5 tévhit a cukorról, amit ideje elengednünk!

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2023. május 06. 14:30
Hiába étkezünk egyre tudatosabban, még mindig sok tévhit ágyazta be magát az emberek fejébe többek közt a cukorral kapcsolatban is. Most ezeket segítünk eloszlatni!

Sajnos hiába igyekszünk egye egészségesebben, tudatosabban étkezni, még mindig számos kérdést kell tisztázni a különbőző élelmiszerekkel kapcsolatban. Tény, hogy egyes ételeket jobb elkerülni, ha diétázunk, sőt, másokat elve mellőzni kellene, vagy legalábbis visszaszorítani, na de mi a helyzet a cukorral? Kétségtelen, hogy jóval kevesebbet kellene belőle fogyasztanunk, de egyáltalán lehetséges ez? És jó nekünk a barna cukor? Most a Life.hu segítségével tisztázunk pár kérdést!

cukor, fehér cukor, barna cukor, Shutterstock 1564269901
Cukrot csak mértékkel! Segítünk!  Fotó: Pixel-Shot / Shutterstock

Tévhitek a cukorról

1. A zöldségekben nincs cukor

Igen, a gyümölcsök elsőre beugranak, ha természetes formában fellelhető cukorról van szó, na de mi a helyzet a zöldségekkel? Nos, a zöldségeknek is van cukortartalma, bár igaz, hogy alacsonyabb, mint a gyümölcsöké. A céklát például ma már egyre több helyen használják édességekhez, a lepirított, azaz karamellizált hagymával pedig sós ételeinknek adhatunk teltebb, édesebb ízt.

2. A kávét cukor nélkül nem lehet meginni

Igen, a kávé keserű. Na de ihatatlanul? A jó minőségű kávékban jellemzően kevésbé dominál az agresszív kesernyés íz, inkább egy kellemes összképet kapunk, melynek természetesen a keserű is része. 

3. A barna cukor jobb, mint a fehér cukor

Sajnos ez is tévhit! Igaz, hogy a kalóriatartalma valamivel kisebb, de alapvetően fehér cukorból készül, melasz hozzáadásával – ez adja a jellegzetes színt, ám sajnos ettől még különösebben nem lesz egészségesebb.

4. Cukor nélkül nincs sütemény

Az igaz, hogy a kelt tésztában az élesztőgomba cukorral táplálkozik, azaz a felfuttatásához szükség van cukorra, ám szerencsére csak kis mennyiségre. A többi, ami az édes ízt adja, azonban helyettesíthető. Jó taktika lehet, ha nem egyből térünk át a cukros édességről a teljesen cukormentesre, mert ez esetben talán nagynak, zavarónak fogjuk érezni a különbséget, hanem sütésenként csökkentjük a cukor mennyiségét, több alkalom alatt elérve a végcélt.

5. A kalóriamentes üdítőben is van cukor

Mivel a cukornak van kalóriatartalma, így ha egy üdítő (vagy alapvetően bármi) valóban kalóriamentes, akkor abban nem lehet cukor. Vigyázzunk azonban, hiszen fordítva nem igaz a kijelentés! Azaz ha valami cukomentes, az még nem jelenti automatikusan azt, hogy kalóriamentes is, hiszen lehet benne más, kalóriát tartalmazó összetevő!

 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.