Vitamin

Őszi vitaminpótlás: ezeket az ételeket kell választanod!

L.A.

Létrehozva: 2023.10.09.

A vitaminpótlás fontos, legjobb természetes forrásból bevinni őket.

Ősszel érdemes immunerősítő ételeket enni, vitaminban gazdag táplálékot bevinni a szervezetbe. A vitaminoknak a szervezet egésze szempontjából fontos szerepük van: hozzájárulnak a szív-ér és az idegrendszer normál működéséhez, és az immunrendszert is erősítik. Egyes antioxidánsoknak a betegségmegelőzésben is ismert a jelentőségük.

Fotó: Pixabay

Ha kiegyensúlyozott és változatos étrendet követünk, akkor máris sokat teszünk, hogy a vitaminszintünk megfelelő legyen. A mindmegette.hu összegyűjtötte, hogy az egyes vitaminokat milyen forrásokból tudod bevinni:

  • A-vitamin: A látásért, a szem, a bőr, valamint a csontok, a fogak egészségéért felelős.
    Forrásai: máj, tojás, hal, tej, sárgarépa, édesburgonya, sütőtök, spenót
  • B1-vitamin (thiamin): Az idegrendszer egészségéért felelős. 
    Forrásai: sertéshús, szója, paradicsom, spenót
  • B2-vitamin (riboflavin): Segít megőrizni a bőr és a haj egészségét, valamint fontos szerepe van a vérképzésben. 
    Forrásai: tejtermékek, zöld leveles zöldségek, gabonafélék
  • B3-vitamin (niacin): Az egészségesen működő idegrendszerért felelős. 
    Forrásai: marha- és csirkehús, rákfélék, avokádó, mogyoró, paradicsom, spenót
  • B6-vitamin: Szerepet játszik a vörösvérsejt-képződésben, javítja a hangulatot és az alvás minőségét. 
    Forrásai: csirkehús, tofu, banán, hal, görögdinnye, hüvelyesek
  • B12-vitamin: A zsír- és aminosavak anyagcseréjében van szerepe, valamint a vörösvérsejt-képződéshez is hozzájárul. 
    Forrásai: tejtermékek és húsok (marha, sertés és szárnyas, halak egyaránt), tojás
  • C-vitamin: Az immunrendszert erősítő antioxidáns, a sejtmegújulásban is fontos szerepe van. 
    Forrásai: paprika, narancs, brokkoli, spenót, paradicsom
  • D-vitamin: Immunerősítő, valamint segíti a kalcium és a foszfor felszívódását. 
    Forrásai: tojássárgája, tonhal, máj 
  • E-vitamin: A sejtek falának stabilizálásában és a megújulásban is szerepet játszó antioxidáns.  
    Forrásai: magvak, avokádó, tofu, teljes kiőrlésű gabona
  • K-vitamin: A normál vérképzésben van szerepe. 
    Forrásai: brokkoli, kelbimbó, máj, zöld leveles zöldségek

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek