Egészség

7 tünet még időben jelzi, ha valaki rákos, de fogalma sincs róla

B.

Létrehozva: 2023.09.23.

A tüdőrák az egyik leggyakoribb rákbetegség, ennek ellenére sokan nincsenek tisztában a figyelmeztető jelekkel. Pedig minél korábban diagnosztizálják a beteget, annál valószínűbb, hogy a kezelések sikeresek lesznek. Fontos megjegyezni, hogy a tüdőráknak nem mindig vannak tünetei korai stádiumban, de vannak olyan jelek és tünetek, amelyekre figyelni kell - írja a Mirror.

A tartós köhögés a tüdőrák tünete lehet (Képünk illusztráció) Fotó: Pexels

1. Tartós köhögés

A tartós köhögés a tüdőrák tünete lehet. Ha egy ideje fennáll a köhögés, vagy megváltozik, esetleg rosszabbodik, azonnal keress fel egy orvost. A legjobb, ha kivizsgáltatod magad, még ha a legtöbb esetben nem is rákról van szó.

2. Tartós tüdőgyulladás

A becslések szerint a tüdőrákban szenvedők több mint fele tüdőgyulladással is küzd, mert az immunrendszerüket a rák legyengíti. Nagyon fontos, ha sokáig nem gyógyulsz ki a tüdőgyulladásból, szánj időt ennek a kivizsgálására.

3. Fájdalom légzéskor vagy köhögéskor

Egy másik jel, amire figyelni kell, a tüdőrákos betegek 20-40 százaléka tapasztalja ezt a tünetet. Bár az életkor előrehaladtával gyakoribbak a fájdalmak, a megmagyarázhatatlan vagy tartós fájdalom bárhol a testben egy jel lehet, hogy valami nincs rendben.

4. Véres köhögés

A véres köhögés a tüdőrák jele lehet, nagyon fontos, hogy aki ilyet tapasztal, mihamarabb beszéljen erről egy orvossal, és ne hagyja figyelmen kívül. Ennek az lehet az oka, hogy a tüdőrák vérzést okoz a légutakban.

5. Légszomj

A légszomj a tüdőrák jele lehet, de ezt gyakran más egészségügyi problémáknak tulajdonítják. Amikor azon kapjuk magunkat, hogy elfogy a levegőnk, sokszor valami másnak tulajdonítjuk – legyen szó kimerültségről, öregedésről vagy szorongásról, stresszről.

6. Megmagyarázhatatlan fogyás

A kis súlyváltozások teljesen normálisak, de ha valaki észrevehetően lefogyott anélkül, hogy diétázna, az a rák jele lehet. Ennek az az oka, hogy a rákos sejtek osztódása és gyors növekedése során kiszorítják az egészséges sejteket, amelyek sok energiát használnak fel a szervezetben. Ennek eredményeként a rákos betegek több kalóriát égethetnek el. A legjobb orvoshoz fordulni.

7. Fáradtság és kimerültség

Ha állandóan fáradtnak érzed magad, és nincs egyértelmű okod rá, ez annak a jele is lehet, hogy valami baj van. Tüdőrákos betegek esetében a fáradtságot a légszomj vagy a vérszegénység okozza.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek