Fogyás

Tarol a különleges diéta, pedig már több mint egy tucatnyian belehaltak

Bors

2022. augusztus 6. szombat 18:30

Már 18 áldozatot szedett a ballondiéta, de európai szakértők szerint még így sem veszélyes.

A fogyókúra már-már a napirendünk része, szinte nincs is, aki ne akarna karcsúbb, vagy épp izmosabb, kerekebb fenekű lenni. A diétás módszerek tárháza a végtelenhez közelít, de az már biztosnak látszik, hogy a túl szigorú, vagy keményen korlátozó módszerek egyszerűen nem működnek, ahogyan a műtéti beavatkozásoknak is megvannak a kockázatai. Amerikában például eléggé népszerű lett az úgynevezett ballondiéta, annak ellenére, hogy már 18 halálos áldozatot követelt.

Mi a ballondiéta?

A módszer lényege, hogy egy ballont helyeznek a gyomorba, és sós folyadékkal töltik fel, hogy helyet töltsön ki. Legfeljebb hat hónapig ott hagyják, ez idő alatt könnyebben veszít súlyt a páciens. 

ballondiéta
Ballonnal a gyomorban is lehet fogyni, bár a módszerbe már többen belehaltak  Fotó: Shutterstock

Dr. Scott Kahan, a National Center for Weight and Wellness igazgatója és az Obesity Society klinikai bizottságának elnöke szerint az eszközöknek „teljesen biztonságosnak kell lenniük”. Kahan kifejtette, hogy az eszközöket használó amerikaiak átlagos súlyvesztése hat hónap alatt testtömegük 5-10 százaléka.

– Nem fogy feltétlenül többet a páciens, mint gyógyszerekkel, és nyilvánvalóan sokkal kevesebbet, mint amennyi bariátriai műtéttel lehetséges. Ez a súlycsökkenés azonban mégis gyakran elegendő számos klinikai eredmény javításához, például csökkenti a vérnyomást, a vércukorszintet és a cukorbetegség kockázatát – fűzte hozzá Kahan.

Szakértők szerint nem kockázatos

Tizennyolc ember halt meg az elmúlt években az Egyesült Államokban a ballondiétás eljárás után, de az európai kutatások csak „enyhe” szövődményeket mutattak ki.

A Food and Drug Administration (FDA) egy korábbi jelentésében közölte, hogy 5 ember halt meg másfél év alatt, mindegyik az eszközök behelyezését követő egy hónapon belül. Az újabb jelentések szerint a betegek megközelítőleg 7,2%-a igényelt kezelést kiszáradás miatt, 2%-uknál volt szükség a ballon újra behelyezésére, 1,1%-uknak volt szüksége ismételt műtétre, 6,2%-uk pedig valamilyen beavatkozásra szorult az első 30 napon. A halálos esetek ellenére a szakértői állásfoglalás szerint a módszer nem sorolható a veszélyes beavatkozások közé.

Az FDA arról is beszámolt, hogy több tucat bejelentést kapott a ballonokhoz kötődő káros hatásokról. Ezek közé tartozott az akut hasnyálmirigy-gyulladás, valamint a túltöltött léggömbök, amelyek mindkét esetben az eszközök azonnali eltávolítását igényelték. Az ügynökség azonban nem rendelte el az elhízás kezelésére szolgáló eszközök visszahívását vagy betiltását. 

Ezt ne hagyd ki!

Hat dolog, amin bármelyik diéta zátonyra fut

Ezekre érdemes odafigyelni, különben hiába diétázunk.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Tolvai Reni elmondta, hogy miért nem hívják tévéműsorokba

borsonline.hu

Megdöbbentő, mi került a talált tárgyak osztályára a Sziget fesztiválon

metropol.hu

Úrinő vagy szobalány? Ez vagy a csillagjegyed szerint!

hirtv.hu

Hatalmas erőkkel vonult ki a rendőrség, lezárták a környéket: egy 80-as éveiben járó férfit a nyílt utcán késeltek halálra

mindmegette.hu

A legjobb nyári köret! Így lesz tökéletes a tzatziki

vg.hu

Megbüntették az Aldit, mert a hatósági árnál drágábban árulta a cukrot

vg.hu

Elon Musk most a Manchester Unitedra vetett szemet

lakaskultura.hu

Látóhatáron a tenger: ilyen egy modern, letisztult nizzai lakás

borsonline.hu

Se bugyi, se más: anyaszült meztelenül fotózták le a TV2 sztárját

borsonline.hu

Kozso lányának vallomása: Apukámmal nem alakult ki igazi apa-lánya kapcsolat

borsonline.hu

Megkérdezték Tolvai Renit, mennyi pénzt ajánlottak neki szexért - itt a válasz

További cikkek

Videó

Három szextipp, amivel a csúcsra repítheted a párodat

Ezo

3 csillagjegy anyagilag nehéz helyzetbe kerülhet augusztusban