Lakás

Kerüld el a buktatókat: erre figyelj ingatlanvásárlás előtt

2022. július 4. hétfő 11:00

Az új otthon kiválasztása életünk egyik legszebb, egyben legnehezebb lépése, ami sok örömmel, ugyanakkor rengeteg stresszel járhat. Érdemes azonban végiggondolni a lakásvásárlás folyamatát, és megfogadni néhány szakértői tanácsot.

Forrás: www.shutterstock.com

Ingatlanvásárlás előtt érdemes résen lenni, és alaposan felmérni a terepet. A lakásvásárlás folyamata közel sem egyszerű feladat: ajánlatkérés, a tulajdoni lap lekérése, beszélni a szomszédokkal, megnézetni szakemberrel a kiszemelt ingatlant, foglalót fizetni, majd az adásvételi szerződés lebonyolításához ügyvédet választani. Ez csupán néhány azok közül a teendők közül, amiken ingatlanvásárlás előtt végig kell mennünk, derült ki a Lakáskultúra összeállításából. A lakásvásárlás sokunknak ismeretlen terület, ezért a döntés előtt mindig hagyj magadnak időt a gondolkodásra, és soha ne dönts elhamarkodottan! 

Meddig ér a takarónk?

Döntéseink jelentős részét érzelmi alapon hozzuk meg, ennek következtében hajlamosak vagyunk fejest ugrani olyan vásárlásba is, amit később megbánhatunk. A lakásvásárlás első és legfontosabb lépése: felmérni, meddig ér a takarónk, milyen anyagi lehetőségeink vannak, mekkora az a felső határ, amit ingatlanra költhetünk. Itt figyelembe kell vennünk a rendelkezésünkre álló büdzsét, a hitellehetőségeket, az igénybe vehető támogatásokat és egyéb segítséget. Ne feledkezzünk meg az ingatlan adásvétel járulékos költségeiről sem (ügyvéd, illeték és egyéb kiadások)! Ha a saját tőkénk a jelenlegi lakásunk eladásából származik, akkor még körültekintőbben nézzünk körbe a piacon, hogy mennyiért értékesíthető, mielőtt hatalmas összegeket költenénk el már jó előre. Érdemes professzionális home staging szakértőre költeni, vagy ingatlanos véleményét kikérni az ügyben!

Portrait,Of,Happy,Young,Couple,Sitting,On,Floor,Looking,Up
Könnyedén elveszhetünk a rengeteg tennivalóban  Fotó: Shutterstock

Mire vágyunk pontosan?

Ha megvannak a legfontosabb szempontok, tisztázzuk mennyi pénz áll rendelkezésünkre, majd lépésről lépésre gondoljuk át leendő ingatlanunkkal kapcsolatos igényeinket, szükségleteinket. Hányan költözünk, milyen kényelmi funkcióknak felel meg az ingatlan? Például: hány szobája van,  milyen fűtésrendszerrel rendelkezik, van-e külön konyhája, vagy jobban szeretjük az amerikai konyhás megoldást, illetve tartozik-e a házhoz parkoló vagy garázs? Milyen környéken keressük új otthonunkat, ott milyen infrastruktúrának kell lennie? Mennyire számít, hogy közel legyen a munkahelyünk, az óvoda, iskola, orvosi rendelő, illetve különböző bevásárlási lehetőségek? Ezek alapján kezdjünk el keresni a hirdetési portálokon, közösségi média oldalakon, ismerősi körben. Bár az első benyomás gyakran mérvadó, érdemes minél több hirdetést végignézni, hogy objektív képet kapjunk az egyes ingatlanokról. 

Figyeljünk a hirdetés szövegére!

Pár jobb fotó, néhány elrejtett, kozmetikázott hiba, egy hangzatos szöveg, és kevésbé rutinos vásárlóként máris fejest ugrunk az adás-vételbe. Célszerű inkább olyan hirdetéseket keresni, aminek részletesebb a szövege, sok fotót tartalmaz és ahol a tulajdonos mobiltelefonszáma van megadva, így mindenképpen el tudjuk érni. Ahol csak minimális információt osztanak meg az adott ingatlanról, a személyes találkozó előtt tegyünk fel minél több kérdést: szükség van esetleg renoválásra, érdemes a falakat újra festeni, mekkora a ház alapterület, milyen az állapota, milyen a közlekedés? Gyanútlan lakásvásárlóként olvassunk a sorok között: az információ ugyanis hatalom, amivel könnyedén ki tudjuk zárni azon ingatlanokat a listából, amiket nem szeretnénk megnézni. Például, ha egy harmadik emeleti lakás hirdetésénél nem esik szó liftről, szinte biztos, hogy a házban nincs lift. Ha ez nekünk fontos szempont, mindenképpen tisztázzuk még megtekintés előtt. Árulkodó lehet „az ingatlan kellemesen szellős” megfogalmazás, ami lehet annyi tesz, hogy kissé huzatos, vagy „A nappali a nap nagy részében világos”– máskor viszont valószínűleg sötét. Ha panorámásnak hirdetnek egy lakást, de a fotók között nem találunk ilyet, gyanakodjunk, hogy a panoráma valószínűleg csak a kisszoba ablakán kihajolva, éppen, hogy csak látszik a szomszéd ház fala mellett.

