Otthon

Ez történik, ha kávéval locsolod a növényeket

Bors

2022. április 21. csütörtök 11:30

Nemcsak neked, de a növényeidnek is energiát ad, ha időnként kávéval locsolod őket.

Azzal már talán nem mondunk újdonságot, ha azt mondjuk, a kávézacc jót tesz a növényeknek, az már viszont meglepőbb, hogy a kávé is jó hatással van rájuk. A reggeli kávétól mind energiát nyerhetünk, és igaz ez a növényekre is: amellett, hogy a kávézacc jól működik természetes növényerősítőként, ha magát a kávét öntjük a virágokra, még sokkal jobban meghálálják. Eláruljuk, hogyan érdemes kávéval öntözni, és mely növényeknek teszünk vele igazán jót.

Mitől jó a kávé?

Sokan esküsznek arra, hogy a virágföldre szórt kávézacc termékenyebbé és tápanyagokban gazdaggá teszi a talajt, aminek legfőbb oka, hogy a kávéfőzés maradványa sok nitrogént tartalmaz, aminek nagy hasznát veszik a növények. Ebből kiindulva az sem tűnik elvetemült ötletnek, hogy kávéval locsoljuk a virágokat.

A kávé ugyanis sok magnéziumot és káliumot tartalmaz, amelyek sokat hozzátehetnek a virágok egészséges és gyorsabb növekedéséhez. Fontos megjegyezni, hogy a növények csakis a kávéért rajonganak, cukrot (vagy más édesítőszert), tejet vagy tejszínt nem szabad a földjükre tenni, főleg nem rendszeresen. Magát a kávét is érdemes felhígítani, és nem tisztán önteni a növényekre.

Fotó: Shutterstock

Így használd

A kávés viráglocsolás hatékonyságának egyik titka, hogy a legtöbb növény gyorsabban fejlődik és jobban érzi magát, ha savas pH-értékkel rendelkező talajban ereszt gyökeret. A kávé pH-értéke 5,2 és 6,9 közé tehető, amit a 7 körüli pH-val rendelkező csapvízzel hígítva tökéletesre keverhetünk a virágok számára. Mindenképp meg kell várni, hogy a kávé kihűljön, azután ugyanannyi vizet kell hozzáadni, mint amennyi kávé van a csészénkben.

Mik örülnek neki

A kávés locsolásért az azálea, a ciklámen, a hortenzia, a gardénia, a jácint, az aloe vera, a rózsa és a begónia szokott a leghálásabb lenni. Azok a növények viszont, amelyek nem kedvelik a savas talajt, a kávénak sem fogják hasznát venni, ezért azokra nem érdemes és nem is szabad kávét önteni, még hígítva sem! Lehet, hogy ők azért fognak lelkesedni, ha a tészta megmaradt főzővizével locsolsz virágot!

A hortenzia hálás lesz a kávéért. Fotó: Shutterstock

Fontos, hogy nem kell minden viráglocsoláshoz kávét keverni a vízbe. Ha mégis így tennénk és túlzásba vinnénk az öntözést, a kelleténél savasabb irányba tolódna a talaj pH-értéke, ami a növények lassú halálához vezetne. Erre figyelmeztethet többek között, ha sárgulni kezdenek a növény levelei, ha ezt látjuk, azonnal fel kell függeszteni a kávés öntözést, és a virágot át is kell ültetni, hogy újra olyan közegbe kerüljön, ahol jól érzi magát!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, mi okozza a rákbetegségek egy részét Európában

vg.hu

A gázcsapok elzárásával fenyegetőzik az Egyesült Királyság is

borsonline.hu

Megszólalt a kivitelező cég, ez okozhatta az épületomlást a Jókai utcában

hirtv.hu

Már magánnyomozóval is beszéltek a Kispestről eltűnt fiú szülei

ripost.hu

Horror a magyar sertéstelepen: Sokkot kaptak a Nébih munkatársai – Videó

vg.hu

Újabb dízelbotrány Németországban

origo.hu

Ha nem akarjuk úgy végezni, mint a dinoszauruszok, ez az egy megoldásunk maradt

mindmegette.hu

Korlátozások a Lidlben! Ezekből a termékekből nem lehet akármennyit venni

travelo.hu

HORVÁTORSZÁG TELE VAN TERMÉSZETTEL…(x)

borsonline.hu

Együtt erőszakolt meg egy 17 éves lányt az ismert színész és zenész

borsonline.hu

Nincs megegyezés: Jolly szerint Suzy miatt kell albérletben élnie

borsonline.hu

Egymásnak esett Suzy és Jolly a pénz miatt, kiderült, miért

További cikkek

Kvíz

Korhatáros kvíz: Szexjáték vagy kutyajáték van a képen? – 18+

Ezo

Ez a csillagjegy minden apróságon képes megsértődni