A borús hétvégéken már készülhetünk a karácsonyra ezekkel a szívmelengető ajándékokkal.
A nem hétköznapi gyümölcsökből, vagy éppen titkos receptúra alapján készült dzsemek és lekvárok a vitaminok legédesebb tárolói, így ha ezekkel a nyalánkságokkal lepjük meg szeretteinket, biztosak lehetünk a sikerben.
Az érett naspolyát főzzük vízben puhára, majd – hogy megszabaduljunk erős héjától – szitán törjük át. Fél kiló áttört gyümölcshöz kb. 30 deka cukrot számoljunk. Főzzük sűrűre a masszát, de használhatunk zselésítőt is. A kész lekvárt kihűlve töltsük üvegekbe.
Ha el tudunk kobozni a terményét féltő borosgazdától egy kosár fekete szőlőt, abból különleges lekvárt főzhetünk. Tisztítsuk meg csumájától a szőlőt, majd addig főzzük, amíg teljesen szét nem főtt. Ezután vegyük le a tűzről, és sűrű tésztaszűrőn passzírozzuk át. Majd öntsük vissza a lábosba és folytonos keverés mellett főzzük híg lekvárrá.
Egyszerű recept: zsírozzuk ki a tepsit, hogy ne égjen bele teljesen a szilva, majd kb. 7 kiló mosott, magozott szilvát terítsünk az aljába. A tetejére szórjunk kb. fél kiló cukrot, majd locsoljuk meg egy kis ecettel, vagy facsarjuk rá egy-két citrom levét: ez az ízét és a színét is intenzívebbé teszi.
A sütőben annyi ideig kell sütni a masszát, ahány kiló szilvából készül a lekvár – esetünkben minimum 7 óra hosszan. Közben nem kell kevergetni. A tűzhely közepes lángon legyen, hogy rotyogjon a szilva. Ha túl alacsonyan sütjük, akkor túl híg marad, míg ha túl erős a láng, akkor kimoshatatlanul leéghet. Ebből a mennyiségből kb. 5 üveg sűrű, nem túl édes, de nagyon zamatos szilvalekvár készül.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.