Magyarországon nagy népszerűségnek örvendenek a csírás zöldségekből készült ételek, de ezek közé nem éppen tartozik oda a kelbimbó. Egy nagyon különleges elkészítési módnak és receptnek köszönhetően azonban te is feldobhatod a karácsonyi ebédet.
Ki ne emlékezne az ikonikus rajzfilmre, amiben Franklin a teknős annyira gyűlölte a kelbimbót, hogy azt az étkezőasztalnál a szerencsetakarójába rejtette el, hogy ne kelljen megennie. Biztos másnak is vannak kellemetlen emlékei a jellegzetes illatú zöldségről, de a következő receptet olvasva valószínűleg ezek az emlékek mind elszállnak majd.
Crystelle Pereira élelmiszer-szakértő a TikTokon megosztotta balzsamecetes és mézes sült kelbimbó receptjét, amelynek elkészítése pofonegyszerű, és csak néhány konyhai kelléket igényel. A szakácsnő, aki rendszeresen megosztja a recepteket az interneten , a videót az elkészült ételről készült felvételekkel indította, amelyek lenyűgözően aranyszínűek és mázasak voltak. Ezután megosztotta egyszerű receptjét, amelyet alább találhatsz.
Fotó: Pexels
Hozzávalók
500 g kelbimbó
Három evőkanál olívaolaj
Csipet só és bors
Két teáskanál fokhagyma por
Három evőkanál balzsamecet
Két evőkanál méz
csipetnyi tengeri só (opcionális)
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 170 C-ra, és egyszerűen vágjuk félbe a kelbimbókat, tegyük egy nagy edénybe, adjuk hozzá az olívaolajat, a sót, a borsot és a fokhagymaport és keverjük össze az összetevőket.
Ezután fordítsuk meg a csírákat úgy, hogy a lapos oldala lefelé nézzen, hogy a teteje szép és ropogós legyen, az alja pedig szép és pirult – magyarázza Crystelle a Mirror cikkében. Süssük ezeket a sütőben 20 percig. Amíg a csírák sülnek, készítsük el a mázat úgy, hogy az ecetet és a mézet összekeverjük egy serpenyőben, közepes lángon.
Habverővel törjük fel a mézet, majd váltsunk fakanálra. Keverjük össze a két összetevőt körülbelül hét percig, amíg buborékosodik és besűrűsödik. Öntsük a mázat a főtt kelbimbóra, egy kanál segítségével keverjük össze a keveréket, és süssük további 35 percig. Ha kész, szórjuk meg a kelbimbókat jó adag sóval, és élvezzük!
Íme a csodálatos videó az aranyló kelbimbóról:
@crystellepereira Episode 2 of Crystelle’s Christmas Dinner: HONEY BALSAMIC ROASTED BRUSSELS!! Even if you’re a sprouts hater, I think you’re gonna find it hard to hate these - trust me!! Recipe below - enjoy xxx INGREDIENTS: - 500g Brussels, washed and cut in half - 3 tbsp olive oil - Good pinch of salt and pepper - 2 tsp garlic powder - 3 tbsp balsamic vinegar - 2 tbsp honey - Good pinch of flakey sea salt for garnish METHOD - Preheat the oven to 170C - In a large dish, combine the Brussels, olive oil, salt, pepper and garlic powder and toss to combine. - Turn the Brussels over so that the flat side is facing down, and roast for 20 minutes. - Whilst the Brussels are roasting, make the glaze. Combine the balsamic and honey in a pan and mix on a medium heat for around 7 minutes until bubbling, and thickened. - Pour the glaze over the cooked Brussels, toss to combine and roast for a further 35 minutes. - Sprinkle with a good amount of flakey sea salt and enjoy. #christmas#brusselsprouts#fyp#christmasdinner#easyrecipe♬ It's Beginning to Look a Lot like Christmas - Michael Bublé
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.