Test és lélek

Végre kiderült a titok, így nem durran ki sütésnél a hurka és a kolbász

Bors

Létrehozva: 2021.10.16.

A disznótoros finomságok laktatók, kiváló ebéd vagy vacsora készülhet belőlük, és egyszerűen elkészíthetőek. Sokszor azonban minden elővigyázatosság ellenére kipukkad a hurka, kolbász. Pedig pofonegyszerű a megoldás, nagyanyáink is így sütötték.

A hihetetlen népszerűségnek örvendő sült kolbásznak, sült hurkának csak kevesen tudnak ellenállni. A nap bármely szakában jóízűen megesszük, akár hentesnél kenyérrel, mustárral, de a jól elkészített disznótoros a szépen terített vasárnapi asztalon is megállja a helyét! Azonban nagyon sokszor fordul elő, hogy az ízléses tálalásnak lőttek, mert a legnagyobb körültekintés és gondosság ellenére is szétdurran a kolbász vagy a hurka – és ebből a szempontból teljesen mindegy, serpenyőben vagy tepsiben sütjük-e. Ezekkel a jól bevált trükkökkel azonban elkerülhető a katasztrófa.

A hurka- és kolbászsütés titkai

Külön kell sütni őket

A régi asszonyok titka a sütés módjában rejlett: nem tették egymás mellé a hurkát és a kolbászt, és nagyon óvatosan bántak a hőfokkal. Legfeljebb 160 Celsius fokra tekerjük fel a sütőt, így garantáltan ínycsiklandó látványt nyújt a tányéron a disznótoros.

A hurkát tilos, a kolbászt kötelező megszurkálni

Az alacsony hőfoknak köszönhetően egyben marad a hurka sütés közben, ám ha megszurkáljuk, akkor pont a szúrások helyén fog szétrepedni a bél. Nem ugyanez a helyzet a kolbásszal: azt viszont érdemes egy picit megszúrni. Nem a repedés, hanem az ízvilág miatt: sokkal szaftosabb, zamatosabb lesz, ha a paprikás zsír ki tud csorogni a lyukakon.

Kolbász sütése

Tegyük lábasba vagy tepsibe, és tegyünk alá egy evőkanál disznózsírt. Közép-meleg sütőben, lassan süssük meg.

Hurka sütése

A véres és májas hurkát lábasba vagy tepsibe tegyük, és nem túl forró sütőben kezdjük el sütni. Tűzhelyen, serpenyőben mindig fedő alatt süssük! Tegyünk alá kevés zsiradékot, majd tíz perc sülés után vegyük le a fedőt, és pirítsuk készre.

Így nem lesz zsíros

Süthetjük a sütő grillrácsán is a hurkát és a kolbászt, ha nem szeretnénk, hogy tocsogjon a zsírban. A másik módszer, hogy alufóliába csomagoljuk őket egyesével, úgy tesszük be a sütőbe, hiszen így zsír nélkül is szaftos marad.

A tökéletes sütés lépései

1. Áztassuk hideg vízbe a hurkát-kolbászt 5 percre!

2. Tegyünk alá kevés olajat és vizet!

3. Mindig hideg sütőben kezdjük sütni!

4. Kis lángon süssük fél órán át, majd két fakanál segítségével óvatosan fordítsuk meg, és süssük további tíz percig!

5. Ha piros és ropogós a bőre, tálalhatjuk!

Kenyér és mustár dukál hozzá

A klasszikus tálalás a ropogós héjú fehér kenyér és a mustár, de végtelen a lehetőségek tárháza. Van, aki uborkával, savanyú káposztával eszi, mások kenyér helyett ropogós sült krumplira szavaznak. Hagyományosan a disznótorost sós főtt krumplival szokás tálalni.

Tipp

A kifogástalan sült kolbász és sült hurka titka a hideg víz! Sütés előtt áztassuk hideg vízbe pár percre, így garantáltan megőrzi eredeti formáját! 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189598_auto_resized.jpg
origo.hu

Olaszország válaszolt Macron őrült, világháborús tervére

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185742_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megtörtént a bejelentés: így alakulnak hétfőtől az üzemanyagárak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189457_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Szoboszlai barátja tett róla, hogy Liverpoolban már ne reménykedjenek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188964_auto_resized.jpg
ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17181160_auto_resized.jpg
mandiner.hu

A Bajnai Gordon alapította szervezet több mint tízezer aktivistáját foghatják be Magyar Péter kampányába

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27761_resized.jpg?avcount=1714868110
origo.hu

Áttetsző felsőben mutogatja hatalmas melleit Metzker Viki - kép

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184566_auto_resized.jpg
astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. május 4-5.: Meghatottság, öröm

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188965_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Annyira megváltoztak a Jóban Rosszban szereplői, már alig lehet rájuk ismerni – galéria

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189299_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kitálalt a volt űrhajós: hátborzongató, amit a földönkívüliekről mondott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187827_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Akikre mindig számíthatsz: ez a 3 csillagjegy a legmegbízhatóbb mind közül

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/lHj-gZZ6oiCS2RNd3pB-KKq_1mhzuWXfXN1d8qkgWVI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzIwNmNlYzczNzdjNTQ3NmQ5MDMxOGM2NzljNzQ4NDk5.jpg
Kvíz

Egybe vagy külön? A többségnek fogalma sincs, hogy kell írni ezeket a szavakat

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/LmhFd-wIV2eUwMRoUMPBLT6LfIFkOoZtO69RjLq7QL8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ZhNjAyNWM3ZTc1MzRiNDNhMTdmODYyNGVmODMwYjZh.jpg
Horoszkóp

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban