Ezektől az ételektől lesz penge éles az agya

Ezektől az ételektől lesz penge éles az agya

hal
PUBLIKÁLÁS: 2021. november 08. 12:30
Ez a négy csodafegyver az agy öregedése ellen.
Bors

Az idő múlásával agyunk is egyre veszít fittségéből, öregszik és lassul, mint bármelyik más szervünk.

Azonban sokat tehetünk a frissen tartásáért, ha ezeket az élelmiszereket rendszeresen beépítjük étrendünkbe.

Hal

A legtöbb tengeri hal tele van omega-3 zsírsavval, amit kulcsfontosságúnak gondolnak a kutatók az agy egészsége szempontjából. Mérsékelheti a demencia kialakulásának kockázatát, sőt a stroke rizikóját is csökkenti, és hozzájárul a mentális hanyatlás lassításához is. Ezen kívül létfontosságú szerepet játszik a memória javításában, különösen idős korban. Ha teheti, heti legalább kétszer fogyasszon halat.

Olajos magvak

Az olajos magvak és diófélék tele vannak antioxidánsokkal és E-vitaminnal, melyek lassítják a kognitív hanyatlást. Persze érdemes ezekkel csínján bánni, hiszen igen magas a kalóriatartalmuk, így 12-14 szem mandulát (1db - 1g), vagy 3-4 egész dióbelet fogyasszunk egy nap.

Áfonya

Az áfonyában lévő antioxidánsok képesek megvédeni az agyat a szabadgyökök károsító hatásaitól, és az olyan, korral járó állapotnak, mint a demencia, következményét is hatékonyan mérséklik.

Teljes kiőrlésű ételek

Ha gyakran eszünk teljes kiőrlésű ételeket, azzal támogatjuk az emésztőrendszerünket, illetve a teljes kiőrlésű ételekben gazdag étrend mellett kisebb az esélye annak, hogy az érfalakon plakkok halmozódjanak fel, így a véráramlás képes egészségesen ellátni az agyat, aminek köszönhetően sokkal tovább ép marad.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.