Pleasant,Family,Couple,Sitting,At,Big,Wooden,Table,In,Modern
Az ingatlanvásárlás életünk egyik legnagyobb befektetése  Fotó: Shutterstock

Több szem többet lát alapon nézelődjünk!

Ha találtunk olyan hirdetést, ami minden szempontból megfelel az igényeinknek és az anyagi helyzetünknek, mielőbb egyeztessünk le egy időpontot, de lehetőleg világosban, hogy alaposabban meg tudjuk nézni a lakást, így pontosabb képet kapunk a fényviszonyokról; a késő délutáni időpontban pedig a forgalom mértéke derül ki. Bátran kérdezzünk, ne csak a lakás állapotáról, de a környékről, ha lehet, beszéljünk személyesen a szomszédokkal, közös képviselővel. Tudjuk meg voltak-e komolyabb gondok a házzal, terveznek-e felújításokat az épületben, illetve nincs-e esetlegesen nagymértékű tartozása a kiszemelt ingatlannak. A megkötött adás-vétel után a saját ingatlanunkat bármilyen állapotban is vesszük meg, fel tudjuk újítani, át tudjuk alakítani, de ha a társasház rossz állapotú, nincs tartaléka, vagy a tulajdonosok nem tartják karban, arra nem lesz befolyásunk a későbbiekben. Vagy éppen fordítva, ha a ház nagyobb beruházást tervez, ránk is kötelező érvényű lesz a finanszírozásban való részvétel, ami további anyagi terhet jelenthet.

Bízzuk magunkat szakemberre!

A saját otthon vásárlása életünk egyik legfontosabb, egyben legnagyobb kiadása, ezért fontos tudatosan belevágni és racionálisan, minden szempontot figyelembe véve döntést hozni. A legjobb megoldás persze az lenne, ha legalább egy-két napot eltöltetnénk az ingatlanban, ez azonban jellemzően nem megoldható, így marad az alaposság és a látottak hosszas és alapos mérlegelése. Valóban megfelel-e funkcionálisan azoknak az elvárásoknak, amelyeket keresünk? Ha nem, milyen átalakításra lesz szükségünk? Kérdezzünk rá az ingatlan műszaki állapotára, a villany- és vízvezetékek, fűtésrendszer, nyílászárók korára, hisz ezek felújítása, kicserélésre nagy költséggel járhat, ha nekünk kell elvégeztetni. Nem kell magunk legyünk, ha szükségét érezzük, hívjunk műszaki szakértőt, belsőépítész, lakberendező szakembert, aki sokat segíthet a projekt beindításában. Ha új építésű ingatlant vásárolunk, tudjuk meg pontosan, hogy milyen garanciák érvényesek az átadás után előforduló hibákra, hiányosságokra.

Happy,Couple,Is,Having,Fun,With,Cardboard,Boxes,In,New
Nem kell lemondanunk álmaink ingatlanjáról  Fotó: Shutterstock

Az álomotthon vásárlásának elengedhetetlen része a tulajdoni lap lekérése, a szerződés megkötése előtt pontosan tudnunk kell, hogy mit tartalmaz a tulajdoni lap. Ebből az okiratból derülnek ki az ingatlannal kapcsolatos legfontosabb adatok: a lakás méretei, a jelenlegi tulajdonos neve, az, hogy hogy kik voltak az előző tulajdonosai, tehermentes-e az ingatlan, vagy esetleg haszonélvezeti joggal terhelt, vehetünk-e fel rá hitelt és nincs-e semmi olyan tényező, ami gátolhatná az adásvételt. Ehhez kérjük ügyvéd segítségét, már csak azért is, mert az ingatlan adásvételi szerződést minden esetben ügyvédnek kell ellenjegyeznie. 

Új otthon vásárlása nem mindennapi feladat, de megfelelő körültekintéssel és szakszerű segítséggel az ingatlanváltás stresszmentes, izgalmas és örömteli élménnyé is válhat. 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Tolvai Reni elmondta, hogy miért nem hívják tévéműsorokba

borsonline.hu

Megdöbbentő, mi került a talált tárgyak osztályára a Sziget fesztiválon

metropol.hu

Úrinő vagy szobalány? Ez vagy a csillagjegyed szerint!

hirtv.hu

Hatalmas erőkkel vonult ki a rendőrség, lezárták a környéket: egy 80-as éveiben járó férfit a nyílt utcán késeltek halálra

mindmegette.hu

A legjobb nyári köret! Így lesz tökéletes a tzatziki

vg.hu

Megbüntették az Aldit, mert a hatósági árnál drágábban árulta a cukrot

vg.hu

Elon Musk most a Manchester Unitedra vetett szemet

lakaskultura.hu

Látóhatáron a tenger: ilyen egy modern, letisztult nizzai lakás

borsonline.hu

Se bugyi, se más: anyaszült meztelenül fotózták le a TV2 sztárját

borsonline.hu

Kozso lányának vallomása: Apukámmal nem alakult ki igazi apa-lánya kapcsolat

borsonline.hu

Megkérdezték Tolvai Renit, mennyi pénzt ajánlottak neki szexért - itt a válasz

További cikkek

Videó

Három szextipp, amivel a csúcsra repítheted a párodat

Ezo

3 csillagjegy anyagilag nehéz helyzetbe kerülhet augusztusban