Bár kevesen gondolnák, de van egy alapvető konyhai hiba, ami akár végzetes is lehet. A hüvelyesek, kiváltképp a babfélék egészséges fehérje- és rostforrások, viszont kevesen tudják, hogy komoly mérgezéses tüneteket okozhatnak a babok, ha nem megfelelően készítjük el.
A babfélék esetében ugyanis nem elég az áztatás, a hüvelyeseket legalább 10 percig magas hőmérsékleten kell főzni, hogy elpusztítsuk a bennük lévő méreganyagokat.
A babfélékben ugyanis fitohemagglutinin található, ez pedig mérgezéses tüneteket, vagy hosszú távon betegséget is okozhat. Az emésztőenzimek nem tudják lebontani a fitohemagglutinint, így az érintetlenül áthalad az emésztőrendszeren és változásokat okozhat a bélrendszerben. Károsíthatja a bélfalat, és hatással lehet a belső szervekre, például a vékonybélre, a hasnyálmirigyre és a májra is – írja a mindmegette.hu.
Ha nem megfelelően készítjük el a babos ételeket, azaz nem forraljuk legalább tíz percig a babot, akkor az étel elfogyasztása után egy-két órával hányingert, hányást, hasi fájdalmat és szédülést tapasztalhatunk. A tünetek a legtöbb esetben nem súlyosak, és maguktól elmúlnak.
A babmérgezés veszélye csak a nyers babok esetében állhat fenn, ugyanis a konzerv babokat a gyártás során megfelelően feldolgozzák. Ha el szeretnénk kerülni a mérgezéses tüneteket, akkor a szárazbabot mindig rendesen, hosszú ideig áztassuk be, és magas hőmérsékleten főzzük meg!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.