Sokkoló: Halálos betegséget okozhat, ha forrón issza a kávét

tea
PUBLIKÁLÁS: 2022. augusztus 28. 10:30
Megdöbbentő eredményre jutott egy friss tanulmány.

Ha épp most ült le egy ízletes tea vagy kávé mellett átgondolni a napi rutinját, jobb ha vár egy kicsit, egy friss tanulmány szerint ugyanis a tűzforró italok rendszeres fogyasztása esetén jóval nagyobb a torokrák kialakulásának kockázata. A brit kutatáshoz több mint félmillió ember szokásait vizsgálták a tudósok.

Fotó: Pexels

A felmérésben résztvevőktől többek között azt kérdezték, hogy a kávét vagy a teát részesítik inkább előnyben, továbbá, hogy azokat „melegen”, „forrón” vagy „nagyon forrón” fogyasztják.

Mint kiderült, a halálos betegség kialakulásában fontos tényező, hogy milyen hőmérsékleten fogyasztják az italokat: a meleg italt fogyasztóknál 2,7-szer, a forró italok kedvelőinél 5,5-szer, a nagyon forrót kedvelőknél pedig 4,1-szer nagyobb az esélye a torokrák kialakulásának.

Mennyiségi szempontból nem készült meghatározás, így azt egyelőre nem tudni, hogy hány csésze növelheti jobban a kockázatot.

A hőmérséklet miatti sérülés a legvalószínűbb hipotézis, ami megmagyarázza az eredményeket még azoknál is, akik egyáltalán nem fogyasztanak kávét: a tea ugyanis ugyanolyan károkat képes okozni a nyelőcsőben – magyarázta a kutatásért felelős egyik szakember, dr. Stephen Burgess.

A professzor hozzátette: kutatásuk azt bizonyítja, hogy önmagában a kávéfogyasztás semleges hatással van a gyakori rákos megbetegedések kockázatára, a túl magas hőmérsékletű folyadék fogyasztása azonban károsíthatják a nyelőcsövet.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.