha kerül a szárítógépbe. Ha azt látjuk, hogy egy-egy típusból nem sikerült teljes adagot összegyűjteni, tegyünk egy-két száraz törölközőt is a ruhák mellé. Kipróbálhatjuk a mix programot is, amivel kíméletesen száríthatjuk a pamut és a műszálas/szintetikus ruhákat, anélkül hogy kárt okoznánk a ruhadarabokban.

8. Könyvajánló

A kék emberek legendája - Cussy egy egyszerű könyvmoly, aki szokatlan kék bőrszíne miatt tűnik ki a tömegből. Ahhoz, hogy Cussy megszerettesse az olvasást a hegyek között élőkkel, meg kell küzdenie az előítéletekkel, amelyek egyidősek az Appalache-hegységgel, és a gyanakvással, amely olyan mély, mint az itteni völgyek. Kim Michele Richardson: A könyvlovas 4399 Ft, Könyvmolyképző Kiadó Kft.

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172525_auto_resized.jpg
origo.hu

Annyira megváltozott az arca az ismert magyar énekesnőnek, hogy rajongói alig ismernek rá

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27587_resized.jpg?avcount=1714442108
origo.hu

Kasza Tibi szórja a pénzt: nyolcmilliós órával dicsekedett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173658_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt van Tóth Andi utódja: Ő lehet Marics Peti új barátnője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174794_auto_resized.png
hirtv.hu

Kósa Lajos Magyar Péterről: a legvadabb összeveszés alatt sem csinál ilyet az ember + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168326_auto_resized.jpg
ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173915_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Magyar Péter-ügy: itt a teljes rendőrségi jegyzőkönyv

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27583_resized.jpg?avcount=1714442108
origo.hu

Kiderült, együtt van-e még Krausz Gábor és Mikes Anna

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174399_auto_resized.jpg
travelo.hu

Ritka virág bontotta ki szirmait a Dél-Mezőföldön

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171871_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Őt választotta: vele tölti minden szabadidejét a Házasság első látásra sztárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714442108
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17134038_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Így néznek ki ma a Dallas sztárjai – van, akire garantáltan nem fogsz ráismerni – galéria

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/cO12OnBd0hpeGuF8hW4Pyy1pXUgIXbW2TGQu9c9yjnM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0ZDJmNjlkMWNlZTQ3YjNhMjc3YzUwMzcyNGYyYWI3.webp
Ezo

4 csillagjegy, aki úgy töri össze a szíved, hogy észre sem veszi