Őszi vitaminpótlás: ezeket az ételeket kell választanod!

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2023. október 09. 14:30
A vitaminpótlás fontos, legjobb természetes forrásból bevinni őket.

Ősszel érdemes immunerősítő ételeket enni, vitaminban gazdag táplálékot bevinni a szervezetbe. A vitaminoknak a szervezet egésze szempontjából fontos szerepük van: hozzájárulnak a szív-ér és az idegrendszer normál működéséhez, és az immunrendszert is erősítik. Egyes antioxidánsoknak a betegségmegelőzésben is ismert a jelentőségük.

Fotó: Pixabay

Ha kiegyensúlyozott és változatos étrendet követünk, akkor máris sokat teszünk, hogy a vitaminszintünk megfelelő legyen. A mindmegette.hu összegyűjtötte, hogy az egyes vitaminokat milyen forrásokból tudod bevinni:

  • A-vitamin: A látásért, a szem, a bőr, valamint a csontok, a fogak egészségéért felelős.
    Forrásai: máj, tojás, hal, tej, sárgarépa, édesburgonya, sütőtök, spenót
  • B1-vitamin (thiamin): Az idegrendszer egészségéért felelős. 
    Forrásai: sertéshús, szója, paradicsom, spenót
  • B2-vitamin (riboflavin): Segít megőrizni a bőr és a haj egészségét, valamint fontos szerepe van a vérképzésben. 
    Forrásai: tejtermékek, zöld leveles zöldségek, gabonafélék
  • B3-vitamin (niacin): Az egészségesen működő idegrendszerért felelős. 
    Forrásai: marha- és csirkehús, rákfélék, avokádó, mogyoró, paradicsom, spenót
  • B6-vitamin: Szerepet játszik a vörösvérsejt-képződésben, javítja a hangulatot és az alvás minőségét. 
    Forrásai: csirkehús, tofu, banán, hal, görögdinnye, hüvelyesek
  • B12-vitamin: A zsír- és aminosavak anyagcseréjében van szerepe, valamint a vörösvérsejt-képződéshez is hozzájárul. 
    Forrásai: tejtermékek és húsok (marha, sertés és szárnyas, halak egyaránt), tojás
  • C-vitamin: Az immunrendszert erősítő antioxidáns, a sejtmegújulásban is fontos szerepe van. 
    Forrásai: paprika, narancs, brokkoli, spenót, paradicsom
  • D-vitamin: Immunerősítő, valamint segíti a kalcium és a foszfor felszívódását. 
    Forrásai: tojássárgája, tonhal, máj 
  • E-vitamin: A sejtek falának stabilizálásában és a megújulásban is szerepet játszó antioxidáns.  
    Forrásai: magvak, avokádó, tofu, teljes kiőrlésű gabona
  • K-vitamin: A normál vérképzésben van szerepe. 
    Forrásai: brokkoli, kelbimbó, máj, zöld leveles zöldségek

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.