főzés, konyha, hűtő, hűtőszekrény, recept, gasztro, illusztráció

Tökéletes menü ezekre a se nem téli, se nem tavaszi napokra

friss
PUBLIKÁLÁS: 2022. március 20. 11:00
Se nem tél, se nem tavasz: olyan hideg már nincs, hogy magasabb kalóriatartalmú ételeket kívánjunk, de a primőrökre még várni kell. Mondhatni, átmeneti menüsort kínálunk.

Leves

HAGYOMÁNYOS LEBBENCSLEVES

Elkészítési idő: 65 perc
Nehézségi fok: 2
Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg füstölt kolbász * 10 dkg császárszalonna * 1 db vöröshagyma * 2 gerezd fokhagyma * 1 db sárgarépa * 1 db petrezselyemzöld * 2 db krumpli * 10 dkg lebbencstészta * 1 kk pirospaprika * 1.5 l víz * 1 tk kömény * sertészsír (opcionális)
 

Lebbencsleves  Fotó: Shutterstock

Elkészítés: A kolbászt felkarikázzuk, a szalonnát kicsi kockákra vágjuk, aztán a vöröshagymát és a fokhagymát is alaposan felaprítjuk. Ha ezzel elkészültünk, jöhet a sárgarépa és a petrezselyemgyökér, amit karikákra, a krumplikat pedig kockákra daraboljuk. A felkockázott szalonnát egy nagyobb edénybe tesszük, majd kevergetve sütjük pár percig. Ha már zsírt eresztett és picit megpirult, kiszedjük a fazékból és félretesszük. A visszamaradt zsiradékba beletesszük az összetört lebbencstésztát, aztán megpirítjuk. Ha már aranybarna, akkor kivesszük és félretesszük.

Az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk. Ha szükséges, egy kevés sertészsírral pótoltuk a zsiradékot a fazékban. Ezután hozzáadjuk a sárgarépát, és a petrezselyemgyökeret, majd pár perc után az apróra vágott fokhagymát, a felkarikázott kolbászt is. Megszórjuk a pirospaprikával, majd jól összekeverjük. Miután felöntöttük a vízzel, ízlés szerint sózzuk, hozzáadjuk a köményt, majd további 2 percig főzzük a zöldségeket. A korábban már megpirított tésztát, és a felkockázott krumplit hozzáadjuk a leveshez, aztán kb. 5-10 perc alatt készre főzzük. Végül beletesszük a kisütött szalonnakockákat is, majd tálaláskor megszórjuk ízlés szerint petrezselyemzölddel.

Főétel

BOLOGNAI RAGUS TÉSZTA

Elkészítési idő: 65 perc
Nehézségi fok: 2
Hozzávalók 4 személyre: 1 fej vöröshagyma * 1 db sárgarépa * 1 ág szárzeller * 2 ek olívaolaj * 50 dkg darált hús * 40 dkg hámozott, darabolt paradicsom * 50 ml vörösbor * só * frissen őrölt bors * 1 db babérlevél * 0.25 t kőrölt rozmaring * 0.5 tk morzsolt bazsalikom * 40 dkg csőtészta
 

Bolognai ragus tészta  Fotó: Shutterstock

Elkészítés: Meghámozzuk a hagymát, a répát és a zellert. Mindet egészen finomra vágjuk. Felforrósítjuk az olajat, és megfonnyasztjuk rajta a zöldségeket. Hozzáadjuk a darált húst, és megpirítjuk fehéredésig. Ezután villával morzsásra törjük. Hozzákeverjük a darabolt paradicsomot a levével együtt, majd a raguhoz öntjük a bort. Sózzuk, borsozzuk, aztán beletesszük a babérlevelet, ízesítsük a rozmaringgal és a bazsalikommal is. Felforraljuk, majd lefedve, néhányszor megkeverve kb. 40 percig főzzük. Mindeközben kifőzzük a tésztát forrásban lévő sós vízben a csomagoláson olvasható ajánlás szerint. Leszűrjük, és lecsepegtetjük, ezután a raguhoz forgatjuk, és tálaljuk. 

Desszert

SÁRGABARACKOS DIÓGOLYÓK
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézségi fok: 4

Hozzávalók 4 személyre: 8,5 dkg dió * 7,5 dkg aszalt sárgabarack * 2 dkg kókuszzsír * 1 ek kókuszreszelék * 1 kvk fahéj * 1 csipet só * 2 dl víz

Sárgabarackos diógolyók  Fotó: Shutterstock

Elkészítés: Az aszalt sárgabarackot egy éjszakán át, vagy legalább néhány órán keresztül áztatjuk. A diót száraz serpenyőben rázogatva megpirítjuk, aprítógépbe tesszük, majd alaposan ledaráljuk. Ezután a dióhoz adjuk a lecsöpögtetett aszalt sárgabarackot, tovább dolgoztatjuk a gépet, majd a kókuszzsírt, kókuszreszeléket, fahéjat és a csipet sót is az aprítógépbe tesszük. Addig aprítunk, míg egynemű masszát kapunk. A masszát egy-két órára hűtőbe tesszük, végül golyókat formázunk belőle és meghempergetjük a kakaóporban.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.