Szakértő válasza

Itt a magyarázat: ezért kényelmetlen este, de mennyország reggel az ágyad

K.B.

Létrehozva: 2023.09.11.

Minden ember megtapasztalta már, hogy milyen nehéz a reggel.

Este sokat forgolódsz? Nehezen találod meg a kényelmes pozíciót az alváshoz? Reggel mégis szinte ellenáll a tested annak, hogy kikászálódj belőle? Szinte minden ember megtapasztalja ezt. De vajon mi a különbség az esti és a reggeli ágy kényelmével? A szakértő most elárulta, hogy miért válik reggelre a legpuhább mennyországgá a legkeményebb ágy is.

ágy, hálószoba
Reggelre minden ágy kényelmessé válik /Fotó: Pexels

Becky Spelman pszichológus árulta el, hogy az éjszakai nehéz elalvásnak a leggyakoribb oka az aktív elme, illetve a magas szintű stressz. 

Emellett bizonyos egészségügyi állapotok és alvászavarok, mint például az álmatlanság, sokak számára kihívást jelent az elalvásban. Reggelre azonban nem a matracunk válik memóriahabbá, hanem az alvás során tapasztalható változások okozzák a testünkben azt az állapotot, hogy kényelmesebbnek érezzük az ágyunkat

 - kezdte beszámolóját a szakértő a Metro magazinnak.

A testünkben van egy természetes alvás-ébrenlét szabályozó ciklus, amelyet cirkadián ritmusnak nevezünk. Az alvási ciklusunk vége felé a testhőmérsékletünk megemelkedik, és a hormonok, például a kortizol és a szerotonin felszabadulása segít ébren, és éberen érezni magunkat. Ennek eredményeként kényelmesebben érezzük magunkat reggelente. A melatonin nevű hormon - amely az alvás-ébrenlét ciklus szabályozásáért felelős - szintén szerepet játszik ebben. Alvás közben ugyanis rengeteg melatonint pumpál ki a szervezetünk, azonban ez a termelés reggel leáll. Amíg pedig eloszlik ébredés után, addig úgy érezhetjük magunkat, mintha egy felhőben aludtunk volna

- fejtette ki az alvásszakértő a lapnak. A hölgy elárulta, ha egy tanácsot tudna adni a nehezen elalvó embereknek, akkor az az volna, hogy lefekvés előtt minél kevesebb képernyőt bámuljanak, és sötét, csendes, és kényelmes hőmérsékletű szobában aludjanak.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek