sajt

Sajtos finomságokkal csábítsa el kedvesét!

menü
PUBLIKÁLÁS: 2022. február 13. 11:00
A sajt az egyik legnépszerűbb tejtermék, hiszen számos változatát ismerjük. Most egy komplett menüt kínálunk, amiben főszerepet játszik ez a kedvelt hozzávaló.

Leves

Sörös sajtleves

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi fok: 1

Hozzávalók (4 személyre): 25 dkg szikkadt kenyér * 20 dkg félkemény sajt * 25 dkg vöröshagyma * 5 dkg vaj * 200 ml sör * 800 ml zöldségleves-alaplé * só * frissen őrölt bors * 100 ml cukrozatlan habtejszín

Sajtkrémleves Fotó: Shutterstock

Elkészítés: A kenyeret kockázzuk fel, és száraz serpenyőben pirítsuk meg. A sajtot reszeljük le, a hagymát hámozzuk meg, és vágjuk finomra. Egy lábasban forrósítsuk fel a vajat, és fonnyasszuk meg rajta a hagymát. Adjuk hozzá a kenyérkockát, és pirítsuk aranyszínűre. Vegyünk ki egy marékkal belőle, és tegyük félre. Öntsük fel sörrel a lábast, és forraljuk fel. Mérsékeljük a hőt, forgassuk a levesalapba a reszelt sajtot is. Kevergetve öntsük a többihez az alaplét. Kis lángon főzzük az egészet 5-10 percig. Közben sózzuk, borsozzuk meg, majd dúsítsuk a tejszínnel. Végül botmixerrel törjük kissé darabosra. Tálaláskor a maréknyi kenyérkockával szórjuk meg.

Főétel

Sajttal és sonkával töltött csirkemell

Elkészítési idő: 45 perc

Nehézségi fok: 2

Hozzávalók (4 személyre): 4 csirkemellfilé * só, bors * 15 dkg sonka * 10 dkg sajt * liszt * 4 tojás * zsemlemorzsa * olaj vagy zsír

Sajttal és sonkával töltött csirkemell Fotó: Shutterstock

Elkészítés: A csirkemelleket megmossuk, szárazra töröljük, sózzuk, borsozzuk, majd mindbe zsebet vágunk. A sonkát és a sajtot felszeleteljük és minden zsebbe egyet-egyet teszünk belőle. A nyílást hústűvel összetűzzük. A csirkemellet bepanírozzuk: először lisztbe forgatjuk, majd tojásba, végül zsemlemorzsába. Egy serpenyőbe olajat vagy zsírt hevítünk és a csirkemell mindkét oldalát szép pirosra sütjük. Salátával tálaljuk.

Desszert

Egyszerű sajttorta

Elkészítési idő: 45 perc

Nehézségi fok: 2

Hozzávalók (4 személyre): 15 dkg zabkeksz * 8 dkg vaj * 40 dkg mascarpone sajt * 5 dkg cukor * 2 dl habtejszín * 1 csomag habfixáló 

A díszítéshez: kekszmorzsa * gyümölcs

Sajttorta Fotó: Shutterstock

Elkészítés: A kekszet morzsásra törjük és összedolgozzuk az olvasztott vajjal. Egy kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral és elnyomkodjuk az aljában a kekszet. A mascarponét elkeverjük a cukorral. A habtejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük és óvatosan hozzáforgatjuk a mascarponéhoz. A krémet elsimítjuk a kekszes alapon. A torta tetejét megszórhatjuk kekszmorzsával, díszíthetjük bármilyen gyümölccsel. Tálalás előtt 3-4 órára a hűtőbe tesszük. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.