Egész életünkben rosszul főztük a bolognai spagettit

friss
PUBLIKÁLÁS: 2022. október 26. 11:00
A bolognai spagetti egyike a legegyszerűbb ételeknek, amit mindenki el tud készíteni. Vagy mégsem? Az olaszok szerint ugyanis hatalmas hibákat követünk el, amikor ezt a tipikus tésztaételt tányérra rakjuk. Most eláruljuk, milyen az igazi bolognai-recept!

Ha most azt mondjuk, egész eddigi életedben rosszul csináltad a bolognai spagettit, alighanem csak legyintesz rá, mondván: az kizárt! Pedig alighanem valóban így van! A napokban Gino D'Acampo olasz sztárséf fejtette ki, mik azok a legnagyobb hibák, amiket ezen egyszerűnek és jól ismertnek hitt étel elkészítése közben elkövetünk. Elöljáróban annyit elárulunk: aki úgy gondolja, darált sertésből készül paradicsommal, hatalmasat téved! Ja, és a tészta se stimmel!

bolognai spagetti, olasz konyha, tészta, tésztaétel, Shutterstock illusztráció
Trükkös dolog a bolognai spagetti: valójában sem felvágott paradicsom nem kell bele, sem spagetti nem kell hozzá. Cserébe elő a vörösborral és a tejjel!  Fotó: Liliya Kandrashevich / Shutterstock

Így készül az igazi olasz bolognai spagetti

1. Többféle húst használjunk!

Az első fontos lépés, hogy lehetőleg többféle húst használjunk, hogy elérjük a tökéletes ízt és állagot. D'Acampo szerint a legjobb a marha-sertés kombináció: a marha a textúrát biztosítja, míg a sertés a zsírosságot és az aromát.

2. Adj hozzá tejet!

A bolognai ragu selymességét a tej adja meg, méghozzá a zsírosabb fajtából. Egyébként háromféle folyadék megy a raguba. Először a vörösbor, hogy az alkoholnak legyen ideje elpárologni, aztán jön a tej, ami gazdagítja a textúrát, végül pedig valamilyen alaplé – ez lehet csirke, sertés, bármi. Azaz mi nem kell a raguba? Például víz!

3. Felejtsd el a paradicsomot!

Paradicsom pedig egyáltalán nem kell a raguba, még egy kevés sem! Némi paradicsom-koncentrátum vagy paradicsompüré kell bele, de darabolt paradicsom semmikép sem. 

+1. Bolognai spagetti – spagetti nélkül

Ráadásul a bolognait az olaszok nem spagettivel eszik, hanem tagliatelle tésztával, ami lapos, így nem csúszik le róla a húsos szósz olyan könnyen, mint a spagettiről.

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.