A hagymapucolást, aprítást senki nem kedveli, ugyanis sokszor sírás a vége. Sokan próbálják kijátszani a rendszert, például úszószemüvegben, de az sem mindig működik. Most azonban végre találtak egy módszert, ami valóban hatásos a hagyma marása ellen, sőt az is kiderült, mitől olyan harcias ez a zöldség.
Az ok: a növény egész egyszerűen védekezik ellenünk, elindul egy kémiai reakció, amely során ránk támad. A sejtjei ugyanis sérülnek, ami enzimeket szabadít fel, azok pedig reakcióba lépnek a zöldségben lévő kénnel. Ekkor jön létre az a csípő, maró, égető érzést keltő gáz, aminek hivatalos neve: S-1-propenik-cisztein-szulfidox.
Ez okozza tehát a hagyma szeletelése közben a könnyezést. És, hogy miért szűnik meg sírással ez az egész? Azért, mert a könny vízből van, ami oldja a zöldség által kibocsájtott irritatatív anyagot! Tehát a megoldás: folyóvíz alá kell tartani a hagymát annak felvágása során, így megelőzhető a szemünkben keletkező kémia reakció - írja a Tények.hu.
És még valami: kutatók kimutatták, minél jobban sírunk az enzimek miatt, a hagyma íze annál pikánsabb! Lehet nem is olyan nagy ár tehát egy-egy könnycsepp, egy iszonyatosan finom étel érdekében.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.